Tak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku
Pieczona łopatka nie musi być nudna i sztampowa. Ten wyjątkowy przepis odczaruje wieprzowinę, zamieniając ją w iście restauracyjne danie. Jest tak miękka i pyszna, że do krojenia nie potrzebny będzie nawet nóż. Idealnie sprawdzi się na większe i mniejsze okazje, gdy chcesz zachwycić bliskich wyjątkowym obiadem.
14.10.2024 13:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wieprzowina w cydrze jabłkowym to danie, które zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy. Rozpływa się w ustach i zachwyca wyjątkowym smakiem. Takiego dania nie powstydziłaby się nawet dobra restauracja, a ty z łatwością stworzysz je w swojej własnej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wieprzowina w cydrze jabłkowym
To danie idealne na jesień, bo rozgrzewa i otula od środka. Zresztą to pora roku idealna na gotowanie i odkrywanie nowych smaków, takich jak pyszna łopatka wieprzowa z aromatem jabłek. Zamiast klasycznego purée z ziemniaków warto postawić na to z dyni.
Aromat mięsa pieczonego wraz z przyprawami, cebulką oraz jabłkami wypełnia cały dom, sprawiając, że wszystkim niepokojąco głośno zaczyna burzeć w brzuchach. Świetnie sprawdzi się na rodzinne obiady, gdy chcesz zachwycić swoich bliskich wyjątkowym posiłkiem. Nie obawiaj się o procenty - pod wpływem wysokiej temperatury i duszenia wyparowują, pozostawiając jedynie wytrawny smak jabłek.
Składniki:
- 1,4 kg łopatki wieprzowej,
- 1 łyżka soli,
- ½ łyżki pieprzu,
- 40 g masła,
- 2 czerwone cebule,
- 1 szalotka,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- 350 ml cydru jabłkowego,
- 4 łyżeczki musztardy Dijon,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka kminku,
- 250 ml bulionu,
- 2 jabłka pokrojone na ćwiartki.
Dodatki:
- puree dyniowe,
- surówka z czerwonej kapusty.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Łopatkę pokrój w cztery średniej wielkości kawałki. Oprósz mięso solą oraz pieprzem.
Krok 2. Czerwoną cebulę oraz szalotkę pokrój w półplasterki, czosnek posiekaj.
Krok 3. Mięso obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju, a następnie zdejmij z patelni. Wrzuć cebulę oraz czosnek i podsmaż całość. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej cydr. Duś całość przez chwilę.
Krok 4. Obsmażone mięso posmaruj musztardą dijon, posyp suszonym majerankiem, ziołami prowansalskimi oraz kminkiem. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, dodaj cebulę z cydrem i zalej całość bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na dwie godziny.
Krok 5. Po tym czasie dorzuć do mięsa ćwiartki jabłek i wstaw do piekarnika na dodatkowe 30 minut.
Krok 6. Gotowe mięso podaj z dyniowym purée i surówką z czerwonej kapusty. Smacznego!