Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wystarczy wyjąć z lodówki, zapakować z łyżeczką i śniadanie gotowe. Wiele osób tak myśli, jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że zdecydowanie nie jest to najbardziej odżywczy wybór na pierwszy posiłek.
Wiele razy słyszałam, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i to ważne, aby zwracać uwagę na to, aby było odżywcze i odpowiednio skomponowane. Ale nie oszukujmy się. Wielu z nas rano myśli tylko o tym, aby jak najszybciej zapełnić czymś żołądek i wtedy często sięgamy po gotowy jogurt. Być może kojarzy się z czymś zdrowym, w końcu opakowanie zachęca nas soczystymi owocami, ale niestety – często ich receptury zawierają zbędne dodatki, takie jak sztuczne barwniki, syropy słodzące czy konserwanty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia
Na co uważać podczas zakupów?
Wybierając jogurt, warto spojrzeć nie tylko na smak czy opakowanie, ale przede wszystkim na skład. Niestety, wiele popularnych produktów zawiera dodatki, które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Często można trafić na jogurty z syropem glukozowo-fruktozowym, dużą ilością cukru, a także konserwantami i barwnikami.
Szczególną ostrożność powinny zachować osoby uczulone na salicylany – w jogurtach truskawkowych nierzadko stosuje się koszenilę, barwnik pochodzenia zwierzęcego, który może wywoływać reakcje alergiczne i duszności. Warto też mieć na uwadze, że nawet produkty dedykowane dzieciom potrafią zaskoczyć składem pełnym niepotrzebnych dodatków.
Dlaczego warto po nie sięgać?
Oczywiście, to wcale nie oznacza, że powinno się całkowicie zrezygnować z ich jedzenia – wystarczy zwracać uwagę na rodzaj i skład. Naturalne jogurty dostarczają białko, które wspomaga regenerację mięśni, a także wapnia, niezbędnego dla mocnych kości, co jest szczególnie ważne dla osób starszych.
Ich dodatkową zaletą są żywe kultury bakterii wspierające florę jelitową, co może przynieść ulgę przy problemach trawiennych. Są popularną i lubianą przekąską dla osób uprawiających sport, nie tylko dzięki zawartości białka, ale również z uwagi na to, że niską kaloryczność. To świetny dodatek, na przykład do owsianki, który wraz z innymi składnikami tworzy zdrowe i zbilansowane śniadanie.
Przepis na domowy jogurt owocowy
Składniki:
- 400 g jogurt naturalny gęsty,
- 150 g maliny,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Maliny dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Kilka z nich zostaw w całości a pozostałe zmiksuj je z sokiem z cytryny na jednolity mus.
- Jogurt wymieszaj z malinami i całość ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj kilka owoców, które zostały w całości.
- Schłodź kilka godzin w lodówce.