Na śniadanie robię turecką jajecznicę. Jest lepsza od klasycznej

Menemen to tureckie śniadanie, które trochę przypomina szakszukę lub jajecznicę z pomidorami. Jednak to zupełnie inna potrawa. Obowiązkowym składnikiem jest zielona papryka i ostra papryczka chili. W Turcji jajecznica jest serwowana prosto z patelni.

Menemen, czyli turecka jajecznicaMenemen, czyli turecka jajecznica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nazwa jajecznicy pochodzi od małego tureckiego miasteczka w prowincji Izmir. W smaku przypomina libijską szakszukę połączoną w węgierskim leczo. Niektórzy kucharze dodają do niej suszoną kiełbasę, przypominającą salami, biały ser albo twardy turecki ser Kaşar. W restauracjach jajecznica podawana jest na specjalnej patelni z podwójnym uchwytem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku

Turecka jajecznica o konsystencji gęstego sosu

To, jak ostatecznie będzie wyglądać jajecznica, zależy tylko od ciebie. Ale jeśli chcesz poczuć się jak w tureckiej knajpce, nie ścinaj za mocno jajek. Oryginalna potrawa ma konsystencję gęstego warzywno-pomidorowego sosu, który można wybierać pajdą chleba.

Jeśli lubisz dzielić się jedzeniem z innymi, ta potrawa doskonale się do tego nadaje. Menemen możesz przygotować nawet nad ogniskiem. Nie ma sensu przekładać jej na talerze i zupełnie niepotrzebne są sztućce.

Przepis na menemen, czyli turecką jajecznicę

Gotową jajecznicę posyp świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki lub szczypiorkiem z dymki.

Składniki:

  • 3–4 pomidory sparzone i obrane ze skórki,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 cebula,
  • pół papryczki chili lub 1 łyżeczka pasty gochujang,
  • pół szklanki wody,
  • 4 jajka,
  • 30 g sera dojrzewającego, np. parmezanu,
  • sól, pieprz i cukier według uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Obrane ze skórki pomidory, a także zieloną paprykę i cebulę pokój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą i masłem.
  2. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili lub pastę gochujang. Wlej pół szklanki wody i duś pod przykryciem, aż papryka zrobi się miękka.
  3. Po ok. 10 minutach wrzuć posiekane pomidory, dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Smaż przez kolejne 10 minut do momentu, aż sos zgęstnieje.
  4. Następnie dodaj jajka i wymieszaj z warzywami na patelni.
  5. Na koniec posyp pokruszonym dojrzewającym serem.
  6. Podawaj na patelni z pajdą świeżego pieczywa.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu