Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku

Kiedy za oknem wiatr staje się coraz chłodniejszy i bardziej przeszywający, warto otulić się nie tylko ciepłym swetrem, ale także rozgrzewającymi potrawami. Jesienią sałatki odchodzą na dalszy plan, a na talerzu wolę widzieć kremowe potrawki, w stylu włoskiego risotto. W wersji z kurczakiem i dynią to klasyk, do którego nikogo nie muszę zachęcać.

Każdy kęs takiego risotto rozpływa się po podniebieniuKażdy kęs takiego risotto rozpływa się po podniebieniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Risotto dyniowe sprawdzi się zarówno jako dodatek do mięsa lub ryby, jak i w charakterze samodzielnego dania. Wystarczy wrzucić na patelnię kilka bardziej treściwych kąsków, a najesz się nim do syta. Kremową potrawę, której aromat wypełnia całą kuchnię, polewam z oliwą i posypuję parmezanem oraz świeżą bazylią.

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Tak zrobisz prawdziwe włoskie risotto

Przygotowanie autentycznego włoskiego risotto wymaga cierpliwości i odpowiednich składników. Najważniejszy jest wybór właściwego ryżu. Najlepiej sprawdzą się odmiany arborio lub carnaroli, które podczas gotowania uwalniają skrobię, a dzięki niej danie staje się jeszcze bardziej kremowe i aksamitne w smaku.

Na początku podsmaż na maśle drobno posiekaną cebulę, aż stanie się szklista. Następnie wsyp ryż i mieszaj, aż każde ziarenko pokryje się tłuszczem. Stopniowo, łyżka po łyżce, dolewaj gorący bulion, cały czas mieszając risotto, aby nie przywarło do patelni. To właśnie powolne dodawanie płynu i ciągłe mieszanie sprawia, że ta prosta potrawa smakuje tak wytwornie.

Pod koniec gotowania dodaj ulubione dodatki, takie jak grzyby, szafran lub parmezan. Do risotto z dyni świetnie pasuje smażony jarmuż lub szałwia. Konsystencja powinna być kremowe, ale potrawa nie może być płynna – ryż musi pozostać lekko al dente. Na sam koniec warto dodać odrobinę masła i świeżo startego parmezanu, by podkreślić smak dania.

Przepis na dyniowe risotto z kurczakiem

Obierz dynię ze skórki i wytnij z niej nasiona. W osobnym rondelku podgrzej bulion warzywny.

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka,
  • 200 g dyni (obranej i bez nasion),
  • 100 g ryżu do risotto,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 100 ml mleka kokosowego lub śmietanki kremówki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • do podania: starty parmezan, świeża bazylia, oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni z łyżką masła zeszklij drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smaż do momentu, kiedy już na patelni nie będzie wody.
  2. Dodaj dynię pokrojoną w kostkę, a po ok. 1 minucie dodaj sypki, surowy ryż. Wymieszaj z przyprawą curry i kurkumą, po czym zalej 1/4 szklanki białego wytrawnego wina.
  3. Kiedy wino odparuje, stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszając ryż, aby nie przywarł do patelni. Gdy ryż wchłonie jedną porcję płynu, wlej kolejną i tak do zużycia całego przygotowanego bulionu.
  4. Dopraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj także mleko kokosowe lub śmietankę. Dokładnie wymieszaj – w sumie ryż powinien się gotować ok. 15 minut.
  5. Wyłącz palnik i przykryj risotto pokrywką, aby wszystkie ziarenka zrobiły się miękkie.
  6. Risotto dyniowe podawaj posypane startym parmezanem i listkami bazylii oraz polane oliwą.  
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Teraz robię tylko francuskie naleśniki. Tak elastyczne i miękkie, że już nie wrócę do starego przepisu
Teraz robię tylko francuskie naleśniki. Tak elastyczne i miękkie, że już nie wrócę do starego przepisu