Ugotowane w ten sposób jajka nie mają żadnych wartości. Częsty błąd

Jeśli w pośpiechu zdarza ci się ugotować jajka w taki sposób, to jeszcze pół biedy. Jeśli natomiast robisz tak za każdym razem, to mamy dla ciebie złe wieści. Niewiele z obecnych w jajkach wartości odżywczych nie dostaje się do twojego organizmu.

Gotowanie jajek na "oko". Dlaczego jest niepoprawne?Gotowanie jajek na "oko". Dlaczego jest niepoprawne?
Źródło zdjęć: © Canva

Wiele osób gotuje jajka "na oko". Po prostu wrzuca jajka do rondelka, zalewa je wodą i włącza palnik. Następnie wyjmuje je wtedy, gdy będzie miało na to czas; wtedy, gdy reszta czynności będzie już wykonana. Pieczywo będzie już posmarowane masłem, warzywa pokrojone i umyte... Znasz ten scenariusz? Przyznaj, że tak!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy dowód na to, że pyszny deser można zrobić na zwykłej patelni

Taka sytuacja na pewno zdarzyła się kiedyś każdemu. To naturalne i nie można mieć do siebie pretensji. A jednak gotowanie w ten sposób jajek za każdym razem to niepowetowana strata dla zdrowia. To bowiem prosty błąd, który przyczynia się do tego, że jajka przestają być tak zdrowe, jakie są w istocie.

Nieprawidłowe gotowanie jajek

Wszyscy znamy reguły dotyczące gotowania jajek na miękko, półtwardo, w koszulce i tak dalej. Kiedy decydujemy się na takie jajka, nie mamy żadnych wątpliwości, że bez włączonego stopera ani rusz. A czy gotowanie jajek na twardo nie wiąże się z żadnym konkretnym czasem i może je po prostu przeciągać w nieskończoność? Niestety nie.

Gotowanie jajek nie może trwać zbyt długo
Gotowanie jajek nie może trwać zbyt długo © Canva | Yana Gayvoronskaya

Pierwszą sprawą jest fakt, że zbyt długo gotowane jajka na twardo tracą część swojego smaku, konsystencji i apetycznego koloru (może pojawić się nawet zielona obwódka powodowana połączeniem obecnych tam siarki i żelaza). To jednak zaledwie część problemu. Najgorsze jest to, że takie jajka stają się też pozbawione wartości odżywczych. Staty w witaminach są horrendalne, a ogólna wartość odżywcza jajek spada nawet o 40 procent.

Ile czasu gotować jajka?

Czas gotowania jajek różni się od siebie w zależności nie tylko od stopnia ścięcia, ale również od wielkości produktu spożywczego. Więcej o tym, jak długo gotować jajka na miękko i półtwardo, przeczytasz w tym artykule. Tymczasem podkreślmy jedną rzecz: według zaleceń jajka na twardo powinno się gotować od 8 do 10 minut, a przekroczenie tego czasu to pierwsze straty w wartościach odżywczych produktu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości