Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser

Sezon na pumpkin latte już niebawem, ale zanim to nastąpi czas na kawę, która o wiele lepiej odzwierciedla przejście z lata do jesieni. Zamiast dyni z przyprawami korzennymi, proponuję egzotyczny mus osłodzony nutką syropu klonowego. Po prostu palce lizać.

Mango latte bije na głowę popularną kawę z dyniąMango latte bije na głowę popularną kawę z dynią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zamiast dodawać gotowe i często bardzo słodkie syropy do kawy, postaw na naturalne składniki, które w równie przyjemny sposób rozpieszczą twoje podniebienia. Jeśli lubisz jesienne pumpkin latte, ta kawa również przypadnie ci do gustu. Co więcej, obok dawki pobudzenia i cennych antyoksydantów, zawartych w espresso, zapewni uczucie sytości i całe mnóstwo witamin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Moc witamin w "tropikalnym królu"

Mango to owoc tropikalny, który zyskał miano "króla egzotyki" dzięki swoim wyjątkowym właściwościom odżywczym. Jest bogaty w witaminę C, która wspiera odporność, oraz witaminę A, ważną dla zdrowia skóry i wzroku. Mango zawiera także witaminy z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Oprócz witamin w mango jest także błonnik, który wspomaga trawienie, oraz polifenole o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Chociaż zawiera sporo naturalnych cukrów, jest wartościowym uzupełnieniem diety odchudzającej. Unikatowy smak owocu świetnie komponuje się nie tylko w deserach, ale także w sałatkach, na przykład z dodatkiem sera koziego lub pleśniowego.

Jak zrobić mango latte?

Napój możesz zrobić w wersji na zimno lub na ciepło. Do mrożonej kawy nie podgrzewaj i nie spieniaj mleka, za to dodaj kilka kostek lodu. Mango latte doskonale smakuje w zestawieniu ze zwykłym krowim mlekiem, jak też z napojami roślinnymi, na przykład mlekiem owsianym lub migdałowym.

Składniki:

  • 1 mango,
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu,
  • 100 ml mleka,
  • 50 ml espresso.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz mango ze skórki, oddziel od pestki i przełóż do rondelka. Dodaj łyżkę syropu klonowego lub miodu i podgrzewaj przez kilka minut na wolnym ogniu. Całość przełóż do blendera i zmiksuj na gładki sosik.
  2. Podgrzej mleko, przelej do french pressu i ubij na piankę.
  3. Zaparz espresso.
  4. Sos mango przelej do wysokiej szklanki (mniej więcej do 1/3 wysokości), dodaj spienione mleko, a na koniec cienką strużką wlej zaparzone espresso.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci