Upiecz i jedz chleb razowy. Wyczyści twoje jelita sprawnie jak miotełka
Chleb razowy powstaje z mąki pszennej pełnoziarnistej, która jest o wiele bardziej wartościowa niż wysokoprzetworzony biały proszek. Przede wszystkim jest bogatsza w błonnik, dzięki czemu wspiera trawienie, a także pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Chleb razowy jest nieco cięższy od jasnego pieczywa, ale też bardziej sycący. Ma lekko słodowy smak, który doskonale komponuje się z domowymi wędzonkami i przetworami owocowymi. Jedna czy dwie kromki na śniadanie w zupełności wystarczą, aby zaspokoić apetyt. Co więcej, w odróżnieniu od jasnego pieczywa, chleb razowy nie zawiera tylko samych węglowodanów, ale także wiele innych wartościowych substancji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekwipunek z chleba - jak wyciągnięty z gry Minecraft
Dlaczego warto przerzucić się na chleb razowy?
Przede wszystkim pieczywo z mąki pełnoziarnistej jest wartościowe ze względu na błonnik, który nie tylko wypełnia jelita, zapewniając uczucie sytości – błonnik pełni również ważną rolę w regulowaniu poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. Sprawia, że cukry i tłuszcze wolniej się rozkładają i nie przenikają od razu do krwioobiegu.
Ponadto chleb razowy dostarcza do organizmu cały pakiet witamin z grupy B – tiamina wspiera przemianę materii, niacyna działa korzystnie na układ nerwowy i zdrowie skóry, witamina B6 wspiera układ odpornościowy i pracę mózgu, a kwas foliowy odpowiada za prawidłowy podział komórek, zapobiegając wadom wrodzonym płodu (ważne dla kobiet w ciąży).
Takie pieczywo zawiera także minerały i antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami. Lignany i fitosterole mogą również pomagać w regulowaniu poziomu cholesterolu.
Przepis na domowy chleb razowy
Z podanych niżesz składników przygotujesz duży prostokątny bochenek, którym naje się cała rodzina. Potrzebujesz keksówki o wymiarach ok. 35x11 cm.
Składniki:
- 570 g mąki razowej,
- 10 g drożdży instant,
- 2 łyżki cukru,
- pół łyżeczki soli,
- 400 ml ciepłej wody,
- 100 ml ciemnego piwa.
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszaj mąkę razową z suchymi drożdżami, cukrem i szczyptą soli.
- Dodaj wodę i piwo, wymieszaj ciasto mikserem z hakami do uzyskania spójnej i lepkiej masy.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na stolnicę oprószoną mąką. Zagniataj ciasto, składając jego brzegi do środka. Uformuj owalny bochenek i przykryj szklaną miseczką.
- W piekarniku rozgrzej blachę do pieczenia – wstaw na 30 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
- Przygotowany bochenek przełóż do gorącej blachy. Pierz przez 30 minut pod folią aluminiową, a następnie 15 minut bez folii.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź przed pokrojeniem.