Czy można jeść parówki na zimno? Wyjaśnimy to raz na zawsze

Chociaż niektórzy na widok parówek kręcą nosem, wciąż pozostają one jednym z najchętniej kupowanych wyrobów. Najczęściej trafiają do garnka z gorącą wodą, czasem zajada się na zimno, prosto z opakowania. Czy to zdrowe?

Czy można jeść parówki na zimno?Czy można jeść parówki na zimno?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zacznijmy od tego, że parówka parówce nie jest równa. Oczywiście jest to ciągle wysoko przetworzony produkt, który powinie być odstępstwem od codziennej diety, a nie składnikiem każdego śniadania. Jeśli jednak zadbamy o to, by kupić te dobrej jakości, z czystym składem i wysoką zawartością mięsa, nic nie stoi na przeszkodzie, by skusić się na porcję. Rynek odpowiada na potrzeby konsumentów, więc i w sklepach pojawia się coraz więcej wyrobów, które nie straszą składem.

Kiedy dobre parówki są już kupione, czas zabrać się za przygotowanie. Zostały już wcześniej przetworzone, więc mogłoby się wydawać, że wystarczy otworzyć opakowanie i zabrać się za jedzenie. Lepiej jednak chwilę się wstrzymać i zagotować wodę w garnku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka na miarę eleganckiej restauracji. Potrzebujesz do niej swojskiego buraka

Parówki na surowo

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) odradza spożywanie parówek bez podgrzania, ponieważ mogą być skażone bakterią Listeria monocytogenes, wywołującą listeriozę. Listeria występuje w środowisku, m.in. w glebie i wodzie, oraz w przewodzie pokarmowym zwierząt. Zanieczyszcza żywność, głównie produkty mięsne. Osoby z osłabionym układem odpornościowym, kobiety w ciąży, noworodki i osoby starsze są bardziej narażone na listeriozę, która może prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych.

Parówki lepiej jest jeść na ciepło
Parówki lepiej jest jeść na ciepło © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK

Warto zaznaczyć, że parówki dostępne na polskim rynku są produktami przebadanymi i podlegają rygorystycznym kontrolom sanitarnym. Producenci mają obowiązek monitorować obecność bakterii, w tym Listerii, co sprawia, że szansa na zakażenie jest znikoma. Mimo to zalecenia FDA mają uzasadnienie — chodzi o zasadę "dmuchania na zimne". Ryzyko, choć minimalne, może wzrosnąć w przypadku nieprawidłowego przechowywania produktu, na przykład gdy opakowanie zostanie uszkodzone.

Jak jeść parówki?

Jeść na surowo nie można, trzeba więc jakoś je podgrzać. I tutaj nie jest to tak oczywiste, bo długie gotowanie nie jest wskazane.

Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem jest podgrzewanie ich we wrzątku:

  1. Zagotuj wodę w garnku, a następnie zdejmij go z ognia.
  2. Włóż parówki do gorącej wody na około 3-5 minut.
  3. Wyjmij je z wody i gotowe

Pamiętaj, aby do garnka nie dodawać soli. Parówki są już wystarczająco słone, więc dodatek przypraw już jest zbędny.

Wybrane dla Ciebie
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟