Focaccia w dwóch przepięknych wydaniach. Tak cudna, że aż szkoda jeść

Focaccia to prosta i pyszna alternatywa dla pizzy i klasycznego pieczywa. Włoski wypiek możesz również w dowolny sposób udekorować, zamieniając go w jadalne dzieło sztuki. Podstawą jest mąka, woda i drożdże. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do deski z przekąskami lub prosta kolacja.

Obrazek
Ewa

Focaccia to rodzaj drożdżowego, płaskiego chleba z oliwą i przyprawami, który swoim wyglądam przypomina spód do pizzy. Najpopularniejszymi dodatkiem jest sól i oliwa, ale istnieje wiele różnych wariacji z serem czy też warzywami. Chociaż historycy sprzeczają się co do pochodzenia focacci, to obecnie najbardziej kojarzy się nam ona z Włochami, a w szczególności z włoskim regionem Liguri. Przepisów i kompozycji jest mnóstwo- każda włoska mamma przygotowuje ją w nieco inny sposób. Focaccia to nie tylko zwykły placek, to tradycja i lata doświadczeń, które łączyły pokolenia Włochów.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Włoska focaccia- składniki

Ciasto:

550 g mąki pszennej

500 ml letniej wody

7 g suchych drożdży

1/4 szkl. oliwy z oliwek + do nasmarowania

Dodatki:

czerwona cebula

pomidorki koktajlowe

natka pietruszki

małe papryczki

oliwki zielone

suszony tymianek

Przepis na domową focaccię

Zacznij od przygotowania ciasta na focaccię. Musi ono trochę odstać, więc najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Mąkę przesyp do miski i dodaj do niej suszone drożdże i sól. Wymieszaj składniki.

Obrazek
Włoska focaccia- Pyszności

Następnie dolej wody i wymieszaj ciasto przy pomocy drewnianej łyżki. Gdy już się połączą- przejdź do wyrabiania przy pomocy rąk. Wyrobione ciasto polej oliwą, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Najlepiej jest jednak pozwolić mu wyrastać przez 24 godziny, więc warto za przygotowanie focacci zabrać się dzień wcześniej. Wersja 2 godzinna sprawdzi się, gdy nie masz tyle czasu lub cierpliwości ;)

Obrazek
Włoska focaccia- Pyszności

Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełóż na blat lub stolnicę i ponownie wyrób. Jeśli będzie zbyt klejące- dodaj więcej mąki. Tak przygotowane ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej oliwą i rozciągnij po całej jej powierzchni.

Obrazek
Włoska focaccia- Pyszności

Teraz przejdź do najprzyjemniejszej części, czyli dekoracji naszej focacci. Pierwszy pomysł to wykorzystanie świeżego rozmarynu i warzyw, aby stworzyć na cieście piękną łąkę. Całość posyp suszonym tymiankiem, solą oraz pieprzem. Na koniec polej oliwą i piecz przez 20 minut w 220 stopniach Celsjusza.

Obrazek

Druga kompozycja to "trawa" z natki pietruszki i warzywne kwiaty z cebuli i pomidorów. Całość dopraw pieprzem i polej oliwą. Piecz przez 20 minut w 220 stopniach Celsjusza.

Obrazek
Włoska focaccia- Pyszności

Kompozycje z warzywa możesz przygotowywać dowolnie, tworząc piękne obrazy na focacci. To świetny pomysł na zaangażowanie do pomocy również młodszych członków rodzinny. Gotową focaccię podaj np. z deską wędlin i serów. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!

Obrazek
Włoska focaccia- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd