Przepyszna botwinkowa w rozgrzewającej wersji. O chłodniku nawet jeszcze nie myślę
Co ugotować, żeby się rozgrzać? W tym roku maj zdecydowanie nie rozpieszcza temperaturami, więc ratunku szukamy w kuchni. Ta zupa między botwinką a gulaszem warzywnym, z nutą orientu i dymnego aromatu, będzie idealna na chłodniejsze dni.
Botwina, znana jako młode liście i korzenie buraka, jest popularnym składnikiem wiosennych zup. Jej delikatny smak i prostota przygotowania sprawiają, że jest chętnie wybierana przez miłośników kuchni polskiej. Ale jak się okazuje z dodatkami z kuchni świata też będzie pyszna - jak z imbirem czy soczewicą. Poniżej mój kulinarny eksperyment.
Botwinka - pomysły na sezonowy dodatek
W kuchni botwinka jest wykorzystywana na wiele sposobów. Oprócz tradycyjnej zupy, może być składnikiem farszu do pierogów, sałatek, tart i quiche. Jej lekko kwaśny smak doskonale komponuje się z innymi warzywami i przyprawami. Botwinka jest również popularna w formie chłodnika, który idealnie sprawdza się w upalne dni. Zanim zrobisz chłodnik z botwinki, w chłodne majowe dni lepiej sięgnij po obiadowe propozycje na ten produkt. Klasyk to oczywiście zupa botwinka prosto z zeszytu babci. Albo poniższą wersję z twistem, czyli dodatkiem wyrazistych przypraw i soczewicy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi
Botwinka - przepis w wersji orientalnej z soczewicą
Czerwona soczewica jako dodatek nie tylko sprawi, że danie będzie bardziej sycące, ale jednocześnie dostarczy więcej porcji białka.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki,
- 1 duży ziemniak,
- 1 marchewka,
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm),
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie),
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz,
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy,
- opcjonalnie: śmietana lub jogurt do podania.
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.
- Imbir obierz i zetrzyj na tarce.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty, aż stanie się szklista. Dodaj czosnek, starty imbir, wędzoną paprykę oraz kmin. Podsmażaj przez kolejną minutę.
- Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaka obierz i pokrój w małą kostkę. Do garnka dodaj marchewkę, ziemniaka oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i smaż przez około 2 minuty.
- Wlej bulion i wsyp czerwoną soczewicę. Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
- W międzyczasie umyj botwinkę. Oddziel liście od łodyg i buraczków. Buraczki i łodygi pokrój w plasterki. Dodaj do garnka pokrojone buraczki i łodygi, gotuj przez kolejne 10 minut.
- Na koniec wrzuć posiekane liście botwinki i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
- Dopraw solą, pieprzem i lekko zakwaś cytryną lub octem jabłkowym.
- Podawaj na gorąco z kleksem śmietany lub jogurtu oraz świeżym koperkiem, jeśli lubisz. Świetnie sprawdzi się też np. kolendra.