Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie

Jajka po turecku, znane również jako Çılbır, to wyjątkowe danie, które zdobywa coraz większą popularność. To połączenie delikatnych jajek w koszulkach z aksamitnym jogurtem i aromatycznym masłem z przyprawami. Jak zrobić jajka po turecku?

Jajka po tureckuJajka po turecku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Jajka na śniadanie goszczą wyjątkowo często. Najczęściej jest to jajecznica lub jaja na twardo, nieco rzadziej omlety. Jeśli jednak szukasz smacznej i pożywnej alternatywy, sięgnij po turecki przepis na jajka. Proste połączenie smaków zapewni dawkę energii na cały poranek i zachwyci kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Jajka po turecku - przepis na pożywne śniadanie

Cilbir to tradycyjne tureckie danie śniadaniowe, którego historia sięga wieków. Jest to połączenie kilku prostych składników. Kluczowe są tutaj jajka w koszulce z rozpływającym się w ustach żółtkiem. Bazę do nich stanowi gęsty jogurt naturalny, wymieszany z dodatkiem soli. Jajka po turecku to także roztopione masło z dodatkiem słodkiej lub ostrej papryki, często również z płatkami chili, które nadaje daniu piękny kolor i pikantny akcent. Ta pyszna omasta do jajek dodaje smaku i stanowi przysłowiową kropkę nad i w tym daniu.

Przepis na jajka po turecku

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 1/3 łyżeczki płatków chili,
  • 320 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka octu spirytusowego,
  • sól do smaku.

Dodatki:

  • natka pietruszki lub kolendra,
  • lawasz lub pieczywo.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni roztop masło.
  2. Dodaj posiekany czosnek, kurkumę, słodką paprykę oraz płatki chilli i wymieszaj.
  3. Podsmażaj chwilę, aż przyprawy oddadzą swój aromat.
  4. Jajka rozbij to pojednyczych małych miseczek. Zrób to ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtka.
  5. W rondelku zagotuj wodę wraz z octem spirytusowym.
  6. Do środka wiru wlej jajko. Gotuj przez około 3 minuty. Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne.
  7. Do półmiska lub na głęboki talerz wyłóż jogurt naturalny.
  8. Na jogurcie ułóż jajka w koszulkach i polej całość przygotowanym masłem z przyprawami.
  9. Udekoruj posiekaną zieleniną.

Jajka po turecku a zdrowie

Jogurt naturalny, stanowiący bazę dania, jest bogatym źródłem probiotyków, które wspierają zdrowie jelit i mikroflorę bakteryjną. Ma to kluczowe znaczenie dla prawidłowego trawienia, wzmocnienia odporności oraz lepszego wchłaniania składników odżywczych. Dostarcza również białkawapnia, niezbędnych dla mocnych kości i mięśni.

Jajka, serce tego dania, to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Są one pełnowartościowym źródłem białka, które jest budulcem mięśni i kluczowe dla wielu procesów metabolicznych. Zawierają również witaminy z grupy B (w tym B12, ważną dla układu nerwowego), witaminę D, żelazo oraz cholinę, która wspiera pracę mózgu i pamięć. Co więcej, jajka zapewniają długotrwałe uczucie sytości, co pomaga kontrolować apetyt i unikać podjadania między posiłkami.

Jak podać cibir?

Tradycyjnie cilbir podaje się z chrupiącym pieczywem, które idealnie nadaje się do maczania w kremowym jogurcie i płynnym żółtku. Świetnie sprawdzi się świeża pita, cienki lawasz, puszysta bagietka, słodkawa chałka, czy po prostu chrupiące tostowane pieczywo. Pieczywo jest nieodłącznym elementem tego posiłku, pozwalając zebrać każdy kęs tego tureckiego przysmaku.

Jajka po turecku z lawaszem
Jajka po turecku z lawaszem © Pyszności

Jajka po turecku świetnie smakują także w towarzystwie świeżych ziół, które dodają daniu aromatu i świeżości. Gotowe danie możesz obficie posypać posiekaną kolendrą, natką pietruszki lub miętą. Każde z tych ziół wnosi nieco inną nutę smakową – kolendra doda egzotycznego charakteru, natka pietruszki uniwersalnej świeżości, a mięta orzeźwiającego akcentu.

Jajka po turecku inaczej

Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, do masła paprykowego możesz dodać więcej płatków chili (pul biber) lub szczyptę pieprzu cayenne. Niektórzy dodają też odrobinę mielonej papryczki chipotle dla dymnego aromatu. Możesz postawić też na dodatek warzyw. Jajka po turecku z pomidorami lub świeżą papryką nabiorą lekkości. Świetnie sprawdzą się również grillowane warzywa. Dla miłośników sera, posypanie jajek po turecku odrobiną fety lub innego sera koziego nada daniu dodatkowej słoności i kremowości.

Jajka po turecku podaj z ziołami
Jajka po turecku podaj z ziołami © Pyszności

Kilka kropli soku z cytryny skropionych na gotowe danie może dodać świeżości i lekko kwaśnej nuty, która doskonale zrównoważy jogurt i masło. Dzięki temu jajko po turecku będzie smakowało jeszcze lepiej.

Wybrane dla Ciebie
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób