Tak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku

Pieczona łopatka nie musi być nudna i sztampowa. Ten wyjątkowy przepis odczaruje wieprzowinę, zamieniając ją w iście restauracyjne danie. Jest tak miękka i pyszna, że do krojenia nie potrzebny będzie nawet nóż. Idealnie sprawdzi się na większe i mniejsze okazje, gdy chcesz zachwycić bliskich wyjątkowym obiadem.

Wieprzowina w cydrzeWieprzowina w cydrze
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Wieprzowina w cydrze jabłkowym to danie, które zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy. Rozpływa się w ustach i zachwyca wyjątkowym smakiem. Takiego dania nie powstydziłaby się nawet dobra restauracja, a ty z łatwością stworzysz je w swojej własnej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku

Wieprzowina w cydrze jabłkowym

To danie idealne na jesień, bo rozgrzewa i otula od środka. Zresztą to pora roku idealna na gotowanie i odkrywanie nowych smaków, takich jak pyszna łopatka wieprzowa z aromatem jabłek. Zamiast klasycznego purée z ziemniaków warto postawić na to z dyni.

Aromat mięsa pieczonego wraz z przyprawami, cebulką oraz jabłkami wypełnia cały dom, sprawiając, że wszystkim niepokojąco głośno zaczyna burzeć w brzuchach. Świetnie sprawdzi się na rodzinne obiady, gdy chcesz zachwycić swoich bliskich wyjątkowym posiłkiem. Nie obawiaj się o procenty - pod wpływem wysokiej temperatury i duszenia wyparowują, pozostawiając jedynie wytrawny smak jabłek.

Składniki:

  • 1,4 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 łyżka soli,
  • ½ łyżki pieprzu,
  • 40 g masła,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 szalotka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 350 ml cydru jabłkowego,
  • 4 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 250 ml bulionu,
  • 2 jabłka pokrojone na ćwiartki.

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Krok 1. Łopatkę pokrój w cztery średniej wielkości kawałki. Oprósz mięso solą oraz pieprzem.

Mięso z łopatki
Mięso z łopatki © Pyszności

Krok 2. Czerwoną cebulę oraz szalotkę pokrój w półplasterki, czosnek posiekaj.

Pokrojone warzywa
Pokrojone warzywa © Pyszności

Krok 3. Mięso obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju, a następnie zdejmij z patelni. Wrzuć cebulę oraz czosnek i podsmaż całość. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej cydr. Duś całość przez chwilę.

Duszenie w cydrze
Duszenie w cydrze © Pyszności

Krok 4. Obsmażone mięso posmaruj musztardą dijon, posyp suszonym majerankiem, ziołami prowansalskimi oraz kminkiem. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, dodaj cebulę z cydrem i zalej całość bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na dwie godziny.

Łopatka z cydrem i cebulą
Łopatka z cydrem i cebulą © Pyszności

Krok 5. Po tym czasie dorzuć do mięsa ćwiartki jabłek i wstaw do piekarnika na dodatkowe 30 minut.

Dorzuć jabłka
Dorzuć jabłka © Pyszności

Krok 6. Gotowe mięso podaj z dyniowym purée i surówką z czerwonej kapusty. Smacznego!

Wieprzowina w cydrze jabłkowym
Wieprzowina w cydrze jabłkowym © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇