Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu

Jako dzieciaki jedliśmy tę zupę i nikt nie wnikał, z czego jest zrobiona. Nasze mamy i babcie starały się jak tylko mogły, aby w czasach, kiedy półki w sklepach świeciły pustkami, dostarczyć nam wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Dzisiaj kolagen kupujemy w tabletkach.

Dziś już mało kto gotuje zupę z ogonów wołowychDziś już mało kto gotuje zupę z ogonów wołowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Popularna w PRL-u ogonówka w smaku przypomina modne dzisiaj zupy gulaszowe. Oczywiście, w zależności od ilości mięsa i dostępności warzyw, w zupie pływało mniej lub więcej dodatków. Jednak już sam wywar na kościach z kawałkami mięsa z wołowego ogona był pożywny, a przy tym korzystnie wpływał na stawy i elastyczność skóry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekki kapuśniak gotowy w 30 minut. Tak smaczny, że na obiad ugotuj podwójną porcję

Dlaczego kolagen w diecie jest tak ważny?

Kolagen to białko, które odgrywa fundamentalną rolę w utrzymaniu dobrej kondycji całego organizmu. Jest głównym składnikiem tkanki łącznej, co oznacza, że to dzięki niemu nasza skóra jest elastyczna i wytrzymała. Kolagen wspiera również regenerację stawów.

Regularne spożywanie potraw bogatych w kolagen może przyczynić się do spowolnienia procesów starzenia się skóry, poprawy kondycji włosów i paznokci, a także wzmocnienia kości. Danie takie jak zupa ogonowa czy galaretka wieprzowa są niezbędnym elementem diety seniora, ponieważ z wiekiem spada naturalna produkcja tego białka w organizmie.

Przepis na ogonówkę

Ogonówkę możesz podać z lanymi kluskami pszennymi lub nitkami makaronu jak tradycyjny rosół. Jeśli chcesz, dodaj do środka pokrojone w kostkę ziemniaki.

Składniki:

  • 1 kg ogonów wołowych,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 seler,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża łyżką mąki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ogony wołowe dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Obierz i pokrój w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę.
  3. W dużym garnku umieść ogony, pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i ząbki czosnku.
  4. Zalej wszystko zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  5. Na osobnej patelni zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj dużą łyżkę mąki i chwilę podsmaż. Po chwili dodaj także koncentrat pomidorowy i roztarty w dłoniach majeranek.
  6. Dodaj zasmażkę do zupy i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze przez około 15 minut.
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇