Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser

Sezon na pumpkin latte już niebawem, ale zanim to nastąpi czas na kawę, która o wiele lepiej odzwierciedla przejście z lata do jesieni. Zamiast dyni z przyprawami korzennymi, proponuję egzotyczny mus osłodzony nutką syropu klonowego. Po prostu palce lizać.

Mango latte bije na głowę popularną kawę z dyniąMango latte bije na głowę popularną kawę z dynią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zamiast dodawać gotowe i często bardzo słodkie syropy do kawy, postaw na naturalne składniki, które w równie przyjemny sposób rozpieszczą twoje podniebienia. Jeśli lubisz jesienne pumpkin latte, ta kawa również przypadnie ci do gustu. Co więcej, obok dawki pobudzenia i cennych antyoksydantów, zawartych w espresso, zapewni uczucie sytości i całe mnóstwo witamin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Moc witamin w "tropikalnym królu"

Mango to owoc tropikalny, który zyskał miano "króla egzotyki" dzięki swoim wyjątkowym właściwościom odżywczym. Jest bogaty w witaminę C, która wspiera odporność, oraz witaminę A, ważną dla zdrowia skóry i wzroku. Mango zawiera także witaminy z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Oprócz witamin w mango jest także błonnik, który wspomaga trawienie, oraz polifenole o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Chociaż zawiera sporo naturalnych cukrów, jest wartościowym uzupełnieniem diety odchudzającej. Unikatowy smak owocu świetnie komponuje się nie tylko w deserach, ale także w sałatkach, na przykład z dodatkiem sera koziego lub pleśniowego.

Jak zrobić mango latte?

Napój możesz zrobić w wersji na zimno lub na ciepło. Do mrożonej kawy nie podgrzewaj i nie spieniaj mleka, za to dodaj kilka kostek lodu. Mango latte doskonale smakuje w zestawieniu ze zwykłym krowim mlekiem, jak też z napojami roślinnymi, na przykład mlekiem owsianym lub migdałowym.

Składniki:

  • 1 mango,
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu,
  • 100 ml mleka,
  • 50 ml espresso.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz mango ze skórki, oddziel od pestki i przełóż do rondelka. Dodaj łyżkę syropu klonowego lub miodu i podgrzewaj przez kilka minut na wolnym ogniu. Całość przełóż do blendera i zmiksuj na gładki sosik.
  2. Podgrzej mleko, przelej do french pressu i ubij na piankę.
  3. Zaparz espresso.
  4. Sos mango przelej do wysokiej szklanki (mniej więcej do 1/3 wysokości), dodaj spienione mleko, a na koniec cienką strużką wlej zaparzone espresso.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇