Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę

Na talerzu wygląda co najmniej nietypowo, co skrzętnie wykorzystują szefowie kuchni. To nie tylko zamiennik klasycznego, rybiego kawioru, ale też witaminowa bomba.

Zielony kawior z wodorostówZielony kawior z wodorostów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To rzadka alga, która zdobyła sławę dzięki diecie mieszkańców japońskiej wyspy Okinawy, regionu znanego z największej liczby stulatków na świecie. Potocznie nazywa się ją winogronem morskim lub zielonym kawiorem, ale jej botaniczna nazwa to Caulerpa lentillifer. Jej popularność w Azji Południowo-Wschodniej wynika z niezwykłej tekstury oraz cennych wartości odżywczych. Warto przenieść ją także do innych kuchni.

Czym jest zielony kawior?

Winogrono morskie, czyli "zielony kawior", to gatunek jadalnej algi o bardzo charakterystycznym, dekoracyjnym wyglądzie. Alga ta tworzy grona, które rzeczywiście wyglądają jak miniaturowe winogrona. Każda maleńka kuleczka jest małym zbiorniczkiem wypełnionym płynem, który pęka w ustach, co bezpośrednio zainspirowało porównanie tego przysmaku do kawioru.

Występuje naturalnie w ciepłych wodach oceanicznych, a jej największymi producentami są kraje Azji Południowo-Wschodniej, w tym Wietnam, Filipiny i Japonia. Jej hodowla staje się coraz bardziej popularna ze względu na prozdrowotne właściwości i rosnące zainteresowanie kuchnią wegańską i superfoods.

Właściwości winogron morskich

Jedną z najważniejszych właściwości jest wysoka zawartość jodu, kluczowego pierwiastka dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Winogrono morskie zawiera substancje, które mogą wspierać naturalną syntezę kolagenu w organizmie, a także witaminy A i C oraz aminokwasy. Pomaga to utrzymać elastyczność i nawilżenie skóry, co spowalnia procesy starzenia i zapewnia działanie odmładzające.

Algi morskie to nie tylko wodorosty nori
Algi morskie to nie tylko wodorosty nori © Adobe Stock

Alga jest także doskonałym źródłem ważnych minerałów, takich jak wapń, magnez i cynk, oraz zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają układ sercowo-naczyniowy.

Jak podawać zielony kawior?

Zielony kawior, aby zachować swoją chrupkość, musi być spożywany na surowo, ponieważ obróbka cieplna go zmiękcza. Ma delikatny, świeży i lekko słony, z wyraźnie morskim charakterem, ale na szczęście pozbawiony silnego, rybnego posmaku, który często zniechęca do innych wodorostów. Algi suszone należy namoczyć w zimnej wodzie zgodnie z instrukcją, by odzyskały swoją objętość i chrupkość. Jeśli są w solance, wystarczy je przepłukać, by pozbyć się nadmiaru soli.

Aby alga nie straciła swojej charakterystycznej chrupkości, powinna być przechowywana w temperaturze pokojowej lub w chłodzie, ale nigdy w lodówce. Winogrono morskie najlepiej dodawać do potraw tuż przed podaniem. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sushi, poke bowl czy posypka do udonu i innych makaronów.

Wybrane dla Ciebie

Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Znienawidzone warzywo. Nie musi cuchnąć i smętnie pływać w zupie
Znienawidzone warzywo. Nie musi cuchnąć i smętnie pływać w zupie
O tej zupie zapomnieliśmy na długo. Pyszna, rozgrzewająca, a na stawy działa jak balsam
O tej zupie zapomnieliśmy na długo. Pyszna, rozgrzewająca, a na stawy działa jak balsam
Szybki obiad na weekend. Kurczak w takim towarzystwie to niebo w gębie
Szybki obiad na weekend. Kurczak w takim towarzystwie to niebo w gębie
O tym grzybie marzą grzybiarze. Wystarczy jedna sztuka, by zrobić obiad dla całej rodziny
O tym grzybie marzą grzybiarze. Wystarczy jedna sztuka, by zrobić obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Architekt Porządku radzi, jak zorganizować kuchnię. Mole przestaną być problemem
Architekt Porządku radzi, jak zorganizować kuchnię. Mole przestaną być problemem