Szybki przepis na muffiny. Cztery pomysły na słodkie babeczki
Jak zrobić muffiny na słodko? Przepis na babeczki, dzięki któremu przygotujesz przepyszne muffiny na 4 ciekawe sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie!
21.02.2022 16:30
Przepis na muffiny – 4 rodzaje na słodko. Jak zrobić?
Kultowe na całym świecie muffiny to nic innego jak babeczki z różnymi dodatkami. Idealne na drugie śniadanie i słodki podwieczorek. A wszystko to za sprawą faktu, że pyszne muffiny można przygotować zarówno w wersji na słodko (z owocami, czekoladą, bakaliami), jak i na słono (z różnego rodzaju warzywami, mięsem, wędliną, czy serem). Oto nasz pomysł na muffiny na słodko.
Znajdzie się tu miks z orzechami pekan, czekoladą, owocami leśnymi, cynamonem oraz bananem. Prawdziwa bomba pyszności! Te połączenia smaków przypadną do gustu każdemu, kto lubi słodycze. Oczywiście, możesz też tworzyć swoje autorskie kompozycje słodkości.
Jak zrobić muffiny na słodko w czterech rodzajach? Przepis poniżej.
Dzisiejsze muffiny upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Składniki
Składniki na muffiny
- 4 jajka
- 140 g drobnego cukru
- 1/3 kostki masła (rozpuszczone)
- 180 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki do muffinów
- 2 łyżki owoców leśnych
- 1 jabłko
- 2 łyżki dropsów czekoladowych
- 1 banan
- 1-2 kostki białej czekolady
- 2 łyżki orzechów pekan
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
Jak zrobić ciasto na muffiny na słodko?
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania dodatków do naszych muffinek.
W pierwszej misce połącz ze sobą: pokrojone w drobną kostkę jabłko, cynamon i brązowy cukier. W drugiej misce wymieszaj orzechy pekan i dropsy czekoladowe. Oczywiście możesz wykorzystać tu również orzechy włoskie lub migdały.
Jakie dodatki do muffinów na słodko? Do trzeciej miski wsyp owoce leśne i cukier puder. Możesz użyć tu zarówno owoców w wersji mrożonej, jak i świeżej. Świetnie sprawdzą się też same maliny. Ich delikatnie kwaśny smak zrównoważy słodkość czekolady. Na koniec wymieszaj ze sobą kawałki banana i posiekaną białą czekoladę.
Jak przygotować foremki do muffinów na słodko? Następnie na blacie kuchennym ustaw kokilki, po czym natłuść je delikatnie miękkim masłem lub olejem. Najłatwiej będzie to zrobić przy pomoc kuchennego pędzelka. W tak przygotowanych foremkach rozprowadź wcześniej połączone składniki, aby w całości zakryć dno kokilek.
Składniki na ciasto na muffiny
Kokilki są już gotowe, teraz musimy przygotować ciasto na muffiny.
W dużej misce przy pomocy miksera ubij jajka oraz drobny cukier. Kiedy mieszanka stanie się puszysta, zacznij dodawać małymi partiami rozpuszczone masło.
Nie zapomnij również o przesianej mące tortowej. Dzięki przesianiu wypieki będą jeszcze bardziej puszyste. Jako ostatni składnik w misce powinien znaleźć się proszek do pieczenia.
W rezultacie powinnaś otrzymać gładką i gęstą mieszankę. Jest ona bazą, którą wielokrotnie możesz wykorzystać do słodkich babeczek. Dodaj ulubione składniki i gotowe. To szybki przepis na coś słodkiego.
Pieczenie i podawanie muffinów na słodko
Czas przejść do pieczenia muffinów na słodko.
Powstałe ciasto rozprowadź w kokilkach z dodatkami. Najszybciej zrobisz to przy pomocy dwóch łyżek, bo jak wspomnieliśmy wcześniej, przygotowana mieszanka jest bardzo gęsta.
Muffiny – czas pieczenia i temperatura. Foremki z ciastem i dodatkami wstaw do Ovi Smart na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Przed podaniem udekoruj gotowe wypieki cukrem pudrem. Oczywiście możesz wykorzystać tu również domowy lukier lub polewę czekoladową. Wybierz takie rozwiązanie, które będzie najlepiej Ci odpowiadać.
Gotowe muffinki serwuj od razu po upieczeniu, ponieważ na ciepło smakują najlepiej. Smacznego!