Czy można jeść parówki na zimno? Wyjaśnimy to raz na zawsze

Chociaż niektórzy na widok parówek kręcą nosem, wciąż pozostają one jednym z najchętniej kupowanych wyrobów. Najczęściej trafiają do garnka z gorącą wodą, czasem zajada się na zimno, prosto z opakowania. Czy to zdrowe?

Czy można jeść parówki na zimno?Czy można jeść parówki na zimno?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zacznijmy od tego, że parówka parówce nie jest równa. Oczywiście jest to ciągle wysoko przetworzony produkt, który powinie być odstępstwem od codziennej diety, a nie składnikiem każdego śniadania. Jeśli jednak zadbamy o to, by kupić te dobrej jakości, z czystym składem i wysoką zawartością mięsa, nic nie stoi na przeszkodzie, by skusić się na porcję. Rynek odpowiada na potrzeby konsumentów, więc i w sklepach pojawia się coraz więcej wyrobów, które nie straszą składem.

Kiedy dobre parówki są już kupione, czas zabrać się za przygotowanie. Zostały już wcześniej przetworzone, więc mogłoby się wydawać, że wystarczy otworzyć opakowanie i zabrać się za jedzenie. Lepiej jednak chwilę się wstrzymać i zagotować wodę w garnku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka na miarę eleganckiej restauracji. Potrzebujesz do niej swojskiego buraka

Parówki na surowo

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) odradza spożywanie parówek bez podgrzania, ponieważ mogą być skażone bakterią Listeria monocytogenes, wywołującą listeriozę. Listeria występuje w środowisku, m.in. w glebie i wodzie, oraz w przewodzie pokarmowym zwierząt. Zanieczyszcza żywność, głównie produkty mięsne. Osoby z osłabionym układem odpornościowym, kobiety w ciąży, noworodki i osoby starsze są bardziej narażone na listeriozę, która może prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych.

Parówki lepiej jest jeść na ciepło
Parówki lepiej jest jeść na ciepło © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK

Warto zaznaczyć, że parówki dostępne na polskim rynku są produktami przebadanymi i podlegają rygorystycznym kontrolom sanitarnym. Producenci mają obowiązek monitorować obecność bakterii, w tym Listerii, co sprawia, że szansa na zakażenie jest znikoma. Mimo to zalecenia FDA mają uzasadnienie — chodzi o zasadę "dmuchania na zimne". Ryzyko, choć minimalne, może wzrosnąć w przypadku nieprawidłowego przechowywania produktu, na przykład gdy opakowanie zostanie uszkodzone.

Jak jeść parówki?

Jeść na surowo nie można, trzeba więc jakoś je podgrzać. I tutaj nie jest to tak oczywiste, bo długie gotowanie nie jest wskazane.

Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem jest podgrzewanie ich we wrzątku:

  1. Zagotuj wodę w garnku, a następnie zdejmij go z ognia.
  2. Włóż parówki do gorącej wody na około 3-5 minut.
  3. Wyjmij je z wody i gotowe

Pamiętaj, aby do garnka nie dodawać soli. Parówki są już wystarczająco słone, więc dodatek przypraw już jest zbędny.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione