Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Şambali to deser popularny w Turcji, który jest pyszny, ale też słodki do bólu. Czy można go przygotować inaczej? Nie sądzę, bo taki jest urok tego ciasta i jednym to pasuje, a innym nie. Na Bałkanach malutkie kawałeczki podawane są do czarnej i gorzkiej kawy.
W tureckim deserze zamiast mąki znajduje się semolina, która w Polsce często jest mylona z kaszą manną. Skojarzenie jest słuszne, bo te dwa produkty są bardzo do siebie podobne, a w przepisie na Şambali mogą być stosowane zamiennie. Oprócz semoliny w cieście znajduje się jogurt naturalny, sok z cytryny i spora porcja cukru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie
Feeria tureckich słodyczy
Największym symbolem tureckich słodyczy jest baklawa, złożona z cienkich warstw ciasta filo, orzechów i syropu. Obok na podium znajduje się chałwa – popularne batony z sezamu i cukru (lub miodu), czasem wzbogacone o dodatek bakalii. Na Bałkanach częstymi słodyczami są też galaretki obsypane cukrem, czyli tzw. lokum – czasem z owocami lub orzechami w środku.
Tureckie słodkości często towarzyszą kawie parzonej w dżezwie – specjalnym tygielku z szerokim dnem i długą rączką. Taka kawa jest kilkukrotnie gotowana — dawniej nad ogniem, a obecnie na palniku — co sprawia, że jest dość gęsta i bardzo mocna. Bardzo słodkie desery idealnie przełamuję goryczkę takiej kawowej esencji.
Domowy przepis na Şambali
Ciasto przygotujesz w prostokątnej formie o wymiarach 20 x 26 cm.
Składniki:
- 2 szklanki wody,
- 3 szklanki cukru,
- 1 plasterek cytryny,
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 szklanki semoliny lub kaszy manny,
- garść orzeszków ziemnych do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- W rondelku wymieszaj 2 szklanki wody i 2 szklanki cukru. Gotuj do momentu, aż cukier się rozpuści, na koniec dodaj plasterek cytryny. Odstaw do ostygnięcia.
- W misce ubij jogurt naturalny z 1 szklanką cukru przy pomocy miksera.
- W osobnym naczyniu rozmieszaj sodę oczyszczoną i sok z cytryny. Dodaj do jogurtu i dobrze wymieszaj,
- Następnie dodaj semolinę lub kaszę mannę i wymieszaj do uzyskania spójnej konsystencji.
- Masę przelej do natłuszczonej formy do pieczenia o wymiarach. Wyrównaj wierzch wilgotną łyżką.
- Używając ostrego noża, lekko ponacinaj ciasto w prostokątne kawałki i na środku każdej porcji ułóż po 2–3 orzeszki.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C, aż ciasto się zarumieni.
- Wyjmij z piekarnika, odczekaj 3 minuty, a następnie polej ciasto słodkim syropem.
- Odstaw na kilka minut, aż ciasto wchłonie cały syrop. Podawaj pokrojone na niewielkie porcje.