PoradyBiorę azjatycki makaron i w 30 minut mam pyszny obiad. I to bez dodatku mięsa

Biorę azjatycki makaron i w 30 minut mam pyszny obiad. I to bez dodatku mięsa

Makaron oferuje w kuchni mnóstwo możliwości. Doskonale komponuje się z wieloma składnikami - zarówno wytrawnymi, jak i słodkimi. Mamy pomysły na szybki i smaczny obiad, niektóre składniki będą zaskakujące.

Można przyrządzić pyszny obiad bez mięsa
Można przyrządzić pyszny obiad bez mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Klasyczny polski obiad to mięso, ziemniaki i surówka. Niestety, nie zawsze mamy tyle czasu i energii, aby spędzać czas nad przygotowaniem tego typu posiłku. Na szczęście, w dobie globalizacji i powszechnego Internetu możemy zainspirować się przepisami z innych kultur, które często są łatwe i szybkie. Właśnie takie proponujemy w tym artykule.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca

Azjatycki makaron udon z baby bok choy i grzybami shiitake

Propozycja dla miłośników azjatyckiej kuchni. Przepis na smaczny i bardzo aromatyczny makaron udon z pak choi, grzybami shitake z ostrą nutą chili.

Składniki:

  • 20 g suszonych grzybów shitake,
  • 1 kapusta pak choi,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżka ziaren sezamu,
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 200 g makaronu udon.

Przepis krok po kroku:

  1. Zacznij od namoczenia grzybów shitake. Grzyby dokładnie wypłucz, następnie namocz na około 20 min w gorącej wodzie – po tym czasie odsącz grzyby i pokrój w grubsze plastry.
  2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  3. W tym czasie posiekaj cebulę, czosnek i chili, a następnie podsmaż je na łyżce oleju sezamowego. Dodaj pokrojone w cienkie plastry grzyby shitake i starty imbir.
  4. Całość podsmaż, mieszając przez kilka minut, a następnie dolej olej sezamowy, sos sojowy i posiekaną kapustę pak choi.
  5. Na koniec dodaj makaron udon i ziarna sezamu – podsmaż, mieszając około 3-4 minut.
Ten makaron smakuje niczym z azjatyckiej restauracji
Ten makaron smakuje niczym z azjatyckiej restauracji© Adobe Stock

Farfalle z brokułem

Wygląda jak pyszna sałatka, a to smaczny, rozgrzewający obiad. Makaron z dodatkiem brokułów i pomidorów z aromatycznym pesto nie zawiedzie.

Składniki:

  • 100 g makaronu farfalle,
  • 200 g brokułów,
  • 70-100 g zielonego pesto,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • do smaku: sól, pieprz i roszponka.

Przepis krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Podgotuj brokuły.
  2. W tym czasie umyj i obierz ząbek czosnku i przeciśnij przez praskę.
  3. Na łyżce oleju podsmaż czosnek, a gdy się zarumieni dodaj podgotowane brokuły i podsmaż.
  4. Po kilku minutach połącz z ugotowanym makaronem, dodaj pesto, przekrojone na pół pomidorki, dopraw do smaku.
  5. Udekoruj roszponką przed podaniem.
W tym daniu najważniejsze są brokuły
W tym daniu najważniejsze są brokuły© Adobe Stock

Makaron z wędzonym tofu

Jeśli lubicie azjatyckie dania, to ten obiad także przypadnie wam do gustu. Z dodatkiem wędzonego tofu jest bogaty w białko i bardzo smaczny.

Składniki:

  • pół kapusty pak choi,
  • 1 opakowanie tofu wędzonego,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 cm startego imbiru,
  • pół czerwonej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 200g makaronu udon.

Przepis krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  2. W tym czasie posiekaj cebulę, czosnek i chili, a następnie podsmaż je na łyżce oleju sezamowego.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę tofu i paprykę oraz starty imbir.
  4. Całość podsmaż, mieszając przez kilka minut, a następnie dodaj sos sojowy, pokrojoną w cienkie talarki paprykę i posiekaną kapustę pak choi – całość mieszaj przez chwilę.
  5. Na koniec dodaj makaron udon i sok z limonki, podsmaż, mieszając około 3-4 minut.
Tofu to dobra alternatywa dla mięsa
Tofu to dobra alternatywa dla mięsa© Adobe Stock

Makaron z borówkami

Wege obiad nie zawsze musi być wytrawny, słodki posiłek to czasem zdecydowanie lepsza opcja. Zastępuje obiad i deser, a do tego poprawia humor. W naszym zestawieniu makaron ze świeżymi borówkami i kremem waniliowym.

Składniki:

  • 100 g makaronu,
  • 200 g borówek,
  • 100 g śmietany,
  • 100 g serka waniliowego.

Przepis krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  2. Wymieszaj śmietanę z serkiem waniliowym, umyj i osusz borówki.
  3. Ugotowany makaron podawaj z sosem i borówkami.
Makaron może być przyrządzony na słodko
Makaron może być przyrządzony na słodko© Adobe Stock

Fettuccine z truskawkami

Na koniec jeszcze jedna propozycja na słodki obiad - makaron z truskawkowym serkiem i świeżymi truskawkami. Szybkie i pyszne danie, dodające energii.

Składniki:

  • 100 g makaronu fettuccine,
  • 200 g truskawek,
  • 100 g śmietany,
  • 100 g serka truskawkowego.

Przepis krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  2. Wymieszaj śmietanę z serkiem truskawkowym, umyj i osusz truskawki.
  3. Ugotowany makaron podawaj z sosem i truskawkami.
Makaron z truskawkami to klasyk z dzieciństwa
Makaron z truskawkami to klasyk z dzieciństwa© Adobe Stock
Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
makaronkuchnia azjatyckaobiad

Wybrane dla Ciebie