Ugotowane w ten sposób jajka nie mają żadnych wartości. Częsty błąd
Jeśli w pośpiechu zdarza ci się ugotować jajka w taki sposób, to jeszcze pół biedy. Jeśli natomiast robisz tak za każdym razem, to mamy dla ciebie złe wieści. Niewiele z obecnych w jajkach wartości odżywczych nie dostaje się do twojego organizmu.
29.02.2024 09:20
Wiele osób gotuje jajka "na oko". Po prostu wrzuca jajka do rondelka, zalewa je wodą i włącza palnik. Następnie wyjmuje je wtedy, gdy będzie miało na to czas; wtedy, gdy reszta czynności będzie już wykonana. Pieczywo będzie już posmarowane masłem, warzywa pokrojone i umyte... Znasz ten scenariusz? Przyznaj, że tak!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Taka sytuacja na pewno zdarzyła się kiedyś każdemu. To naturalne i nie można mieć do siebie pretensji. A jednak gotowanie w ten sposób jajek za każdym razem to niepowetowana strata dla zdrowia. To bowiem prosty błąd, który przyczynia się do tego, że jajka przestają być tak zdrowe, jakie są w istocie.
Nieprawidłowe gotowanie jajek
Wszyscy znamy reguły dotyczące gotowania jajek na miękko, półtwardo, w koszulce i tak dalej. Kiedy decydujemy się na takie jajka, nie mamy żadnych wątpliwości, że bez włączonego stopera ani rusz. A czy gotowanie jajek na twardo nie wiąże się z żadnym konkretnym czasem i może je po prostu przeciągać w nieskończoność? Niestety nie.
Pierwszą sprawą jest fakt, że zbyt długo gotowane jajka na twardo tracą część swojego smaku, konsystencji i apetycznego koloru (może pojawić się nawet zielona obwódka powodowana połączeniem obecnych tam siarki i żelaza). To jednak zaledwie część problemu. Najgorsze jest to, że takie jajka stają się też pozbawione wartości odżywczych. Staty w witaminach są horrendalne, a ogólna wartość odżywcza jajek spada nawet o 40 procent.
Ile czasu gotować jajka?
Czas gotowania jajek różni się od siebie w zależności nie tylko od stopnia ścięcia, ale również od wielkości produktu spożywczego. Więcej o tym, jak długo gotować jajka na miękko i półtwardo, przeczytasz w tym artykule. Tymczasem podkreślmy jedną rzecz: według zaleceń jajka na twardo powinno się gotować od 8 do 10 minut, a przekroczenie tego czasu to pierwsze straty w wartościach odżywczych produktu.