WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Ugotowane w ten sposób jajka nie mają żadnych wartości. Częsty błąd

Jeśli w pośpiechu zdarza ci się ugotować jajka w taki sposób, to jeszcze pół biedy. Jeśli natomiast robisz tak za każdym razem, to mamy dla ciebie złe wieści. Niewiele z obecnych w jajkach wartości odżywczych nie dostaje się do twojego organizmu.

Gotowanie jajek na "oko". Dlaczego jest niepoprawne?Gotowanie jajek na "oko". Dlaczego jest niepoprawne?
Źródło zdjęć: © Canva

Wiele osób gotuje jajka "na oko". Po prostu wrzuca jajka do rondelka, zalewa je wodą i włącza palnik. Następnie wyjmuje je wtedy, gdy będzie miało na to czas; wtedy, gdy reszta czynności będzie już wykonana. Pieczywo będzie już posmarowane masłem, warzywa pokrojone i umyte... Znasz ten scenariusz? Przyznaj, że tak!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy dowód na to, że pyszny deser można zrobić na zwykłej patelni

Taka sytuacja na pewno zdarzyła się kiedyś każdemu. To naturalne i nie można mieć do siebie pretensji. A jednak gotowanie w ten sposób jajek za każdym razem to niepowetowana strata dla zdrowia. To bowiem prosty błąd, który przyczynia się do tego, że jajka przestają być tak zdrowe, jakie są w istocie.

Nieprawidłowe gotowanie jajek

Wszyscy znamy reguły dotyczące gotowania jajek na miękko, półtwardo, w koszulce i tak dalej. Kiedy decydujemy się na takie jajka, nie mamy żadnych wątpliwości, że bez włączonego stopera ani rusz. A czy gotowanie jajek na twardo nie wiąże się z żadnym konkretnym czasem i może je po prostu przeciągać w nieskończoność? Niestety nie.

Gotowanie jajek nie może trwać zbyt długo
Gotowanie jajek nie może trwać zbyt długo © Canva | Yana Gayvoronskaya

Pierwszą sprawą jest fakt, że zbyt długo gotowane jajka na twardo tracą część swojego smaku, konsystencji i apetycznego koloru (może pojawić się nawet zielona obwódka powodowana połączeniem obecnych tam siarki i żelaza). To jednak zaledwie część problemu. Najgorsze jest to, że takie jajka stają się też pozbawione wartości odżywczych. Staty w witaminach są horrendalne, a ogólna wartość odżywcza jajek spada nawet o 40 procent.

Ile czasu gotować jajka?

Czas gotowania jajek różni się od siebie w zależności nie tylko od stopnia ścięcia, ale również od wielkości produktu spożywczego. Więcej o tym, jak długo gotować jajka na miękko i półtwardo, przeczytasz w tym artykule. Tymczasem podkreślmy jedną rzecz: według zaleceń jajka na twardo powinno się gotować od 8 do 10 minut, a przekroczenie tego czasu to pierwsze straty w wartościach odżywczych produktu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo