Dodaję do ciasta na naleśniki zamiast mleka czy maślanki. Ma świetną konsystencję i jest delikatne

Większość z nas sięga po mleko lub maślankę, przygotowując ciasto na naleśniki. Ale jeśli choć raz zamienisz je na kefir, możesz się mocno zdziwić. Naleśniki wychodzą delikatne, elastyczne i mają wyrazisty smak, który świetnie pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków.

Ciasto na naleśniki z kefiremCiasto na naleśniki z kefirem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Petia Emilova
Aleksandra Szymczycha

Lepsza konsystencja ciasta

Kefir ma delikatnie gęstą, kremową strukturę, która sprawia, że ciasto na naleśniki zyskuje elastyczność i lepiej trzyma się patelni. W przeciwieństwie do mleka, które jest bardziej wodniste, kefir łączy składniki w jednolitą, aksamitną masę – nie trzeba dodawać tyle mąki, by uzyskać dobrą konsystencję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Poduszeczki serowe z ciasta drożdżowego. Smakują jak u babci

Naturalna puszystość i miękkość

Kefir zawiera naturalne kultury bakterii i delikatnie fermentujące składniki, które działają jak naturalny spulchniacz. Dzięki temu naleśniki są bardziej puszyste i miękkie nawet bez dodatku proszku do pieczenia czy sody. To świetne rozwiązanie dla tych, którzy wolą kuchnię "bez proszku".

Smak z charakterem

W przeciwieństwie do neutralnego mleka i lekko kwaśnej maślanki, kefir nadaje ciastu lekko jogurtowy, wyrazisty smak. To idealna baza zarówno do naleśników wytrawnych, jak i słodkich – smak jest bogatszy, ale nie dominuje nad farszem czy dodatkami.

Lepsza tolerancja i trawienie

Kefir jest fermentowany i naturalnie zawiera mniej laktozy niż mleko. Dlatego naleśniki na kefirze często są lepiej tolerowane przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym. Dodatkowo, kultury bakterii wspomagają trawienie – co ma znaczenie, gdy naleśników zjemy więcej, niż planowaliśmy.

Przepis na naleśniki z kefirem

Składniki (na ok. 10–12 naleśników):

  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki kefiru,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru (do wersji na słodko).

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce roztrzep jajka z kefirem i wodą gazowaną.
  2. Dodaj mąkę, sól (i cukier, jeśli używasz), a następnie dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem, by nie było grudek.
  3. Wlej olej i ponownie wymieszaj – ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję rzadkiej śmietany.
  4. Odstaw ciasto na 15–20 minut, żeby odpoczęło i lepiej się wiązało.
  5. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż cienkie naleśniki na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby