Dodaję do twarogu i zawijam w naleśniki. Sprawdzą się na obiad, ale i na deser
Zawsze lubiłem naleśniki z twarogiem na słodko, ale z czasem zapragnąłem przełamać tę klasyczną kombinację. Tak narodził się mój własny przepis, a całą magię tworzy jeden prosty dodatek. Mowa o naleśnikach z twarogiem cytrynowym, które są jednocześnie słodkie i niesamowicie aromatyczne.
Lubię klasyczne naleśniki z białym serem, ale czasami mam ochotę dodać do nich coś świeżego, co nada im nowego charakteru. Tak właśnie wpadłem na pomysł, by połączyć delikatny twaróg z cytryną. Powstały wtedy naleśniki z twarogiem cytrynowym, które teraz robię regularnie – i to nie tylko na obiad. Świetnie sprawdzają się też jako słodkie śniadanie, deser po posiłku albo nawet kolacja.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad
To danie jest banalnie proste, ale efekt – według mnie – robi wrażenie. Twarożek z dodatkiem skórki i soku z cytryny nabiera lekkości i orzeźwiającego aromatu, a czasami dorzucam do niego też rodzynki. Całość otulona cieniutkim naleśnikiem smakuje tak dobrze, że często jem je jeszcze na zimno, prosto z lodówki. I przyznam szczerze – czasem nie umiem poprzestać na jednej porcji.
Dlaczego warto zrobić naleśniki z twarogiem cytrynowym?
To, co lubię w tym przepisie najbardziej, to fakt, że niewielka zmiana – w tym przypadku dodanie cytryny – potrafi zupełnie odmienić smak tradycyjnych naleśników z serem. Dzięki temu danie, które znam od dziecka, zyskało nowy wymiar. Naleśniki z twarogiem cytrynowym są lekkie, orzeźwiające i przyjemnie słodkie – a wszystko bez przesady i sztucznego przesłodzenia.
Kiedy mam pod ręką ekologiczną cytrynę, ścieram z niej tylko żółtą część skórki. To właśnie ona odpowiada za ten cytrusowy aromat. Zwykle dodaję też trochę soku z cytryny, a do posłodzenia używam miodu, choć oczywiście można sięgnąć po cukier lub inne słodzidło. Dla koloru dorzucam czasem szczyptę kurkumy, a jeśli mam ochotę na coś ciekawszego – łyżeczkę maku. Małe czarne ziarenka świetnie wyglądają w żółtym farszu i dodają całości lekko orzechowego posmaku.
Jak przygotowuję naleśniki z twarogiem cytrynowym?
Poniżej zostawiam mój sprawdzony przepis. Naleśniki robię tak od lat – przepis na ciasto wykorzystuję zarówno do słodkich, jak i wytrawnych wersji. A farsz? To już czysta improwizacja z nutą cytryny.
Ciasto naleśnikowe:
- 200 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 250 ml wody gazowanej,
- 3 jajka,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta soli.
Farsz:
- 400 g twarogu tłustego,
- 300 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
- otarta skórka z 1 cytryny,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki miodu (lub do smaku),
- opcjonalnie: szczypta kurkumy i rodzynki.
Dodatkowo:
- odrobina oleju do smażenia,
- cukier puder lub śmietana do podania.
Jak przygotowuję krok po kroku:
- Do miski wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajka, olej i szczyptę soli. Mieszam wszystko rózgą kuchenną albo mikserem, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiam na 15 minut, żeby mąka napęczniała.
- W tym czasie przygotowuję farsz. Twaróg rozgniatam widelcem lub blenduję z jogurtem na gładką masę. Dodaję ekstrakt waniliowy, skórkę i sok z cytryny oraz miód, a gdy mam ochotę również i rodzynki. Mieszam wszystko dokładnie. Jeśli chcę, dodaję kurkumę i mak – zależnie od nastroju.
- Rozgrzewam patelnię i lekko smaruję ją olejem. Wylewam cienką warstwę ciasta i smażę naleśniki z obu stron, aż będą lekko rumiane.
- Na każdy naleśnik nakładam porcję twarogowego farszu. Zawijam w rulony lub składam w trójkąty.
- Czasem podsmażam je jeszcze chwilę na maśle z dodatkiem cukru – to daje im chrupiącą skórkę. Ale często podaję je po prostu z cukrem pudrem lub kleksem jogurtu.
Naleśniki z twarogiem cytrynowym to jeden z tych przepisów, które warto mieć pod ręką. Idealne na leniwy weekendowy obiad, szybki deser dla gości, ale i na zwykły wieczór, kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Twaróg z cytryną nadaje daniu świeżości, a całość przygotowuję naprawdę szybko.