Zupa, która rozgrzewa, koi żołądek i smakuje jak dzieciństwo. A wszystko za sprawą jednego składnika
Zupa z kiszonych ogórków i śmietanki to specjał, który łączy w sobie prostotę domowej kuchni z bogactwem wartości odżywczych. Jej sekret tkwi w jednym składniku, czyli kiszonych ogórkach, które nadają całości charakterystyczny, lekko kwaśny smak i czynią zupę daniem rozgrzewającym, sycącym i wyjątkowo aromatycznym.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Kiszone ogórki to nie tylko smak dzieciństwa, ale też źródło witaminy K, błonnika oraz probiotyków, które wspierają jelita i odporność. Dzięki nim zupa jest delikatna dla żołądka, a przy tym korzystnie wpływa na trawienie. Dodatek śmietanki łagodzi wyrazistość ogórków i nadaje potrawie kremową konsystencję oraz subtelny, aksamitny smak.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Zupa doskonale komponuje się z koperkiem lub świeżym szczypiorkiem, ponieważ dodają jej lekkość i świeży aromat. Podana z kromką razowego chleba może stać się pełnowartościowym, sycącym posiłkiem na chłodne dni. Jak zrobić zupę z ogórków kiszonych? Poznaj prosty przepis.
Przepis na zupę z ogórków kiszonych i śmietanki
Składniki:
- 3-4 ogórki kiszone (sklepowe lub domowe),
- 1 mała marchew,
- 1 plaster selera,
- 0,5 kubka śmietanki 30 proc.,
- woda,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ogórki odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę. Marchew i selera umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
- W rondelku umieść ogórki, marchew, selera, liść laurowy i kulkę ziela angielskiego. Wlej wodę i wodę z ogórków w proporcji 1:1 (ilość dostosuj do własnych preferencji gęstości zupy, ale sugerowane to po około 300 g).
- Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj około 5-10 min. Zdejmij z ognia i dodaj śmietankę. Posmakuj i opcjonalnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Przełóż na talerz.