Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat

W naszej domowej spiżarce obok ogórków i konfitur zawsze znajdują przetwory z mięsem. Może brzmi to nietypowo, ale to właśnie te słoiki znikają jako pierwsze.

Babciny przepis na mięso do słoikówBabciny przepis na mięso do słoików
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alexandra

Słoiki z mięsem nie są tak popularne jak te z domowymi konfiturami, ogórkami kiszonymi czy papryką. To znacznie mniej znany wybór, ale to wcale nie oznacza, że gorszy. Do przepisu, który dała mi babcia, najlepiej sprawdzi się łopatka wieprzowa z niewielką ilością tłuszczu. Dzięki temu mięso pozostaje soczyste, ale nie jest zbyt ciężkie. Warto zastąpić wodę bulionem. Taki wywar nie tylko doda aromatu, ale też sprawi, że całość będzie jeszcze bardziej domowa i naturalna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowa szynka w aromatycznym sosie. Mięso tak kruche, że wprost rozpływa się w ustach

Pasteryzacja mięsa w słoikach

Mięso zamknięte w słoikach i odpowiednio pasteryzowane może być przechowywane nawet przez rok, co jest imponujące, szczególnie że do jego przygotowania nie używamy żadnych konserwantów. Kluczem jest pasteryzacja. Najlepiej zastosować tzw. pasteryzację trzykrotną (pierwszego dnia gotujesz słoiki przez 3 godziny, a w kolejne dwa dni po godzinie dziennie).

Taki sposób skutecznie zabija drobnoustroje i sprawia, że zawartość słoików zachowuje świeżość przez wiele miesięcy. Jeśli jednak planujesz zjeść mięso w ciągu kilku tygodni, wystarczy jednorazowa pasteryzacja przez 4 godziny. Gotowe przetwory trzymaj w chłodnym i zacienionym miejscu – najlepiej sprawdzi się piwnica, spiżarnia lub dolna półka lodówki.

Przepis na mięso w słoikach

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej,
  • 200 ml zimnej wody lub bulionu,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 mała marchewka,
  • 12 g soli,
  • 12 g żelatyny,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 ostra papryczka.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój łopatkę wieprzową w grubą kostkę.
  2. Obierz i pokrój cebulę na plasterki, czosnek drobno posiekaj, a marchewkę obierz i pokrój na małe kawałki.
  3. W dużej misce dokładnie wymieszaj mięso z solą, mielonym pieprzem, słodką papryką, posiekaną cebulą, czosnkiem, marchewką, majerankiem, ziarnami pieprzu, zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz ostrą papryczką.
  4. Przykryj miskę i odstaw do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, aby mięso dobrze przeszło aromatami przypraw.
  5. Po tym czasie usuń większe kawałki przypraw i wymieszaj mięso z żelatyną rozpuszczoną w zimnej wodzie lub w bulionie.
  6. Następnie ciasno ułóż mięso w wyparzonych słoikach, zostawiając trochę wolnej przestrzeni od góry.
  7. Zakręć słoiki i zapasteryzuj w wybrany sposób.
  8. Przechowuj je w chłodnym, zacienionym miejscu, najlepiej w piwnicy lub lodówce.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy