W Turcji piją litrami. Okrzyknięto go najzdrowszym napojem na świecie

Obowiązkowo podawany jest do kebabów, a w czasie upałów chłodzi lepiej niż lemoniada. Ten prosty napój to turecki skarb, który coraz śmielej rozpycha się także na sklepowych półkach w Polsce.

Ayran - PysznościAyran i jego właściwości
Źródło zdjęć: © Utku Demirsoy
Ewa Malinowska

Ayran to napój mleczny pochodzący z Turcji, który zdobył popularność na całym świecie. Jego charakterystyczny, lekko słony i kwaskowaty smak sprawia, że doskonale komponuje się z ciężkostrawnymi potrawami, takimi jak kebab czy dania z grilla. Ayran jest ceniony nie tylko za orzeźwienie, ale także za prozdrowotne właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paprykę faszeruję przysmakiem z grilla. Rodzina zawsze zjada podwójną porcję

Ayran - turecki napój pełen zdrowia

Ayran to napój o charakterystycznym, lekko słonym i kwaśnym smaku, który doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Jest przygotowywany z jogurtu, wody i soli, a jego konsystencja przypomina rzadki jogurt pitny lub kefir. Czasami podaje się go z delikatną pianką na wierzchu Niektórzy dodają do niego miętę, pieprz, a nawet czosnek czy skórkę cytryny, aby wzbogacić jego walory smakowe.

To napój idealny na upały - przyjemnie schładza i uzupełnia utracone wraz z potem minerały. Dzięki zawartości żywych kultur bakterii wspiera zdrową mikroflorę jelitową i poprawia procesy trawienne. Pomaga również w walce ze wzdęciami. W porcji tego napoju znaleźć można witaminy z grupy B, A i D, a także białko i wapń, dzięki czemu ayran wspiera układ odpornościowy i ogólne funkcjonowanie organizmu. Na dodatek w 100 gramach ma zaledwie 44 kcal i świetnie sprawdzi się w roli lekkiej przekąski.

Ayran jest także polecany jako naturalny środek na złagodzenie nieprzyjemnych dolegliwości związanych z kacem. Jest dobrym źródłem potasu - minerału, który wspiera prawidłową pracę naczyń krwionośnych i serca, zmniejszając ryzyko nadciśnienia.

Ten napój wzmacnia serce i odporność
Ten napój wzmacnia serce i odporność © Adobe Stock | ABC

Domowy ayran

Ayran to napój, którym warto poczęstować gości podczas weekendowego grillowania. Jego lekko kwaśny, a kremowy smak kontrastuje z tłustym mięsem. Na dodatek działa jak "czyścik" dla podniebienia, przygotowując je na kolejny kęs. Trochę jak imbir, który Japończycy serwują do sushi.

Można go kupić w wielu sklepach - najczęściej znajduje się tuż obok jogurtów naturalnych i kefirów - albo w prosty sposób przygotować w domu.

Składniki:

  • 250 ml jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego lub bałkańskiego),
  • 250 ml zimnej wody,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować, aż na powierzchni pojawi się delikatna pianka.
  2. Napój najlepiej smakuje schłodzony.
  3. Dla urozmaicenia można dodać sok z cytryny, liście mięty lub świeżo mielony pieprz.

Ayran to prosty, tani i niezwykle zdrowy napój, który warto włączyć do codziennej diety. Jego regularne spożywanie wspiera odporność, serce i układ trawienny. Warto sięgać po niego nie tylko podczas wakacji w Turcji.

Wybrane dla Ciebie
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇