Dodaję do ciasta na naleśniki zamiast mleka czy maślanki. Ma świetną konsystencję i jest delikatne

Większość z nas sięga po mleko lub maślankę, przygotowując ciasto na naleśniki. Ale jeśli choć raz zamienisz je na kefir, możesz się mocno zdziwić. Naleśniki wychodzą delikatne, elastyczne i mają wyrazisty smak, który świetnie pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków.

Ciasto na naleśniki z kefiremCiasto na naleśniki z kefirem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Petia Emilova
Aleksandra Szymczycha

Lepsza konsystencja ciasta

Kefir ma delikatnie gęstą, kremową strukturę, która sprawia, że ciasto na naleśniki zyskuje elastyczność i lepiej trzyma się patelni. W przeciwieństwie do mleka, które jest bardziej wodniste, kefir łączy składniki w jednolitą, aksamitną masę – nie trzeba dodawać tyle mąki, by uzyskać dobrą konsystencję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Poduszeczki serowe z ciasta drożdżowego. Smakują jak u babci

Naturalna puszystość i miękkość

Kefir zawiera naturalne kultury bakterii i delikatnie fermentujące składniki, które działają jak naturalny spulchniacz. Dzięki temu naleśniki są bardziej puszyste i miękkie nawet bez dodatku proszku do pieczenia czy sody. To świetne rozwiązanie dla tych, którzy wolą kuchnię "bez proszku".

Smak z charakterem

W przeciwieństwie do neutralnego mleka i lekko kwaśnej maślanki, kefir nadaje ciastu lekko jogurtowy, wyrazisty smak. To idealna baza zarówno do naleśników wytrawnych, jak i słodkich – smak jest bogatszy, ale nie dominuje nad farszem czy dodatkami.

Lepsza tolerancja i trawienie

Kefir jest fermentowany i naturalnie zawiera mniej laktozy niż mleko. Dlatego naleśniki na kefirze często są lepiej tolerowane przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym. Dodatkowo, kultury bakterii wspomagają trawienie – co ma znaczenie, gdy naleśników zjemy więcej, niż planowaliśmy.

Przepis na naleśniki z kefirem

Składniki (na ok. 10–12 naleśników):

  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki kefiru,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru (do wersji na słodko).

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce roztrzep jajka z kefirem i wodą gazowaną.
  2. Dodaj mąkę, sól (i cukier, jeśli używasz), a następnie dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem, by nie było grudek.
  3. Wlej olej i ponownie wymieszaj – ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję rzadkiej śmietany.
  4. Odstaw ciasto na 15–20 minut, żeby odpoczęło i lepiej się wiązało.
  5. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż cienkie naleśniki na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥