Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt

Pierwsze skojarzenia z włoską kuchnią to pizza i pasta, ale w mediolańskich restauracjach trafić można także na ossobuco. Jego sercem są wypełnione szpikiem kawałki goleni. Niektórzy na samą myśl mogą się skrzywić, ale kultowe danie potrafi oczarować smakiem.

Włosi zajadają się ogonamiWłosi zajadają się ogonami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ossobuco to symbol kuchni Lombardii, czyli północnej części Włoch. Serwowana jest w eleganckich restauracjach, a we włoskich domach pojawia się także na specjalne okazje. To nic innego jak goleń cielęca lub wołowa, krojona w grube plastry, poprzecznie do kości. Właśnie ta centralnie położona "dziura", będąca w rzeczywistości kanałem szpikowym, jest esencją tego dania.

Dziś to danie serwowane w najlepszych lokalach, ale tak naprawdę swoimi korzeniami sięga kuchni biednej. Wykorzystywano w niej te części zwierzęcia, które wymagały długiej obróbki cieplnej, ale dawały w zamian niezrównany smak, czyli na przykład golenie. Można je potraktować trochę jak nasze podroby, które dawniej regularnie gościły na stołach.

Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki

Przepis na ossobuco

Najpopularniejsza i najbardziej klasyczna wersja to ossobuco alla milanese (po mediolańsku). Tradycyjnie jest ono duszone w białym winie z dodatkiem warzyw i przypraw, a pod koniec serwowania obligatoryjnie wieńczy je gremolata, czyli zielony sos z  drobno posiekanej natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej.

Składniki:

  • 4 plastry goleni cielęcej z kością,
  • 1 duża cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina,
  • bulion lub woda,
  • mąka do obtoczenia mięsa,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,

Gremolata:

  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Plastry goleni natnij delikatnie wokół, aby zapobiec zwijaniu się mięsa podczas gotowania. Obtocz je w mące.
  2. Na dużej, głębokiej patelni lub w żeliwnym garnku rozgrzej masło z oliwą. Obsmaż mięso na dużym ogniu z obu stron do mocnego zarumienienia.
  3. Wyjmij i odłóż na bok.
  4. Na tym samym tłuszczu zeszklij bardzo drobno posiekaną cebulę, marchew i seler. Smaż powoli przez około 10 minut.
  5. Włóż mięso z powrotem do garnka. Podlej winem i poczekaj, aż alkohol odparuje.
  6. Zalej bulionem i pomidorami krojonymi tak, aby płyn sięgał do 3/4 wysokości mięsa.
  7. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Duś pod przykryciem przez 2 do 3 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie i zacznie odchodzić od kości.
  8. W razie potrzeby, w połowie duszenia, dosól i dodaj więcej bulionu.
  9. Gremolatę przygotuj tuż przed podaniem, mieszając bardzo drobno posiekaną skórkę cytrynową, czosnek i natkę.

Mięso ułóż na talerzach, polej sosem. Każdy plaster posyp hojnie świeżą gremolatą. Podawaj tradycyjnie z risotto lub po prostu z ziemniakami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟