Tak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku

Pieczona łopatka nie musi być nudna i sztampowa. Ten wyjątkowy przepis odczaruje wieprzowinę, zamieniając ją w iście restauracyjne danie. Jest tak miękka i pyszna, że do krojenia nie potrzebny będzie nawet nóż. Idealnie sprawdzi się na większe i mniejsze okazje, gdy chcesz zachwycić bliskich wyjątkowym obiadem.

Wieprzowina w cydrzeWieprzowina w cydrze
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Wieprzowina w cydrze jabłkowym to danie, które zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy. Rozpływa się w ustach i zachwyca wyjątkowym smakiem. Takiego dania nie powstydziłaby się nawet dobra restauracja, a ty z łatwością stworzysz je w swojej własnej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku

Wieprzowina w cydrze jabłkowym

To danie idealne na jesień, bo rozgrzewa i otula od środka. Zresztą to pora roku idealna na gotowanie i odkrywanie nowych smaków, takich jak pyszna łopatka wieprzowa z aromatem jabłek. Zamiast klasycznego purée z ziemniaków warto postawić na to z dyni.

Aromat mięsa pieczonego wraz z przyprawami, cebulką oraz jabłkami wypełnia cały dom, sprawiając, że wszystkim niepokojąco głośno zaczyna burzeć w brzuchach. Świetnie sprawdzi się na rodzinne obiady, gdy chcesz zachwycić swoich bliskich wyjątkowym posiłkiem. Nie obawiaj się o procenty - pod wpływem wysokiej temperatury i duszenia wyparowują, pozostawiając jedynie wytrawny smak jabłek.

Składniki:

  • 1,4 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 łyżka soli,
  • ½ łyżki pieprzu,
  • 40 g masła,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 szalotka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 350 ml cydru jabłkowego,
  • 4 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 250 ml bulionu,
  • 2 jabłka pokrojone na ćwiartki.

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Krok 1. Łopatkę pokrój w cztery średniej wielkości kawałki. Oprósz mięso solą oraz pieprzem.

Mięso z łopatki
Mięso z łopatki © Pyszności

Krok 2. Czerwoną cebulę oraz szalotkę pokrój w półplasterki, czosnek posiekaj.

Pokrojone warzywa
Pokrojone warzywa © Pyszności

Krok 3. Mięso obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju, a następnie zdejmij z patelni. Wrzuć cebulę oraz czosnek i podsmaż całość. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej cydr. Duś całość przez chwilę.

Duszenie w cydrze
Duszenie w cydrze © Pyszności

Krok 4. Obsmażone mięso posmaruj musztardą dijon, posyp suszonym majerankiem, ziołami prowansalskimi oraz kminkiem. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, dodaj cebulę z cydrem i zalej całość bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na dwie godziny.

Łopatka z cydrem i cebulą
Łopatka z cydrem i cebulą © Pyszności

Krok 5. Po tym czasie dorzuć do mięsa ćwiartki jabłek i wstaw do piekarnika na dodatkowe 30 minut.

Dorzuć jabłka
Dorzuć jabłka © Pyszności

Krok 6. Gotowe mięso podaj z dyniowym purée i surówką z czerwonej kapusty. Smacznego!

Wieprzowina w cydrze jabłkowym
Wieprzowina w cydrze jabłkowym © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy