PrzepisDania mięsneTak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku

Tak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku

Pieczona łopatka nie musi być nudna i sztampowa. Ten wyjątkowy przepis odczaruje wieprzowinę, zamieniając ją w iście restauracyjne danie. Jest tak miękka i pyszna, że do krojenia nie potrzebny będzie nawet nóż. Idealnie sprawdzi się na większe i mniejsze okazje, gdy chcesz zachwycić bliskich wyjątkowym obiadem.

Wieprzowina w cydrze
Wieprzowina w cydrze
Źródło zdjęć: © Pyszności

14.10.2024 13:02

Wieprzowina w cydrze jabłkowym to danie, które zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy. Rozpływa się w ustach i zachwyca wyjątkowym smakiem. Takiego dania nie powstydziłaby się nawet dobra restauracja, a ty z łatwością stworzysz je w swojej własnej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wieprzowina w cydrze jabłkowym

To danie idealne na jesień, bo rozgrzewa i otula od środka. Zresztą to pora roku idealna na gotowanie i odkrywanie nowych smaków, takich jak pyszna łopatka wieprzowa z aromatem jabłek. Zamiast klasycznego purée z ziemniaków warto postawić na to z dyni.

Aromat mięsa pieczonego wraz z przyprawami, cebulką oraz jabłkami wypełnia cały dom, sprawiając, że wszystkim niepokojąco głośno zaczyna burzeć w brzuchach. Świetnie sprawdzi się na rodzinne obiady, gdy chcesz zachwycić swoich bliskich wyjątkowym posiłkiem. Nie obawiaj się o procenty - pod wpływem wysokiej temperatury i duszenia wyparowują, pozostawiając jedynie wytrawny smak jabłek.

Składniki:

  • 1,4 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 łyżka soli,
  • ½ łyżki pieprzu,
  • 40 g masła,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 szalotka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 350 ml cydru jabłkowego,
  • 4 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 250 ml bulionu,
  • 2 jabłka pokrojone na ćwiartki.

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Krok 1. Łopatkę pokrój w cztery średniej wielkości kawałki. Oprósz mięso solą oraz pieprzem.

Mięso z łopatki
Mięso z łopatki© Pyszności

Krok 2. Czerwoną cebulę oraz szalotkę pokrój w półplasterki, czosnek posiekaj.

Pokrojone warzywa
Pokrojone warzywa© Pyszności

Krok 3. Mięso obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju, a następnie zdejmij z patelni. Wrzuć cebulę oraz czosnek i podsmaż całość. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej cydr. Duś całość przez chwilę.

Duszenie w cydrze
Duszenie w cydrze© Pyszności

Krok 4. Obsmażone mięso posmaruj musztardą dijon, posyp suszonym majerankiem, ziołami prowansalskimi oraz kminkiem. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, dodaj cebulę z cydrem i zalej całość bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na dwie godziny.

Łopatka z cydrem i cebulą
Łopatka z cydrem i cebulą© Pyszności

Krok 5. Po tym czasie dorzuć do mięsa ćwiartki jabłek i wstaw do piekarnika na dodatkowe 30 minut.

Dorzuć jabłka
Dorzuć jabłka© Pyszności

Krok 6. Gotowe mięso podaj z dyniowym purée i surówką z czerwonej kapusty. Smacznego!

Wieprzowina w cydrze jabłkowym
Wieprzowina w cydrze jabłkowym© Pyszności
przepiswideowieprzowina
Wybrane dla Ciebie