Weź jogurt i dodatki. Ten miks reguluje apetyt, wspiera spalanie tłuszczu
Jogurt naturalny, będący wynikiem fermentacji mleka, to doskonałe źródło probiotyków. Te pożyteczne bakterie pomagają utrzymać równowagę mikroflory jelitowej, wspierają układ odpornościowy i mogą łagodzić dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Dodatkowo dostarcza wapń, witaminy z grupy B oraz białko.
Masło orzechowe wnosi do tej mieszanki zdrowe tłuszcze, błonnik, antyoksydanty i witaminy. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnie wpływa na poziom cholesterolu i wspomaga kontrolę łaknienia.
Banan to naturalne źródło energii oraz potasu, który wspiera układ nerwowy i pracę mięśni. Jego słodycz równoważy jogurt i idealnie komponuje się z orzechowym aromatem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podaj tak burratę, a goście będą bili brawo. Wygląda jak z włoskiej restauracji
Przepis na jogurt z bananem i masłem orzechowym
Ten miks pomaga utrzymać sytość na dłużej, wspiera metabolizm i korzystnie wpływa na pracę jelit, więc wspiera redukcję masy ciała i ogranicza napady głodu. Tylko trzy składniki, a tak wiele korzyści dla zdrowia i smaku.
Składniki:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego 3 proc. (200 g),
- 2 łyżeczki masła orzechowego (30 g),
- 1 średni banan (100 g),
- słodzik bez kalorii, np. erytrytol – opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Banana umyj, obierz i pokrój w plasterki.
Krok 2. W miseczce umieść jogurt. Opcjonalnie dodaj słodzik i dokładnie wymieszaj. Na górze rozłóż masło orzechowe i plastry banana.