Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem

Chociaż na świątecznym stole królują przede wszystkim wytrawne potrawy, to po porcji barszczu, pierogów i karpia każdy znajdzie miejsce na deser. Zamiast klasycznego sernika warto sięgnąć po chorwackie Žerbo kuglice.

Chorwacki przysmak w ekspresowej wersjiChorwacki przysmak w ekspresowej wersji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Przygotowania do świąt to zazwyczaj maraton pieczenia, wyrabiania ciasta i nerwowego zaglądania do piekarnika. Warto ułatwić sobie ten intensywny czas i postawić na deser, który nie wymaga pieczenia, a mimo to wywołuje zachwyt biesiadników. Potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych produktów, by wyczarować słodkie kulki inspirowane kultowym ciastem, które od dekad króluje w kawiarniach Budapesztu, Wiednia i Zagrzebia.

Karpatka z malinami i galaretką - wywołasz zachwyt już na sam widok tego pysznego ciasta

Pyszne kulki bez pieczenia

Ciasto znane na Bałkanach jako Žerbo šnite to symbol środkowoeuropejskiego cukiernictwa. Składa się z kruchych blatów przekładanych gęstym dżemem morelowym i mielonymi orzechami, a całość wieńczy lśniąca polewa czekoladowa. Przygotowanie takiego deseru jest jednak niezwykle pracochłonne, bo wymaga wałkowania wielu cienkich warstw i pieczenia. Sprytne gospodynie na Bałkanach wpadły jednak na genialny pomysł: postanowiły zamknąć ten smak w formie małych pralin, które robi się w kilka minut.

Do przygotowania tych chorwackich kuleczek nie potrzebujesz mąki, drożdży ani nawet miksera. Połączenie orzechów włoskich, herbatników i konfitury rozkocha w sobie wszystkich gości. To propozycja dla tych, którzy kochają tradycyjne smaki, ale cenią swój wolny czas i chcą uniknąć ryzyka związanego z zakalcem czy przypalonym spodem ciasta. Na dodatek możesz przygotować je z wyprzedzeniem.

Składniki:

  • 150 g mielonych orzechów włoskich,
  • 200 g herbatników,
  • ok. 5 łyżek dżemu morelowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie).

Dekoracja:

  • 150 g czekolady deserowej,
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła,
  • garść posiekanych orzechów do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj zmielone orzechy oraz drobno pokruszone herbatniki.
  2. Do suchych składników dodawaj dżem morelowy, najlepiej robić to łyżka po łyżce. Masa powinna być plastyczna i zwarta, ale nie może być zbyt mokra ani klejąca. Na koniec dodaj wanilię.
  3. Gotową masę wstaw do lodówki na około 30–60 minut.
  4. Zwilżonymi dłońmi nabieraj porcje masy i tocz z nich zgrabne kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  5. Układaj je na tacy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Czekoladę rozpuść z olejem w kąpieli wodnej, aż będzie lśniąca.
  7. Każdą kulkę zanurzaj w czekoladzie, pomagając sobie widelcem.
  8. Zanim czekolada zastygnie, wierzch każdej praliny udekoruj odrobiną posiekanych orzechów włoskich.
  9. Gotowe kulki wstaw do lodówki, by czekolada całkowicie stężała.
Wybrane dla Ciebie
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟