Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Jako dzieciaki jedliśmy tę zupę i nikt nie wnikał, z czego jest zrobiona. Nasze mamy i babcie starały się jak tylko mogły, aby w czasach, kiedy półki w sklepach świeciły pustkami, dostarczyć nam wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Dzisiaj kolagen kupujemy w tabletkach.
Popularna w PRL-u ogonówka w smaku przypomina modne dzisiaj zupy gulaszowe. Oczywiście, w zależności od ilości mięsa i dostępności warzyw, w zupie pływało mniej lub więcej dodatków. Jednak już sam wywar na kościach z kawałkami mięsa z wołowego ogona był pożywny, a przy tym korzystnie wpływał na stawy i elastyczność skóry.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lekki kapuśniak gotowy w 30 minut. Tak smaczny, że na obiad ugotuj podwójną porcję
Dlaczego kolagen w diecie jest tak ważny?
Kolagen to białko, które odgrywa fundamentalną rolę w utrzymaniu dobrej kondycji całego organizmu. Jest głównym składnikiem tkanki łącznej, co oznacza, że to dzięki niemu nasza skóra jest elastyczna i wytrzymała. Kolagen wspiera również regenerację stawów.
Regularne spożywanie potraw bogatych w kolagen może przyczynić się do spowolnienia procesów starzenia się skóry, poprawy kondycji włosów i paznokci, a także wzmocnienia kości. Danie takie jak zupa ogonowa czy galaretka wieprzowa są niezbędnym elementem diety seniora, ponieważ z wiekiem spada naturalna produkcja tego białka w organizmie.
Przepis na ogonówkę
Ogonówkę możesz podać z lanymi kluskami pszennymi lub nitkami makaronu jak tradycyjny rosół. Jeśli chcesz, dodaj do środka pokrojone w kostkę ziemniaki.
Składniki:
- 1 kg ogonów wołowych,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 seler,
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duża łyżką mąki,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ogony wołowe dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
- Obierz i pokrój w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę.
- W dużym garnku umieść ogony, pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i ząbki czosnku.
- Zalej wszystko zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Na osobnej patelni zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj dużą łyżkę mąki i chwilę podsmaż. Po chwili dodaj także koncentrat pomidorowy i roztarty w dłoniach majeranek.
- Dodaj zasmażkę do zupy i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze przez około 15 minut.