W Turcji zajadają się takimi pierożkami. Są o wiele lepsze niż włoskie tortellini
Małe pierożki z mięsnym farszem to znak rozpoznawczy środkowej Anatolii. Co ciekawe, danie nie jest podawane z gorącymi sosami ani z okrasą – jak to mamy w polskim zwyczaju – tylko z zimnym i orzeźwiającym dipem. Do farszu i posypania pierożków warto użyć oryginalnych przypraw.
Przygotowanie pierożków zajmuje trochę czasu, więc warto podejść do tej potrawy w tradycyjny sposób – to znaczy raz i porządnie. Zamiast rozdrabniać się na małe porcje, od razu wyrób ciasto z podwójnej ilości składników. Farszu również przygotuj dwa razy tyle, a ugotowane manti przestudź i schowaj do zamrażalnika. W ten sposób będziesz mieć gotową porcję pysznego obiadu na następny raz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krakowski Festiwal Pierogów w cyklu Kulinarna Stolica Polski
Pierożki przywędrowały do Turcji Jedwabnym Szlakiem
Manti to delikatne pierożki z mięsnym nadzieniem podobne do gruzińskich chinkali. Podobno na teren Anatolii i Zakaukazia przybyły z Azji Środkowej wraz z kupcami podążającymi Jedwabnym Szlakiem.
"Tureccy i mongolscy jeźdźcy podobno mieli ze sobą zamrożone lub suszone manti, które można było szybko ugotować na ognisku" – pisze Holly Chase, badaczka kultury tureckiej.
W odróżnieniu od chińskich czy gruzińskich pierożków, tureckie manti nie są gotowane na parze, tylko w gorącej wodzie lub zapiekane w piecach.
Jak oryginalnie podawane są manti?
Zarówno w Turcji, jak i w Armenii, do pierożków podaje się sos jogurtowo-czosnkowy. Dodatkowo danie polewane jest palonym masłem i posypane czerwoną papryką w proszku, mielonym sumakiem i suszoną miętą.
W Kayseri – mieście w środkowej Anatolii, którego symbolem są te małe pierożki z mięsem – roztopione masło aromatyzuje się papryką Aleppo lub miętą. Do farszu używa się mięsa z przepiórki, kurczaka lub gęsi. Popularne są również "puste pierożki", czyli bez nadzienia.
Przepis na tureckie manti
Jeśli chcesz, żeby twoje pierożki były jak najbardziej zbliżone do tureckiego oryginału, wybierz mięso drobiowe, przygotuj domowy sos czosnkowy oraz tureckie przyprawy.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 100–150 ml gorącej wody,
- 2 łyżki oleju,
- 1 jajko,
- 300 g mięsa mielonego,
- 1 czerwona cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka przyprawy tureckiej, takiej jak harissa,
- sól i pieprz według uznania.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski i zapraw gorącą wodą do uzyskania konsystencji gęstego ciasta. Po chwili dodaj pół łyżeczki soli, 2 łyżki oleju i 1 jajko. Zagnieć w kulę, przykryj szklaną miską i pozostaw na ok. 30 minut.
- W dużej misce przygotuj farsz. Do mięsa mielonego dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj łyżeczkę przyprawy osmańskiej lub harissy, pół łyżeczki soli i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Wyrób masę dłońmi, aż będzie miękka i kleista.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek i pokrój nożem w niewielkie kwadraty. Nałóż łyżeczką farsz i mocno sklej przeciwległe brzegi, tworząc sakiewki.
- Pierożki wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej po ok. 6 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.