Na śniadanie robię turecką jajecznicę. Jest lepsza od klasycznej
Menemen to tureckie śniadanie, które trochę przypomina szakszukę lub jajecznicę z pomidorami. Jednak to zupełnie inna potrawa. Obowiązkowym składnikiem jest zielona papryka i ostra papryczka chili. W Turcji jajecznica jest serwowana prosto z patelni.
Nazwa jajecznicy pochodzi od małego tureckiego miasteczka w prowincji Izmir. W smaku przypomina libijską szakszukę połączoną w węgierskim leczo. Niektórzy kucharze dodają do niej suszoną kiełbasę, przypominającą salami, biały ser albo twardy turecki ser Kaşar. W restauracjach jajecznica podawana jest na specjalnej patelni z podwójnym uchwytem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku
Turecka jajecznica o konsystencji gęstego sosu
To, jak ostatecznie będzie wyglądać jajecznica, zależy tylko od ciebie. Ale jeśli chcesz poczuć się jak w tureckiej knajpce, nie ścinaj za mocno jajek. Oryginalna potrawa ma konsystencję gęstego warzywno-pomidorowego sosu, który można wybierać pajdą chleba.
Jeśli lubisz dzielić się jedzeniem z innymi, ta potrawa doskonale się do tego nadaje. Menemen możesz przygotować nawet nad ogniskiem. Nie ma sensu przekładać jej na talerze i zupełnie niepotrzebne są sztućce.
Przepis na menemen, czyli turecką jajecznicę
Gotową jajecznicę posyp świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki lub szczypiorkiem z dymki.
Składniki:
- 3–4 pomidory sparzone i obrane ze skórki,
- 1 zielona papryka,
- 1 cebula,
- pół papryczki chili lub 1 łyżeczka pasty gochujang,
- pół szklanki wody,
- 4 jajka,
- 30 g sera dojrzewającego, np. parmezanu,
- sól, pieprz i cukier według uznania.
Sposób przygotowania:
- Obrane ze skórki pomidory, a także zieloną paprykę i cebulę pokój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą i masłem.
- Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili lub pastę gochujang. Wlej pół szklanki wody i duś pod przykryciem, aż papryka zrobi się miękka.
- Po ok. 10 minutach wrzuć posiekane pomidory, dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Smaż przez kolejne 10 minut do momentu, aż sos zgęstnieje.
- Następnie dodaj jajka i wymieszaj z warzywami na patelni.
- Na koniec posyp pokruszonym dojrzewającym serem.
- Podawaj na patelni z pajdą świeżego pieczywa.