Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem

Klasyk, który pamięta wielu z nas z czasów dzieciństwa. Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią – kiedyś było jednym z ulubionych przysmaków w PRL-u. Proste składniki, charakterystyczny wzór jasnego i kakaowego ciasta oraz wyjątkowy smak sprawiają, że to wypiek ponadczasowy. Idealnie nadaje się zarówno na niedzielny podwieczorek, jak i na spotkania rodzinne.

Puszyste ciasto marmurkowePuszyste ciasto marmurkowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto marmurkowe to wypiek, który w czasach PRL-u gościł w niemal każdym domu. Było symbolem prostoty i domowego ciepła – można je było przygotować z łatwo dostępnych składników, które w tamtych czasach odgrywały kluczową rolę. Masło, mąka, cukier, jajka i odrobina kakao – nic więcej nie trzeba było, aby na stole pojawił się deser, który cieszył całą rodzinę.


Ciasto marmurkowe to wypiek, który w czasach PRL-u gościł w niemal każdym domu. Było symbolem prostoty i domowego ciepła – można je było przygotować z łatwo dostępnych składników, które w tamtych czasach odgrywały kluczową rolę. Masło, mąka, cukier, jajka i odrobina kakao – nic więcej nie trzeba było, aby na stole pojawił się deser, który cieszył całą rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielka drożdżówka z blachy. Znika w kwadrans

Przepis na ciasto marmurkowe

To jedno z tych ciast, które zawsze się udają i nigdy nie wychodzą z mody. Proste składniki, szybkie przygotowanie i charakterystyczny marmurkowy wzór sprawiają, że to wypiek efektowny, a jednocześnie bardzo łatwy.

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 300 g mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 ml mleka,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 łyżki kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję kolejno jajka, cały czas miksując, aż składniki dobrze się połączą.
  2. Do masy przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo wlewam mleko, mieszając do uzyskania gładkiego ciasta. Gotową masę dzielę na dwie części.
  3. Do jednej dodaję kakao i dokładnie mieszam. Formę do pieczenia smaruję masłem i wysypuję bułką tartą lub wykładam papierem do pieczenia.
  4. Wylewam na przemian porcje jasnego i ciemnego ciasta, a następnie delikatnie przeciągam nożem lub patyczkiem przez masę, aby uzyskać efekt marmurka.
  5. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu studzę ciasto w formie, a następnie przekładam na kratkę. Ciasto marmurkowe smakuje doskonale samo w sobie, ale można je też posypać cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą.

Pomysły na podanie i modyfikacje

Klasyczne ciasto marmurkowe najlepiej smakuje posypane delikatnie cukrem pudrem – prosto i elegancko, tak jak podawano je w domach w czasach PRL-u. Jeśli jednak chcesz nadać mu bardziej wyrazisty charakter, możesz polać je polewą czekoladową albo prostym lukrem cytrynowym, który doda przyjemnej świeżości.


Świetnym pomysłem jest także dodanie do masy bakalii – rodzynek, orzechów włoskich czy skórki pomarańczowej – dzięki temu ciasto nabiera świątecznego charakteru. Możesz też poeksperymentować z owocami: maliny, wiśnie lub gruszki wkomponowane w kakaową część ciasta wprowadzą ciekawy kontrast smakowy i sprawią, że wypiek będzie bardziej soczysty.


W wersji nowoczesnej warto upiec ciasto marmurkowe w małych foremkach na muffiny – idealne jako słodka przekąska do pracy czy szkoły.

Wybrane dla Ciebie

Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?