Dodaję do ciasta na naleśniki zamiast mleka czy maślanki. Ma świetną konsystencję i jest delikatne

Większość z nas sięga po mleko lub maślankę, przygotowując ciasto na naleśniki. Ale jeśli choć raz zamienisz je na kefir, możesz się mocno zdziwić. Naleśniki wychodzą delikatne, elastyczne i mają wyrazisty smak, który świetnie pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków.

Ciasto na naleśniki z kefiremCiasto na naleśniki z kefirem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Petia Emilova
Aleksandra Szymczycha
SKOMENTUJ

Lepsza konsystencja ciasta

Kefir ma delikatnie gęstą, kremową strukturę, która sprawia, że ciasto na naleśniki zyskuje elastyczność i lepiej trzyma się patelni. W przeciwieństwie do mleka, które jest bardziej wodniste, kefir łączy składniki w jednolitą, aksamitną masę – nie trzeba dodawać tyle mąki, by uzyskać dobrą konsystencję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Naturalna puszystość i miękkość

Kefir zawiera naturalne kultury bakterii i delikatnie fermentujące składniki, które działają jak naturalny spulchniacz. Dzięki temu naleśniki są bardziej puszyste i miękkie nawet bez dodatku proszku do pieczenia czy sody. To świetne rozwiązanie dla tych, którzy wolą kuchnię "bez proszku".

Smak z charakterem

W przeciwieństwie do neutralnego mleka i lekko kwaśnej maślanki, kefir nadaje ciastu lekko jogurtowy, wyrazisty smak. To idealna baza zarówno do naleśników wytrawnych, jak i słodkich – smak jest bogatszy, ale nie dominuje nad farszem czy dodatkami.

Lepsza tolerancja i trawienie

Kefir jest fermentowany i naturalnie zawiera mniej laktozy niż mleko. Dlatego naleśniki na kefirze często są lepiej tolerowane przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym. Dodatkowo, kultury bakterii wspomagają trawienie – co ma znaczenie, gdy naleśników zjemy więcej, niż planowaliśmy.

Przepis na naleśniki z kefirem

Składniki (na ok. 10–12 naleśników):

  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki kefiru,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru (do wersji na słodko).

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce roztrzep jajka z kefirem i wodą gazowaną.
  2. Dodaj mąkę, sól (i cukier, jeśli używasz), a następnie dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem, by nie było grudek.
  3. Wlej olej i ponownie wymieszaj – ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję rzadkiej śmietany.
  4. Odstaw ciasto na 15–20 minut, żeby odpoczęło i lepiej się wiązało.
  5. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż cienkie naleśniki na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku