Upiecz i jedz chleb razowy. Wyczyści twoje jelita sprawnie jak miotełka

Chleb razowy powstaje z mąki pszennej pełnoziarnistej, która jest o wiele bardziej wartościowa niż wysokoprzetworzony biały proszek. Przede wszystkim jest bogatsza w błonnik, dzięki czemu wspiera trawienie, a także pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Chleb razowy pomagać utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwiChleb razowy pomagać utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chleb razowy jest nieco cięższy od jasnego pieczywa, ale też bardziej sycący. Ma lekko słodowy smak, który doskonale komponuje się z domowymi wędzonkami i przetworami owocowymi. Jedna czy dwie kromki na śniadanie w zupełności wystarczą, aby zaspokoić apetyt. Co więcej, w odróżnieniu od jasnego pieczywa, chleb razowy nie zawiera tylko samych węglowodanów, ale także wiele innych wartościowych substancji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekwipunek z chleba - jak wyciągnięty z gry Minecraft

Dlaczego warto przerzucić się na chleb razowy?

Przede wszystkim pieczywo z mąki pełnoziarnistej jest wartościowe ze względu na błonnik, który nie tylko wypełnia jelita, zapewniając uczucie sytości – błonnik pełni również ważną rolę w regulowaniu poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. Sprawia, że cukry i tłuszcze wolniej się rozkładają i nie przenikają od razu do krwioobiegu.

Ponadto chleb razowy dostarcza do organizmu cały pakiet witamin z grupy B – tiamina wspiera przemianę materii, niacyna działa korzystnie na układ nerwowy i zdrowie skóry, witamina B6 wspiera układ odpornościowy i pracę mózgu, a kwas foliowy odpowiada za prawidłowy podział komórek, zapobiegając wadom wrodzonym płodu (ważne dla kobiet w ciąży).

Takie pieczywo zawiera także minerały i antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami. Lignany i fitosterole mogą również pomagać w regulowaniu poziomu cholesterolu.

Przepis na domowy chleb razowy

Z podanych niżesz składników przygotujesz duży prostokątny bochenek, którym naje się cała rodzina. Potrzebujesz keksówki o wymiarach ok. 35x11 cm.

Składniki:

  • 570 g mąki razowej,
  • 10 g drożdży instant,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • 100 ml ciemnego piwa.

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszaj mąkę razową z suchymi drożdżami, cukrem i szczyptą soli.
  2. Dodaj wodę i piwo, wymieszaj ciasto mikserem z hakami do uzyskania spójnej i lepkiej masy.
  3. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na stolnicę oprószoną mąką. Zagniataj ciasto, składając jego brzegi do środka. Uformuj owalny bochenek i przykryj szklaną miseczką.
  5. W piekarniku rozgrzej blachę do pieczenia – wstaw na 30 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
  6. Przygotowany bochenek przełóż do gorącej blachy. Pierz przez 30 minut pod folią aluminiową, a następnie 15 minut bez folii.
  7. Wyjmij z piekarnika i ostudź przed pokrojeniem.  
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟