Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
W naszej domowej spiżarce obok ogórków i konfitur zawsze znajdują przetwory z mięsem. Może brzmi to nietypowo, ale to właśnie te słoiki znikają jako pierwsze.
Słoiki z mięsem nie są tak popularne jak te z domowymi konfiturami, ogórkami kiszonymi czy papryką. To znacznie mniej znany wybór, ale to wcale nie oznacza, że gorszy. Do przepisu, który dała mi babcia, najlepiej sprawdzi się łopatka wieprzowa z niewielką ilością tłuszczu. Dzięki temu mięso pozostaje soczyste, ale nie jest zbyt ciężkie. Warto zastąpić wodę bulionem. Taki wywar nie tylko doda aromatu, ale też sprawi, że całość będzie jeszcze bardziej domowa i naturalna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obiadowa szynka w aromatycznym sosie. Mięso tak kruche, że wprost rozpływa się w ustach
Pasteryzacja mięsa w słoikach
Mięso zamknięte w słoikach i odpowiednio pasteryzowane może być przechowywane nawet przez rok, co jest imponujące, szczególnie że do jego przygotowania nie używamy żadnych konserwantów. Kluczem jest pasteryzacja. Najlepiej zastosować tzw. pasteryzację trzykrotną (pierwszego dnia gotujesz słoiki przez 3 godziny, a w kolejne dwa dni po godzinie dziennie).
Taki sposób skutecznie zabija drobnoustroje i sprawia, że zawartość słoików zachowuje świeżość przez wiele miesięcy. Jeśli jednak planujesz zjeść mięso w ciągu kilku tygodni, wystarczy jednorazowa pasteryzacja przez 4 godziny. Gotowe przetwory trzymaj w chłodnym i zacienionym miejscu – najlepiej sprawdzi się piwnica, spiżarnia lub dolna półka lodówki.
Przepis na mięso w słoikach
Składniki:
- 2 kg łopatki wieprzowej,
- 200 ml zimnej wody lub bulionu,
- 1 średnia cebula,
- 1 mała marchewka,
- 12 g soli,
- 12 g żelatyny,
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 ziaren pieprzu,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 1 ostra papryczka.
Sposób przygotowania:
- Pokrój łopatkę wieprzową w grubą kostkę.
- Obierz i pokrój cebulę na plasterki, czosnek drobno posiekaj, a marchewkę obierz i pokrój na małe kawałki.
- W dużej misce dokładnie wymieszaj mięso z solą, mielonym pieprzem, słodką papryką, posiekaną cebulą, czosnkiem, marchewką, majerankiem, ziarnami pieprzu, zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz ostrą papryczką.
- Przykryj miskę i odstaw do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, aby mięso dobrze przeszło aromatami przypraw.
- Po tym czasie usuń większe kawałki przypraw i wymieszaj mięso z żelatyną rozpuszczoną w zimnej wodzie lub w bulionie.
- Następnie ciasno ułóż mięso w wyparzonych słoikach, zostawiając trochę wolnej przestrzeni od góry.
- Zakręć słoiki i zapasteryzuj w wybrany sposób.
- Przechowuj je w chłodnym, zacienionym miejscu, najlepiej w piwnicy lub lodówce.