To najlepszy przysmak z Turcji. Zamiast przepłacać w sklepie, robię go sama

Baklawa to wyjątkowy przysmak, który zachwyca smakiem i aromatem. Delikatne ciasto filo, wypełnione chrupiącymi orzechami i polane słodkim syropem, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nie musisz jednak jechać do Turcji, żeby spróbować tego specjału. Z łatwością przygotujesz domową baklawę w swojej kuchni, a składniki znajdziesz w każdym supermarkecie.

Domowa baklawa - przepis.Domowa baklawa - przepis.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Baklawa to jeden z najbardziej rozpoznawalnych deserów Bliskiego Wschodu. Chrupiące warstwy cieniutkiego ciasta filo, przełożone aromatycznym nadzieniem z orzechów i otulone słodkim syropem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Choć można ją znaleźć w wielu cukierniach, domowa baklawa smakuje najlepiej. Jej przygotowanie jest prostsze, niż może się wydawać, a składniki są łatwo dostępne. Wystarczy odrobina cierpliwości, by stworzyć ten turecki przysmak we własnej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Baklawa - tradycja sięgająca tysięcy lat

Historia baklawy sięga starożytnej Mezopotamii, gdzie pierwsze wersje tego ciasta przygotowywano z warstw ciasta, miodu i orzechów. Z biegiem lat deser ten zyskał ogromną popularność w kuchni tureckiej, greckiej i arabskiej. Każdy region wprowadził własne modyfikacje - Grecy preferują syrop miodowy, podczas gdy w krajach arabskich dominuje wersja z pistacjami, migdałami lub orzechami laskowymi. Niezmiennie jednak to ciasto filo nadaje baklawie jej unikalny charakter - jest cienkie jak pergamin i niezwykle chrupiące.

Jak przygotować domową baklawę?

Choć domowa baklawa wymaga nieco pracy, efekt jest tego wart. Oto co będziesz potrzebować:

Składniki:

  • 450 g ciasta filo,
  • 270 g stopionego masła,
  • 220 g posiekanych orzechów włoskich i migdałów,
  • 170 g cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 250 ml wody,
  • 250 ml miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Posiekane orzechy podsmaż na maśle z cukrem, cynamonem, wanilią i sokiem z cytryny.
  3. Formę do pieczenia posmaruj masłem, a następnie ułóż warstwę ciasta filo. Posmaruj je masłem i powtórz proces kilkukrotnie.
  4. Na warstwach ciasta rozłoż połowę nadzienia, przykryj kolejnymi warstwami filo, a następnie dodaj resztę orzechów.
  5. Piecz przez 45 minut, a w tym czasie przygotuj syrop z wody i miodu.
  6. Po upieczeniu polej ciasto syropem i pozostaw do wystygnięcia.

Domowa baklawa to deser, który robi wrażenie swoim smakiem i aromatem. Warto spróbować przygotować go samodzielnie i cieszyć się smakiem orientu w swojej kuchni.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy