Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku

Kiedy za oknem wiatr staje się coraz chłodniejszy i bardziej przeszywający, warto otulić się nie tylko ciepłym swetrem, ale także rozgrzewającymi potrawami. Jesienią sałatki odchodzą na dalszy plan, a na talerzu wolę widzieć kremowe potrawki, w stylu włoskiego risotto. W wersji z kurczakiem i dynią to klasyk, do którego nikogo nie muszę zachęcać.

Każdy kęs takiego risotto rozpływa się po podniebieniuKażdy kęs takiego risotto rozpływa się po podniebieniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Risotto dyniowe sprawdzi się zarówno jako dodatek do mięsa lub ryby, jak i w charakterze samodzielnego dania. Wystarczy wrzucić na patelnię kilka bardziej treściwych kąsków, a najesz się nim do syta. Kremową potrawę, której aromat wypełnia całą kuchnię, polewam z oliwą i posypuję parmezanem oraz świeżą bazylią.

Aromatyczne grzybowe risotto

Tak zrobisz prawdziwe włoskie risotto

Przygotowanie autentycznego włoskiego risotto wymaga cierpliwości i odpowiednich składników. Najważniejszy jest wybór właściwego ryżu. Najlepiej sprawdzą się odmiany arborio lub carnaroli, które podczas gotowania uwalniają skrobię, a dzięki niej danie staje się jeszcze bardziej kremowe i aksamitne w smaku.

Na początku podsmaż na maśle drobno posiekaną cebulę, aż stanie się szklista. Następnie wsyp ryż i mieszaj, aż każde ziarenko pokryje się tłuszczem. Stopniowo, łyżka po łyżce, dolewaj gorący bulion, cały czas mieszając risotto, aby nie przywarło do patelni. To właśnie powolne dodawanie płynu i ciągłe mieszanie sprawia, że ta prosta potrawa smakuje tak wytwornie.

Pod koniec gotowania dodaj ulubione dodatki, takie jak grzyby, szafran lub parmezan. Do risotto z dyni świetnie pasuje smażony jarmuż lub szałwia. Konsystencja powinna być kremowe, ale potrawa nie może być płynna – ryż musi pozostać lekko al dente. Na sam koniec warto dodać odrobinę masła i świeżo startego parmezanu, by podkreślić smak dania.

Przepis na dyniowe risotto z kurczakiem

Obierz dynię ze skórki i wytnij z niej nasiona. W osobnym rondelku podgrzej bulion warzywny.

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka,
  • 200 g dyni (obranej i bez nasion),
  • 100 g ryżu do risotto,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 100 ml mleka kokosowego lub śmietanki kremówki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • do podania: starty parmezan, świeża bazylia, oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni z łyżką masła zeszklij drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smaż do momentu, kiedy już na patelni nie będzie wody.
  2. Dodaj dynię pokrojoną w kostkę, a po ok. 1 minucie dodaj sypki, surowy ryż. Wymieszaj z przyprawą curry i kurkumą, po czym zalej 1/4 szklanki białego wytrawnego wina.
  3. Kiedy wino odparuje, stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszając ryż, aby nie przywarł do patelni. Gdy ryż wchłonie jedną porcję płynu, wlej kolejną i tak do zużycia całego przygotowanego bulionu.
  4. Dopraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj także mleko kokosowe lub śmietankę. Dokładnie wymieszaj – w sumie ryż powinien się gotować ok. 15 minut.
  5. Wyłącz palnik i przykryj risotto pokrywką, aby wszystkie ziarenka zrobiły się miękkie.
  6. Risotto dyniowe podawaj posypane startym parmezanem i listkami bazylii oraz polane oliwą.  
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯