Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu

Jako dzieciaki jedliśmy tę zupę i nikt nie wnikał, z czego jest zrobiona. Nasze mamy i babcie starały się jak tylko mogły, aby w czasach, kiedy półki w sklepach świeciły pustkami, dostarczyć nam wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Dzisiaj kolagen kupujemy w tabletkach.

Dziś już mało kto gotuje zupę z ogonów wołowychDziś już mało kto gotuje zupę z ogonów wołowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Popularna w PRL-u ogonówka w smaku przypomina modne dzisiaj zupy gulaszowe. Oczywiście, w zależności od ilości mięsa i dostępności warzyw, w zupie pływało mniej lub więcej dodatków. Jednak już sam wywar na kościach z kawałkami mięsa z wołowego ogona był pożywny, a przy tym korzystnie wpływał na stawy i elastyczność skóry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekki kapuśniak gotowy w 30 minut. Tak smaczny, że na obiad ugotuj podwójną porcję

Dlaczego kolagen w diecie jest tak ważny?

Kolagen to białko, które odgrywa fundamentalną rolę w utrzymaniu dobrej kondycji całego organizmu. Jest głównym składnikiem tkanki łącznej, co oznacza, że to dzięki niemu nasza skóra jest elastyczna i wytrzymała. Kolagen wspiera również regenerację stawów.

Regularne spożywanie potraw bogatych w kolagen może przyczynić się do spowolnienia procesów starzenia się skóry, poprawy kondycji włosów i paznokci, a także wzmocnienia kości. Danie takie jak zupa ogonowa czy galaretka wieprzowa są niezbędnym elementem diety seniora, ponieważ z wiekiem spada naturalna produkcja tego białka w organizmie.

Przepis na ogonówkę

Ogonówkę możesz podać z lanymi kluskami pszennymi lub nitkami makaronu jak tradycyjny rosół. Jeśli chcesz, dodaj do środka pokrojone w kostkę ziemniaki.

Składniki:

  • 1 kg ogonów wołowych,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 seler,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża łyżką mąki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ogony wołowe dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Obierz i pokrój w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę.
  3. W dużym garnku umieść ogony, pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i ząbki czosnku.
  4. Zalej wszystko zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  5. Na osobnej patelni zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj dużą łyżkę mąki i chwilę podsmaż. Po chwili dodaj także koncentrat pomidorowy i roztarty w dłoniach majeranek.
  6. Dodaj zasmażkę do zupy i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze przez około 15 minut.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki