Podkręca libido, wzmacnia serce. Zaparz jak herbatę, pij małymi łykami
W tradycyjnej medycynie chińskiej ta roślina jest znana od tysięcy lat. Jej cenne właściwości wykorzystywano na wszelkie możliwe sposoby. Świeże liście stosowano zewnętrznie na skórę, co przyspieszało gojenie się ran i wchłanianie krwiaków. Z suszonych liści, łodyg i owoców przygotowywano napary, nalewki i ekstrakty. Do dziś mają zastosowanie zarówno w kosmetyce, jak i suplementacji diety.
Gotu kola, bo o tej niezwykłej roślinie jest mowa, znana jest również jako wąkrota azjatycka. Jest to zioło z rodziny selerowatych, uprawiane w Azji na masową skalę. Tam też występuje w środowisku naturalnym. W Polsce uprawiana jest wąkrota pospolita, która wykazuje podobne właściwości co gotu kola, ale to nie jest to samo. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby uprawiać tę azjatycką odmianę w domu, na przykład na parapecie w kuchni. Gotu kola jest też dostępna w postaci świeżych łodyżek z liśćmi lub suszu w sklepach ze zdrową żywnością. W aptekach kupisz przygotowane z niej suplementy diety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów
Tę roślinę możesz uprawiać w domu
Egzotyczna nazwa pochodzi z języka syngaleskiego i nawiązuje do kształtu rośliny. "Gotu" oznacza kielich, a "kola" to po syngalesku liść. Zioło najlepiej się czuje, gdy rośnie w wilgotnym podłożu, wymaga więc wielokrotnego podlewania. Jeśli chcesz ją uprawiać w domu, wybierz nasłonecznione miejsce. Jednak latem nie wystawiaj jej na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
Jak działa gotu kola?
Zioło ma niesamowity wpływ na układ nerwowy. Napar lub nalewka z gotu koli wspiera funkcje poznawcze i chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Taka herbatka aktywizuje umysł do pracy, a jednocześnie podnosi libido. W tradycyjnej medycynie jest stosowana nie tylko w charakterze leczniczym czy profilaktycznym, ale także jako afrodyzjak.
Pozytywnie działa również na układ sercowo-naczyniowy i kondycję skóry. Może być uzupełnieniem diety osób chorujących na depresję, co jednak warto skonsultować z lekarzem.
Przepis na napar z gotu koli
Możesz zaparzać zarówno świeże, jak i suszone liście wąkroty azjatyckiej. Napar z gotu koli ma ziołowy, lekko cytrusowy smak, nieco przypomina melisę. Parzony w większej dawce, za długo lub w zbyt wysokiej temperaturze może mieć gorzki posmak.
- Wsyp do szklanki 1-2 łyżeczki suszonych liści gotu koli.
- Zalej 150-200 ml wrzątku. Pozostaw na 10-15 minut.
- Przecedź przez sitko.
Napój jest doskonały także na zimno, na przykład z kostkami lodu, cytryną, miętą i miodem. Przygotowany z 1-2 łyżeczek suszu można pić maksymalnie 3 razy dziennie. W postaci nalewki gotu kola jest zalecana 2 razy dziennie, po 5-10 ml rano i w południe.
Dla kogo nie jest herbatka z wąkroty azjatyckiej?
Dla większości zdrowych dorosłych osób jest to bezpieczny produkt. Uważność powinny zachować kobiety w ciąży, dzieci, młodzież i osoby starsze powyżej 65 roku życia. Napar z gotu koli nie jest wskazany także dla osób przyjmujących leki nasenne i uspokajające, a także dla chorych na wątrobę.