WAŻNE
TERAZ

Incydent przed biurem PO. 44-latek z zarzutami

Przepyszna botwinkowa w rozgrzewającej wersji. O chłodniku nawet jeszcze nie myślę

Co ugotować, żeby się rozgrzać? W tym roku maj zdecydowanie nie rozpieszcza temperaturami, więc ratunku szukamy w kuchni. Ta zupa między botwinką a gulaszem warzywnym, z nutą orientu i dymnego aromatu, będzie idealna na chłodniejsze dni.

Botwinkowa w wersji rozgrzewającej - na chłodną wiosnęBotwinkowa w wersji rozgrzewającej - na chłodną wiosnę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Botwina, znana jako młode liście i korzenie buraka, jest popularnym składnikiem wiosennych zup. Jej delikatny smak i prostota przygotowania sprawiają, że jest chętnie wybierana przez miłośników kuchni polskiej. Ale jak się okazuje z dodatkami z kuchni świata też będzie pyszna - jak z imbirem czy soczewicą. Poniżej mój kulinarny eksperyment.

Botwinka - pomysły na sezonowy dodatek

W kuchni botwinka jest wykorzystywana na wiele sposobów. Oprócz tradycyjnej zupy, może być składnikiem farszu do pierogów, sałatek, tart i quiche. Jej lekko kwaśny smak doskonale komponuje się z innymi warzywami i przyprawami. Botwinka jest również popularna w formie chłodnika, który idealnie sprawdza się w upalne dni. Zanim zrobisz chłodnik z botwinki, w chłodne majowe dni lepiej sięgnij po obiadowe propozycje na ten produkt. Klasyk to oczywiście zupa botwinka prosto z zeszytu babci. Albo poniższą wersję z twistem, czyli dodatkiem wyrazistych przypraw i soczewicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Botwinka - przepis w wersji orientalnej z soczewicą

Czerwona soczewica jako dodatek nie tylko sprawi, że danie będzie bardziej sycące, ale jednocześnie dostarczy więcej porcji białka.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki,
  • 1 duży ziemniak,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm),
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie),
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz,
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy,
  • opcjonalnie: śmietana lub jogurt do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.
  2. Imbir obierz i zetrzyj na tarce.
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty, aż stanie się szklista. Dodaj czosnek, starty imbir, wędzoną paprykę oraz kmin. Podsmażaj przez kolejną minutę.
  4. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaka obierz i pokrój w małą kostkę. Do garnka dodaj marchewkę, ziemniaka oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i smaż przez około 2 minuty.
  5. Wlej bulion i wsyp czerwoną soczewicę. Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
  6. W międzyczasie umyj botwinkę. Oddziel liście od łodyg i buraczków. Buraczki i łodygi pokrój w plasterki. Dodaj do garnka pokrojone buraczki i łodygi, gotuj przez kolejne 10 minut.
  7. Na koniec wrzuć posiekane liście botwinki i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
  8. Dopraw solą, pieprzem i lekko zakwaś cytryną lub octem jabłkowym.
  9. Podawaj na gorąco z kleksem śmietany lub jogurtu oraz świeżym koperkiem, jeśli lubisz. Świetnie sprawdzi się też np. kolendra.
Wybrane dla Ciebie
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
W Skandynawii piją kawę z serem. Gdy spróbujesz, zaczniesz robić to samo
W Skandynawii piją kawę z serem. Gdy spróbujesz, zaczniesz robić to samo
Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia. Wzmacnia jelita i oczyszcza organizm
Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia. Wzmacnia jelita i oczyszcza organizm
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem