Mówi się, że to superfoods. Wiele osób niepotrzebnie się ich boi

Nasiona konopi siewnej nie bez powodu nazywane są superskładnikiem diety. Warto włączyć je do codziennego jadłospisu, bo niesie to za sobą naprawdę dużo korzyści dla organizmu.

Nasiona konopi- PysznościNasiona konopi- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Nasiona konopi siewnej nazywane są superfoods nie bez powodu. Są świetnym źródłem białka, kwasów omega-6 do omega-3 oraz wielu witamin i minerałów. Coraz częściej znaleźć je można w sklepach na działach z ekologiczną żywnością. Warto wrzucić opakowanie tych niepozornych nasionek do swojego koszyka i włączyć je do codziennej diety.

Czy nasiona konopi odurzają?

Wiele osób unika nasion konopi siewnej, bazując na skojarzeniu ze znanym narkotykiem. To jednak całkowicie co innego. Konopie możemy rozróżnić na siewne, inaczej (przemysłowe i w pełni legalne) oraz indyjskie (to właśnie z nich wytwarzana jest marihuana czy haszysz). Nasiona konopi siewnej mogą być legalnie uprawiane w całej Unii Europejskiej i znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz kosmetycznym.

Nasiona konopi siewnej- Pyszności
Nasiona konopi siewnej- Pyszności © Licencjodawca

Nasiona konopi - właściwości

Nasiona konopi siewnej są cenione przede wszystkim ze względu na bardzo wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają w sobie idealną proporcję (3:1) kwasów omega-6 (kwasem linolowym) i omega-3 (kwasem linolenowym). Mają one niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie. Wykazują działanie przeciwbakteryjnie, redukują ryzyko chorób serca, obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz regulują ciśnienie krwi. Poprawiają również wygląd skóry i wspomagają leczenie schorzeń takich jak egzema, łuszczyca czy pękające pięty. Dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływa również na naszą funkcję poznawczą, wspierając sprawność umysłową.

Nasiona konopi siewnej- Pyszności
Nasiona konopi siewnej- Pyszności © Licencjodawca

Nasiona konopi siewnej są bardzo dobrym źródłem witaminy E, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu. Mają w sobie również pełnowartościowe białko porównywalne do białek zwierzęcych. Nie dostarcza ono jednak cholesterolu i niepożądanych nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest za to lepiej przyswajalne niż białko sojowe, nie wzdyma, dzięki czemu powinny nim się zainteresować w szczególności osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

W jakiej formie spożywać nasiona konopi?

Mają delikatnie orzechowy posmak, który uwalnia się po uprażeniu na suchej patelni. Uprażone nasiona mieli się na świeżo chwilę przed tym spożyciem, aby zachować jak najwięcej składników odżywczych. Zmielone nasiona konopi można dodać do jogurtu, owsianki i musli, albo zblendować z jogurtem i ulubionymi owocami, tworząc pyszny koktajl. To także świetna posypka do deserów, sałatek, kasz i makaronów. Dodadzą smaku i wartości odżywczej domowym wypiekom, takim jak ciasta, ciasteczka i chleb.

Jogurt z owocami i nasionami konopi- Pyszności
Jogurt z owocami i nasionami konopi- Pyszności © Canva
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"