W Turcji piją litrami. Okrzyknięto go najzdrowszym napojem na świecie

Obowiązkowo podawany jest do kebabów, a w czasie upałów chłodzi lepiej niż lemoniada. Ten prosty napój to turecki skarb, który coraz śmielej rozpycha się także na sklepowych półkach w Polsce.

Ayran - PysznościAyran i jego właściwości
Źródło zdjęć: © Utku Demirsoy
Ewa Malinowska

Ayran to napój mleczny pochodzący z Turcji, który zdobył popularność na całym świecie. Jego charakterystyczny, lekko słony i kwaskowaty smak sprawia, że doskonale komponuje się z ciężkostrawnymi potrawami, takimi jak kebab czy dania z grilla. Ayran jest ceniony nie tylko za orzeźwienie, ale także za prozdrowotne właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paprykę faszeruję przysmakiem z grilla. Rodzina zawsze zjada podwójną porcję

Ayran - turecki napój pełen zdrowia

Ayran to napój o charakterystycznym, lekko słonym i kwaśnym smaku, który doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Jest przygotowywany z jogurtu, wody i soli, a jego konsystencja przypomina rzadki jogurt pitny lub kefir. Czasami podaje się go z delikatną pianką na wierzchu Niektórzy dodają do niego miętę, pieprz, a nawet czosnek czy skórkę cytryny, aby wzbogacić jego walory smakowe.

To napój idealny na upały - przyjemnie schładza i uzupełnia utracone wraz z potem minerały. Dzięki zawartości żywych kultur bakterii wspiera zdrową mikroflorę jelitową i poprawia procesy trawienne. Pomaga również w walce ze wzdęciami. W porcji tego napoju znaleźć można witaminy z grupy B, A i D, a także białko i wapń, dzięki czemu ayran wspiera układ odpornościowy i ogólne funkcjonowanie organizmu. Na dodatek w 100 gramach ma zaledwie 44 kcal i świetnie sprawdzi się w roli lekkiej przekąski.

Ayran jest także polecany jako naturalny środek na złagodzenie nieprzyjemnych dolegliwości związanych z kacem. Jest dobrym źródłem potasu - minerału, który wspiera prawidłową pracę naczyń krwionośnych i serca, zmniejszając ryzyko nadciśnienia.

Ten napój wzmacnia serce i odporność
Ten napój wzmacnia serce i odporność © Adobe Stock | ABC

Domowy ayran

Ayran to napój, którym warto poczęstować gości podczas weekendowego grillowania. Jego lekko kwaśny, a kremowy smak kontrastuje z tłustym mięsem. Na dodatek działa jak "czyścik" dla podniebienia, przygotowując je na kolejny kęs. Trochę jak imbir, który Japończycy serwują do sushi.

Można go kupić w wielu sklepach - najczęściej znajduje się tuż obok jogurtów naturalnych i kefirów - albo w prosty sposób przygotować w domu.

Składniki:

  • 250 ml jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego lub bałkańskiego),
  • 250 ml zimnej wody,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować, aż na powierzchni pojawi się delikatna pianka.
  2. Napój najlepiej smakuje schłodzony.
  3. Dla urozmaicenia można dodać sok z cytryny, liście mięty lub świeżo mielony pieprz.

Ayran to prosty, tani i niezwykle zdrowy napój, który warto włączyć do codziennej diety. Jego regularne spożywanie wspiera odporność, serce i układ trawienny. Warto sięgać po niego nie tylko podczas wakacji w Turcji.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat