Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany

Wystarczy wyjąć z lodówki, zapakować z łyżeczką i śniadanie gotowe. Wiele osób tak myśli, jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że zdecydowanie nie jest to najbardziej odżywczy wybór na pierwszy posiłek.

Jogurt to popularny wybór na śniadanieJogurt to popularny wybór na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiele razy słyszałam, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i to ważne, aby zwracać uwagę na to, aby było odżywcze i odpowiednio skomponowane. Ale nie oszukujmy się. Wielu z nas rano myśli tylko o tym, aby jak najszybciej zapełnić czymś żołądek i wtedy często sięgamy po gotowy jogurt. Być może kojarzy się z czymś zdrowym, w końcu opakowanie zachęca nas soczystymi owocami, ale niestety – często ich receptury zawierają zbędne dodatki, takie jak sztuczne barwniki, syropy słodzące czy konserwanty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia

Na co uważać podczas zakupów?

Wybierając jogurt, warto spojrzeć nie tylko na smak czy opakowanie, ale przede wszystkim na skład. Niestety, wiele popularnych produktów zawiera dodatki, które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Często można trafić na jogurty z syropem glukozowo-fruktozowym, dużą ilością cukru, a także konserwantami i barwnikami.

Szczególną ostrożność powinny zachować osoby uczulone na salicylany – w jogurtach truskawkowych nierzadko stosuje się koszenilę, barwnik pochodzenia zwierzęcego, który może wywoływać reakcje alergiczne i duszności. Warto też mieć na uwadze, że nawet produkty dedykowane dzieciom potrafią zaskoczyć składem pełnym niepotrzebnych dodatków.

Dlaczego warto po nie sięgać?

Oczywiście, to wcale nie oznacza, że powinno się całkowicie zrezygnować z ich jedzenia – wystarczy zwracać uwagę na rodzaj i skład. Naturalne jogurty dostarczają białko, które wspomaga regenerację mięśni, a także wapnia, niezbędnego dla mocnych kości, co jest szczególnie ważne dla osób starszych.

Ich dodatkową zaletą są żywe kultury bakterii wspierające florę jelitową, co może przynieść ulgę przy problemach trawiennych. Są popularną i lubianą przekąską dla osób uprawiających sport, nie tylko dzięki zawartości białka, ale również z uwagi na to, że niską kaloryczność. To świetny dodatek, na przykład do owsianki, który wraz z innymi składnikami tworzy zdrowe i zbilansowane śniadanie.

Przepis na domowy jogurt owocowy

Składniki:

  • 400 g jogurt naturalny gęsty,
  • 150 g maliny,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Maliny dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Kilka z nich zostaw w całości a pozostałe zmiksuj je z sokiem z cytryny na jednolity mus.
  2. Jogurt wymieszaj z malinami i całość ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj kilka owoców, które zostały w całości.
  3. Schłodź kilka godzin w lodówce.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze