Focaccia w dwóch przepięknych wydaniach. Tak cudna, że aż szkoda jeść

Focaccia to prosta i pyszna alternatywa dla pizzy i klasycznego pieczywa. Włoski wypiek możesz również w dowolny sposób udekorować, zamieniając go w jadalne dzieło sztuki. Podstawą jest mąka, woda i drożdże. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do deski z przekąskami lub prosta kolacja.

Obrazek
Ewa

Focaccia to rodzaj drożdżowego, płaskiego chleba z oliwą i przyprawami, który swoim wyglądam przypomina spód do pizzy. Najpopularniejszymi dodatkiem jest sól i oliwa, ale istnieje wiele różnych wariacji z serem czy też warzywami. Chociaż historycy sprzeczają się co do pochodzenia focacci, to obecnie najbardziej kojarzy się nam ona z Włochami, a w szczególności z włoskim regionem Liguri. Przepisów i kompozycji jest mnóstwo- każda włoska mamma przygotowuje ją w nieco inny sposób. Focaccia to nie tylko zwykły placek, to tradycja i lata doświadczeń, które łączyły pokolenia Włochów.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Włoska focaccia- składniki

Ciasto:

550 g mąki pszennej

500 ml letniej wody

7 g suchych drożdży

1/4 szkl. oliwy z oliwek + do nasmarowania

Dodatki:

czerwona cebula

pomidorki koktajlowe

natka pietruszki

małe papryczki

oliwki zielone

suszony tymianek

Przepis na domową focaccię

Zacznij od przygotowania ciasta na focaccię. Musi ono trochę odstać, więc najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Mąkę przesyp do miski i dodaj do niej suszone drożdże i sól. Wymieszaj składniki.

Obrazek
Włoska focaccia- Pyszności

Następnie dolej wody i wymieszaj ciasto przy pomocy drewnianej łyżki. Gdy już się połączą- przejdź do wyrabiania przy pomocy rąk. Wyrobione ciasto polej oliwą, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Najlepiej jest jednak pozwolić mu wyrastać przez 24 godziny, więc warto za przygotowanie focacci zabrać się dzień wcześniej. Wersja 2 godzinna sprawdzi się, gdy nie masz tyle czasu lub cierpliwości ;)

Obrazek
Włoska focaccia- Pyszności

Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełóż na blat lub stolnicę i ponownie wyrób. Jeśli będzie zbyt klejące- dodaj więcej mąki. Tak przygotowane ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej oliwą i rozciągnij po całej jej powierzchni.

Obrazek
Włoska focaccia- Pyszności

Teraz przejdź do najprzyjemniejszej części, czyli dekoracji naszej focacci. Pierwszy pomysł to wykorzystanie świeżego rozmarynu i warzyw, aby stworzyć na cieście piękną łąkę. Całość posyp suszonym tymiankiem, solą oraz pieprzem. Na koniec polej oliwą i piecz przez 20 minut w 220 stopniach Celsjusza.

Obrazek

Druga kompozycja to "trawa" z natki pietruszki i warzywne kwiaty z cebuli i pomidorów. Całość dopraw pieprzem i polej oliwą. Piecz przez 20 minut w 220 stopniach Celsjusza.

Obrazek
Włoska focaccia- Pyszności

Kompozycje z warzywa możesz przygotowywać dowolnie, tworząc piękne obrazy na focacci. To świetny pomysł na zaangażowanie do pomocy również młodszych członków rodzinny. Gotową focaccię podaj np. z deską wędlin i serów. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!

Obrazek
Włoska focaccia- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇