Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Sezon na pumpkin latte już niebawem, ale zanim to nastąpi czas na kawę, która o wiele lepiej odzwierciedla przejście z lata do jesieni. Zamiast dyni z przyprawami korzennymi, proponuję egzotyczny mus osłodzony nutką syropu klonowego. Po prostu palce lizać.
Zamiast dodawać gotowe i często bardzo słodkie syropy do kawy, postaw na naturalne składniki, które w równie przyjemny sposób rozpieszczą twoje podniebienia. Jeśli lubisz jesienne pumpkin latte, ta kawa również przypadnie ci do gustu. Co więcej, obok dawki pobudzenia i cennych antyoksydantów, zawartych w espresso, zapewni uczucie sytości i całe mnóstwo witamin.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo
Moc witamin w "tropikalnym królu"
Mango to owoc tropikalny, który zyskał miano "króla egzotyki" dzięki swoim wyjątkowym właściwościom odżywczym. Jest bogaty w witaminę C, która wspiera odporność, oraz witaminę A, ważną dla zdrowia skóry i wzroku. Mango zawiera także witaminy z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Oprócz witamin w mango jest także błonnik, który wspomaga trawienie, oraz polifenole o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Chociaż zawiera sporo naturalnych cukrów, jest wartościowym uzupełnieniem diety odchudzającej. Unikatowy smak owocu świetnie komponuje się nie tylko w deserach, ale także w sałatkach, na przykład z dodatkiem sera koziego lub pleśniowego.
Jak zrobić mango latte?
Napój możesz zrobić w wersji na zimno lub na ciepło. Do mrożonej kawy nie podgrzewaj i nie spieniaj mleka, za to dodaj kilka kostek lodu. Mango latte doskonale smakuje w zestawieniu ze zwykłym krowim mlekiem, jak też z napojami roślinnymi, na przykład mlekiem owsianym lub migdałowym.
Składniki:
- 1 mango,
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu,
- 100 ml mleka,
- 50 ml espresso.
Sposób przygotowania:
- Obierz mango ze skórki, oddziel od pestki i przełóż do rondelka. Dodaj łyżkę syropu klonowego lub miodu i podgrzewaj przez kilka minut na wolnym ogniu. Całość przełóż do blendera i zmiksuj na gładki sosik.
- Podgrzej mleko, przelej do french pressu i ubij na piankę.
- Zaparz espresso.
- Sos mango przelej do wysokiej szklanki (mniej więcej do 1/3 wysokości), dodaj spienione mleko, a na koniec cienką strużką wlej zaparzone espresso.