Biorę azjatycki makaron i w 30 minut mam pyszny obiad. I to bez dodatku mięsa

Makaron oferuje w kuchni mnóstwo możliwości. Doskonale komponuje się z wieloma składnikami - zarówno wytrawnymi, jak i słodkimi. Mamy pomysły na szybki i smaczny obiad, niektóre składniki będą zaskakujące.

Można przyrządzić pyszny obiad bez mięsaMożna przyrządzić pyszny obiad bez mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Klasyczny polski obiad to mięso, ziemniaki i surówka. Niestety, nie zawsze mamy tyle czasu i energii, aby spędzać czas nad przygotowaniem tego typu posiłku. Na szczęście, w dobie globalizacji i powszechnego Internetu możemy zainspirować się przepisami z innych kultur, które często są łatwe i szybkie. Właśnie takie proponujemy w tym artykule.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca

Azjatycki makaron udon z baby bok choy i grzybami shiitake

Propozycja dla miłośników azjatyckiej kuchni. Przepis na smaczny i bardzo aromatyczny makaron udon z pak choi, grzybami shitake z ostrą nutą chili.

Składniki:

  • 20 g suszonych grzybów shitake,
  • 1 kapusta pak choi,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżka ziaren sezamu,
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 200 g makaronu udon.

Przepis krok po kroku:

  1. Zacznij od namoczenia grzybów shitake. Grzyby dokładnie wypłucz, następnie namocz na około 20 min w gorącej wodzie – po tym czasie odsącz grzyby i pokrój w grubsze plastry.
  2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  3. W tym czasie posiekaj cebulę, czosnek i chili, a następnie podsmaż je na łyżce oleju sezamowego. Dodaj pokrojone w cienkie plastry grzyby shitake i starty imbir.
  4. Całość podsmaż, mieszając przez kilka minut, a następnie dolej olej sezamowy, sos sojowy i posiekaną kapustę pak choi.
  5. Na koniec dodaj makaron udon i ziarna sezamu – podsmaż, mieszając około 3-4 minut.
Ten makaron smakuje niczym z azjatyckiej restauracji
Ten makaron smakuje niczym z azjatyckiej restauracji © Adobe Stock

Farfalle z brokułem

Wygląda jak pyszna sałatka, a to smaczny, rozgrzewający obiad. Makaron z dodatkiem brokułów i pomidorów z aromatycznym pesto nie zawiedzie.

Składniki:

  • 100 g makaronu farfalle,
  • 200 g brokułów,
  • 70-100 g zielonego pesto,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • do smaku: sól, pieprz i roszponka.

Przepis krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Podgotuj brokuły.
  2. W tym czasie umyj i obierz ząbek czosnku i przeciśnij przez praskę.
  3. Na łyżce oleju podsmaż czosnek, a gdy się zarumieni dodaj podgotowane brokuły i podsmaż.
  4. Po kilku minutach połącz z ugotowanym makaronem, dodaj pesto, przekrojone na pół pomidorki, dopraw do smaku.
  5. Udekoruj roszponką przed podaniem.
W tym daniu najważniejsze są brokuły
W tym daniu najważniejsze są brokuły © Adobe Stock

Makaron z wędzonym tofu

Jeśli lubicie azjatyckie dania, to ten obiad także przypadnie wam do gustu. Z dodatkiem wędzonego tofu jest bogaty w białko i bardzo smaczny.

Składniki:

  • pół kapusty pak choi,
  • 1 opakowanie tofu wędzonego,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 cm startego imbiru,
  • pół czerwonej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 200g makaronu udon.

Przepis krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  2. W tym czasie posiekaj cebulę, czosnek i chili, a następnie podsmaż je na łyżce oleju sezamowego.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę tofu i paprykę oraz starty imbir.
  4. Całość podsmaż, mieszając przez kilka minut, a następnie dodaj sos sojowy, pokrojoną w cienkie talarki paprykę i posiekaną kapustę pak choi – całość mieszaj przez chwilę.
  5. Na koniec dodaj makaron udon i sok z limonki, podsmaż, mieszając około 3-4 minut.
Tofu to dobra alternatywa dla mięsa
Tofu to dobra alternatywa dla mięsa © Adobe Stock

Makaron z borówkami

Wege obiad nie zawsze musi być wytrawny, słodki posiłek to czasem zdecydowanie lepsza opcja. Zastępuje obiad i deser, a do tego poprawia humor. W naszym zestawieniu makaron ze świeżymi borówkami i kremem waniliowym.

Składniki:

  • 100 g makaronu,
  • 200 g borówek,
  • 100 g śmietany,
  • 100 g serka waniliowego.

Przepis krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  2. Wymieszaj śmietanę z serkiem waniliowym, umyj i osusz borówki.
  3. Ugotowany makaron podawaj z sosem i borówkami.
Makaron może być przyrządzony na słodko
Makaron może być przyrządzony na słodko © Adobe Stock

Fettuccine z truskawkami

Na koniec jeszcze jedna propozycja na słodki obiad - makaron z truskawkowym serkiem i świeżymi truskawkami. Szybkie i pyszne danie, dodające energii.

Składniki:

  • 100 g makaronu fettuccine,
  • 200 g truskawek,
  • 100 g śmietany,
  • 100 g serka truskawkowego.

Przepis krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  2. Wymieszaj śmietanę z serkiem truskawkowym, umyj i osusz truskawki.
  3. Ugotowany makaron podawaj z sosem i truskawkami.
Makaron z truskawkami to klasyk z dzieciństwa
Makaron z truskawkami to klasyk z dzieciństwa © Adobe Stock
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem