Jogurt, kefir czy maślanka? Podpowiadamy, co lepiej wybrać w sklepie

Te produkty wydają się nam łudząco do siebie podobne i wiele osób naprzemiennie pije jogurt, maślankę lub kefir. Jednak różnice dotyczą nie tylko odczuć smakowych, ale także składu i wpływu na organizm.

Czym się różni kefir od jogurtu czy maślanki?Czym się różni kefir od jogurtu czy maślanki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób sięga po jogurt, kiedy ma ochotę na zdrową przekąskę. W stylu greckim jest gęsty i bogatszy w białko, dlatego to jeden z ulubionych produktów sportowców. Można z nim zrobić sos do sałatki lub zjeść na śniadanie z muesli i owocami. Maślanka i kefir częściej postrzegane są w charakterze napoju, który świetnie orzeźwia i gasi pragnienie. Maślankę dodajemy też do wypieków, aby były bardziej puszyste i kremowe w smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Jakie są różnice między jogurtem, kefirem a maślanką?

Jogurt, kefir i maślanka to trzy popularne produkty mleczne, które często goszczą na naszych stołach. Jogurt powstaje w wyniku fermentacji mleka z udziałem bakterii Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Bakterie przekształcają laktozę w kwas mlekowy, dlatego jogurt jest lepiej tolerowany przez osoby, które mają problem z trawieniem tego cukru. To produkt bogaty w wapń i białko, zwłaszcza jogurt w stylu greckim, co czyni go doskonałym wyborem dla osób aktywnych fizycznie, seniorów i dzieci.

Kefir charakteryzuje o wiele rzadsza od jogurtu konsystencja i bardziej kwaskowy smak. Napój powstaje w wyniku fermentacji mleka pod wpływem tzw. bakterii kefiru. Jest to mieszanka bogata w bakterie probiotyczne i drożdże, które nie tylko wspierają układ pokarmowy, ale także kompleksowo działają na organizm, podnosząc odporność i zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych.

Natomiast maślanka to produkt uboczny powstający przy wytwarzaniu masła. Powstaje ze śmietany, z której jest oddzielany tłuszcz. Następnie do płynu dodawane są bakterie kwasu mlekowego. Maślankę można zrobić też w warunkach domowych – wystarczy położyć jogurt bałkański na gazie i zostawić do odcieknięcia. W misce zbierze się maślanka, czyli napój o kremowym smaku i niskiej zawartości tłuszczu.

Tak wpływają na organizm

Każdy z tych produktów ma swoje unikalne właściwości zdrowotne. Jogurt jest znany z tego, że przyspiesza powrót do zdrowia po kuracji antybiotykowej, działa uspokajająco i przeciwdziała cukrzycy.

Kefir jest polecany ze względu na swoje właściwości probiotyczne, które pomagają w utrzymaniu zdrowej flory jelitowej. Zawiera również składniki, które mogą hamować wzrost komórek nowotworowych.

Maślanka jest bogata w wapń i witaminy z grupy B, co czyni ją idealnym wyborem dla osób dbających o zdrowie kości i układ trawienny.

Który produkt wybrać?

Wybór między jogurtem, kefirem a maślanką zależy od indywidualnych potrzeb i preferencji smakowych. Jogurt jest doskonałym produktem dla osób, które chcą zwiększyć spożycie wapnia i białka, jednak zawiera mniej bakterii probiotycznych niż kefir. Dlatego kefir jest o wiele lepszym wsparciem dla układu trawiennego i odpornościowego, dodatkowo latem niesamowicie chłodzi organizm od środka.

Maślanka, ze względu na niską kaloryczność, to świetna opcja dla osób dbających o linię. Jej delikatny smak i właściwości spulchniające sprawiają, że bardzo dobrze sprawdza się w przepisach na racuchy, muffinki i szybkie ciasta z owocami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane