Nie przepłacam za kawę na mieście. Pumpkin Spice Latte robię lepsze w domu
09.09.2024 08:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co roku powrót Pumpkin Spice Latte to znanej sieci kawiarni rozpala serca wszystkich jesieniar. Po kawę potrafią ustawiać się kolejki, ale ja mam na to swój patent. Pyszny korzenny syrop z dynią robię samodzielnie w domu. Jest jeszcze smaczniejszy niż oryginał.
Czasami po internecie krążą żarty, że jeśli chcesz zostać milionerem, przestań kupować kawę na mieście. Kiedy jednak przygotujesz pierwszy raz ten syrop, sam zrezygnujesz z kubka ze Starbucksa. Domowa Pumpkin Spice Latte ma jeszcze więcej smaku i aromatu niż kawiarniany wzór. Na dodatek skład syropu jest nam znany, a sam syrop prosty w przygotowaniu i po prostu o wiele lepszy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy syrop do Pumpkin Spice Latte
Sprytny marketing czy chęć spróbowania czegoś innego niż zwykła kawa - bez względu na to, w czym tkwi sukces popularnego napoju, każdego roku miłośnicy jesieni odliczają do pojawienia się go w kawiarniach. Ma jednak sporą wadę, bo bywa tak pieruńsko słodki, że nie każdemu przypadnie do gustu.
Zupełnie inaczej jest w przypadku domowego syropu. Wyraźnie czuć tutaj korzenne nuty, a sama dynia pojawia się nie tylko w nazwie. Jest tutaj rozgrzewający imbir, mielone goździki czy też obowiązkowy jesienią cynamon. Do tego proste w przygotowaniu domowe purée z dyni i można delektować się smakiem najbardziej jesiennego napoju na świecie.
Składniki:
- Połówka dyni hokkaido (około 250 gramów)
- 400 ml wody
- 200 gramów cukru białego
- 100 gramów cukru trzcinowego (np. muscovado lub demerara)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrój na cztery części, usuń pestki. Następnie pokrój każdą część na większe kawałki i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 30-35 minut, lub do momentu, aż będzie miękka (sprawdź widelcem).
- Miąższ z upieczonej dyni przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie purée.
- W rondelku umieść wszystkie składniki, w tym przygotowane purée.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj, często mieszając. Czas gotowania zależy od pożądanej konsystencji: 5-10 minut dla syropu rzadszego, 20 minut dla syropu gęstszego.
- Gotowy syrop odstaw do ostygnięcia, a następnie przelej do czystej butelki.
Gotowy syrop połącz z kawą. Jeśli nie spieniasz mleka, gotuj go krócej. Gęstszy syrop z kolei sprawdzi się do dekoracji brzegów szklanki czy też polania na górze spienionego mleka. Ja przygotowuję obie wersje, odlewając w trakcie gotowania nieco rzadszego syropu, a potem po zredukowaniu do osobnej butelki gęstszy syrop. Dzięki temu część mogę wykorzystać do zaromatyzowania kawy, a część do dekoracji.