Marmurkowe ciasto bez pieczenia. Jego przygotowanie zajmie Ci 15 minut
Marmurkowe ciasto bez pieczenia to idealna propozycja na ciepłe dni. Jego przygotowanie zajmie Ci 5 minut, a efekt końcowy przerasta najśmielsze oczekiwania. Proste połączenie masy ze śmietanki i serka przełamują pyszne truskawki.
01.07.2022 | aktual.: 19.03.2024 10:09
Kiedy latem przychodzi nam ochota na coś słodkiego, to stoimy przed niezłym dylematem: odpalać piekarnik w gorący dzień czy jednak obejść się smakiem. Z pomocą przychodzą wtedy proste przepisy na ciasta bez pieczenia. Ich bazą są najczęściej pokruszone herbatniki lub ciasteczka, a w roli kremu występuje bita śmietana z różnymi dodatkami. Takie desery są najczęściej lekkie i świetnie sprawdzą się w czasie ciepłych dni. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby przygotowywać je przez cały rok.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
W przygotowaniu tego deseru pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Marmurkowe ciasto bez pieczenia- składniki
180 g ciastek
1 łyżka kawy
100 ml śmietanki 30%
500 g serka śmietankowego
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
30 g żelatyny
150 ml wody
300 g truskawek z cukrem + 1/3 rozpuszczonej żelatyny
Przepis krok po kroku:
W naczyniu robota kuchennego umieść zbożowe ciasteczka i zmiel na drobną masę i przesyp do miski.
Do wody dodaj kawę rozpuszczalną i dokładnie wymieszaj. Dodaj do pokruszonych ciasteczek i wymieszaj. Przygotowaną masę przełóż do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki dokładnie rozprowadź i ugnieć ciasteczkowy spód.
Kiedy spód się chłodzi- czas zabrać się za przygotowanie masy. Do miski przełóż serek śmietankowy, dodaj cukier puder oraz śmietankę 30%. Wymieszaj składniki mikserem aż powstania puszysta masa. Następnie w gorącej wodzie rozpuść żelatynę, przestudź i wlej do masy. Całość dokładnie zmiksuj, żeby nie powstały grudki. Żelatyna zapewni stabilność śmietankowej masie. Powstałą masę podziel na dwie miski w proporcjach 2:3 i 1:3. Do mniejszej ilości masy dodaj kakao i wymieszaj.
Marmurkowe ciasto z truskawkami
Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Przełóż do wysokiego, wąskiego naczynia, dodaj cukier i zblenduj.
Na schłodzony ciasteczowy spód wykładaj łyżkami śmietankową i kakaową masę oraz mus truskawkowy, tworząc mozaikę.
Górę ciasta wygładź przy pomocy łyżki i schowaj do lodówki i schładzaj przez minimum godzinę. Smacznego!