WAŻNE
TERAZ

Barcelona rozbiła Olympiakos w Lidze Mistrzów

Upiecz i jedz chleb razowy. Wyczyści twoje jelita sprawnie jak miotełka

Chleb razowy powstaje z mąki pszennej pełnoziarnistej, która jest o wiele bardziej wartościowa niż wysokoprzetworzony biały proszek. Przede wszystkim jest bogatsza w błonnik, dzięki czemu wspiera trawienie, a także pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Chleb razowy pomagać utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwiChleb razowy pomagać utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chleb razowy jest nieco cięższy od jasnego pieczywa, ale też bardziej sycący. Ma lekko słodowy smak, który doskonale komponuje się z domowymi wędzonkami i przetworami owocowymi. Jedna czy dwie kromki na śniadanie w zupełności wystarczą, aby zaspokoić apetyt. Co więcej, w odróżnieniu od jasnego pieczywa, chleb razowy nie zawiera tylko samych węglowodanów, ale także wiele innych wartościowych substancji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekwipunek z chleba - jak wyciągnięty z gry Minecraft

Dlaczego warto przerzucić się na chleb razowy?

Przede wszystkim pieczywo z mąki pełnoziarnistej jest wartościowe ze względu na błonnik, który nie tylko wypełnia jelita, zapewniając uczucie sytości – błonnik pełni również ważną rolę w regulowaniu poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. Sprawia, że cukry i tłuszcze wolniej się rozkładają i nie przenikają od razu do krwioobiegu.

Ponadto chleb razowy dostarcza do organizmu cały pakiet witamin z grupy B – tiamina wspiera przemianę materii, niacyna działa korzystnie na układ nerwowy i zdrowie skóry, witamina B6 wspiera układ odpornościowy i pracę mózgu, a kwas foliowy odpowiada za prawidłowy podział komórek, zapobiegając wadom wrodzonym płodu (ważne dla kobiet w ciąży).

Takie pieczywo zawiera także minerały i antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami. Lignany i fitosterole mogą również pomagać w regulowaniu poziomu cholesterolu.

Przepis na domowy chleb razowy

Z podanych niżesz składników przygotujesz duży prostokątny bochenek, którym naje się cała rodzina. Potrzebujesz keksówki o wymiarach ok. 35x11 cm.

Składniki:

  • 570 g mąki razowej,
  • 10 g drożdży instant,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • 100 ml ciemnego piwa.

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszaj mąkę razową z suchymi drożdżami, cukrem i szczyptą soli.
  2. Dodaj wodę i piwo, wymieszaj ciasto mikserem z hakami do uzyskania spójnej i lepkiej masy.
  3. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na stolnicę oprószoną mąką. Zagniataj ciasto, składając jego brzegi do środka. Uformuj owalny bochenek i przykryj szklaną miseczką.
  5. W piekarniku rozgrzej blachę do pieczenia – wstaw na 30 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
  6. Przygotowany bochenek przełóż do gorącej blachy. Pierz przez 30 minut pod folią aluminiową, a następnie 15 minut bez folii.
  7. Wyjmij z piekarnika i ostudź przed pokrojeniem.  
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki