Marmurkowe ciasto w paski z polewą czekoladową - wyborne i efektowne

Proste i pyszne ciasto marmurkowe w kolorowe paski. Delikatne, wilgotne i pyszne ciasto sprawdzi się idealnie, gdy masz ochotę na babkę, a nie masz do niej odpowiedniej formy. Długo zachowuje świeżość i świetnie sprawdzi się zarówno na podwieczorek, jak i słodkie drugie śniadanie do pracy. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a dzięki nietypowym marmurkowym wzorom prezentuje się wyjątkowo.

Obrazek
Ewa

Przepis na ciasto krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Proste ciasto do kawy i do szklanki mleka. To udoskonalony przepis na babkę marmurkową bez foremki. Jak przygotować pyszne ciasto dla całej rodziny? Zobacz nasz przepis!

Marmurkowe ciasto - składniki

250 g miękkiego masła

200 g cukru

7 jajek

150 g mąki tortowej

100 g mąki kukurydzianej

2 łyki ciemnego kakao

100 g mlecznej czekolady

100 ml śmietanki 30%

Polewa:

150 g gorzkiej czekolady

1 łyżka masła

150 ml śmietanki 30%

Wykonanie krok po kroku:

W misce umieść miękkie masło i utrzyj je razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj do niej stopniowo żółtka, cały czas ubijając na średnich obrotach.

Następnie stopniowo dodawaj mąkę kukurydzianą oraz pszenną. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj całość. Dzięki temu ciasto będzie puszyste i delikatne. Przygotowaną masę podziel na dwie miski. Do jednej dodaj ciemne kakao i wymieszaj.

Obrazek

Ciemną masę (część) rozprowadź na blaszce wyłożonej papierem i wyrównaj nożem. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Następnie dołóż część jasnej masy i piecz przez kolejne 10 minut. Rób tak cały czas, dokładając na zmianę ciemną i jasną masę. Każdą z nich piecz przez 10 minut. Na koniec wstaw ciasto do piekarnika na 20 minut ze wszystkimi warstwami.

Upieczone ciasto przełóż na blat. Odetnij brzegi (cienko) i pokrój ciasto na paski. Posmaruj je roztopioną czekoladą i przyłóż kolejny pasek. Następnie dodaj kolejną warstwę, kolejny pasek i połóż "ściankę". Najlepiej jest zerknąć na filmik z przepisem- tam dokładnie pokazujemy co i jak trzeba zrobić :)

Obrazek

Przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez ok. 1 godzinę. Przygotuj polewę: masło i połamaną czekoladę zalej podgrzaną śmietanką i rozpuść. Polej nią schłodzone ciasto.

Ciasto jest gotowe!

Przygotowane ciasto pokrój na kawałki.

Wybrane dla Ciebie

Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków