Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę

Na talerzu wygląda co najmniej nietypowo, co skrzętnie wykorzystują szefowie kuchni. To nie tylko zamiennik klasycznego, rybiego kawioru, ale też witaminowa bomba.

Zielony kawior z wodorostówZielony kawior z wodorostów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To rzadka alga, która zdobyła sławę dzięki diecie mieszkańców japońskiej wyspy Okinawy, regionu znanego z największej liczby stulatków na świecie. Potocznie nazywa się ją winogronem morskim lub zielonym kawiorem, ale jej botaniczna nazwa to Caulerpa lentillifer. Jej popularność w Azji Południowo-Wschodniej wynika z niezwykłej tekstury oraz cennych wartości odżywczych. Warto przenieść ją także do innych kuchni.

Czym jest zielony kawior?

Winogrono morskie, czyli "zielony kawior", to gatunek jadalnej algi o bardzo charakterystycznym, dekoracyjnym wyglądzie. Alga ta tworzy grona, które rzeczywiście wyglądają jak miniaturowe winogrona. Każda maleńka kuleczka jest małym zbiorniczkiem wypełnionym płynem, który pęka w ustach, co bezpośrednio zainspirowało porównanie tego przysmaku do kawioru.

Występuje naturalnie w ciepłych wodach oceanicznych, a jej największymi producentami są kraje Azji Południowo-Wschodniej, w tym Wietnam, Filipiny i Japonia. Jej hodowla staje się coraz bardziej popularna ze względu na prozdrowotne właściwości i rosnące zainteresowanie kuchnią wegańską i superfoods.

Właściwości winogron morskich

Jedną z najważniejszych właściwości jest wysoka zawartość jodu, kluczowego pierwiastka dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Winogrono morskie zawiera substancje, które mogą wspierać naturalną syntezę kolagenu w organizmie, a także witaminy A i C oraz aminokwasy. Pomaga to utrzymać elastyczność i nawilżenie skóry, co spowalnia procesy starzenia i zapewnia działanie odmładzające.

Algi morskie to nie tylko wodorosty nori
Algi morskie to nie tylko wodorosty nori © Adobe Stock

Alga jest także doskonałym źródłem ważnych minerałów, takich jak wapń, magnez i cynk, oraz zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają układ sercowo-naczyniowy.

Jak podawać zielony kawior?

Zielony kawior, aby zachować swoją chrupkość, musi być spożywany na surowo, ponieważ obróbka cieplna go zmiękcza. Ma delikatny, świeży i lekko słony, z wyraźnie morskim charakterem, ale na szczęście pozbawiony silnego, rybnego posmaku, który często zniechęca do innych wodorostów. Algi suszone należy namoczyć w zimnej wodzie zgodnie z instrukcją, by odzyskały swoją objętość i chrupkość. Jeśli są w solance, wystarczy je przepłukać, by pozbyć się nadmiaru soli.

Aby alga nie straciła swojej charakterystycznej chrupkości, powinna być przechowywana w temperaturze pokojowej lub w chłodzie, ale nigdy w lodówce. Winogrono morskie najlepiej dodawać do potraw tuż przed podaniem. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sushi, poke bowl czy posypka do udonu i innych makaronów.

Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki