To najlepszy przysmak z Turcji. Zamiast przepłacać w sklepie, robię go sama

Baklawa to wyjątkowy przysmak, który zachwyca smakiem i aromatem. Delikatne ciasto filo, wypełnione chrupiącymi orzechami i polane słodkim syropem, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nie musisz jednak jechać do Turcji, żeby spróbować tego specjału. Z łatwością przygotujesz domową baklawę w swojej kuchni, a składniki znajdziesz w każdym supermarkecie.

Domowa baklawa - przepis.Domowa baklawa - przepis.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Baklawa to jeden z najbardziej rozpoznawalnych deserów Bliskiego Wschodu. Chrupiące warstwy cieniutkiego ciasta filo, przełożone aromatycznym nadzieniem z orzechów i otulone słodkim syropem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Choć można ją znaleźć w wielu cukierniach, domowa baklawa smakuje najlepiej. Jej przygotowanie jest prostsze, niż może się wydawać, a składniki są łatwo dostępne. Wystarczy odrobina cierpliwości, by stworzyć ten turecki przysmak we własnej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Baklawa - tradycja sięgająca tysięcy lat

Historia baklawy sięga starożytnej Mezopotamii, gdzie pierwsze wersje tego ciasta przygotowywano z warstw ciasta, miodu i orzechów. Z biegiem lat deser ten zyskał ogromną popularność w kuchni tureckiej, greckiej i arabskiej. Każdy region wprowadził własne modyfikacje - Grecy preferują syrop miodowy, podczas gdy w krajach arabskich dominuje wersja z pistacjami, migdałami lub orzechami laskowymi. Niezmiennie jednak to ciasto filo nadaje baklawie jej unikalny charakter - jest cienkie jak pergamin i niezwykle chrupiące.

Jak przygotować domową baklawę?

Choć domowa baklawa wymaga nieco pracy, efekt jest tego wart. Oto co będziesz potrzebować:

Składniki:

  • 450 g ciasta filo,
  • 270 g stopionego masła,
  • 220 g posiekanych orzechów włoskich i migdałów,
  • 170 g cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 250 ml wody,
  • 250 ml miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Posiekane orzechy podsmaż na maśle z cukrem, cynamonem, wanilią i sokiem z cytryny.
  3. Formę do pieczenia posmaruj masłem, a następnie ułóż warstwę ciasta filo. Posmaruj je masłem i powtórz proces kilkukrotnie.
  4. Na warstwach ciasta rozłoż połowę nadzienia, przykryj kolejnymi warstwami filo, a następnie dodaj resztę orzechów.
  5. Piecz przez 45 minut, a w tym czasie przygotuj syrop z wody i miodu.
  6. Po upieczeniu polej ciasto syropem i pozostaw do wystygnięcia.

Domowa baklawa to deser, który robi wrażenie swoim smakiem i aromatem. Warto spróbować przygotować go samodzielnie i cieszyć się smakiem orientu w swojej kuchni.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione