Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Karp to wigilijna tradycja, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie świątecznej kolacji. Najczęściej obtacza się go w mące i obsmaża na patelni, ale ja mam jeszcze lepszy sposób na tę rybę. Przekona do siebie nawet tych, którzy od karpia trzymali się wcześniej z daleka, narzekając na jego specyficzny smak czy suchość mięsa.
Klasyczna panierka z mąki lub bułki tartej bywa zdradliwa, bo łatwo ją przypalić, a sama ryba pod wpływem bezpośredniego kontaktu z wysoką temperaturą tłuszczu może stać się sucha i włóknista. Dzieje się tak, ponieważ cienka warstwa mąki nie stanowi wystarczającej bariery dla uciekających soków.
Zamiast mąki sięgam za to po ciasto naleśnikowe. Ten prosty przepis sprawi, że karp zyska nową, jeszcze smaczniejszą odsłonę niż zazwyczaj.
Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek
Karp w cieście naleśnikowym
Ciasto naleśnikowe to świetny zamiennik dla tradycyjnej panierki. Podczas gdy mąka często odpada od ryby, gęste ciasto szczelnie otula mięso karpia i sprawia, że pozostaje ono niezwykle soczyste w środku. Tworzy ono tarczę, która chroni delikatną strukturę ryby przed wysuszeniem, a jednocześnie po usmażeniu staje się puszyste i lekkie.
To przepis na pysznego i delikatnego karpia, który będzie błyszczał na wigilijnym stole.
Składniki:
- 800 g filetów lub dzwonków z karpia,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki wody gazowanej,
- sól i pieprz do smaku,
- sok z połowy cytryny,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Karpia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i skrop sokiem z cytryny. Cytryna nie tylko zneutralizuje zapach, ale również sprawi, że mięso będzie bardziej zwarte i delikatne.
- Oprósz solą oraz pieprzem i odstaw na minimum 30 minut do lodówki.
- W misce roztrzep jajka z mlekiem i wodą gazowaną.
- Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając rózgą, aż uzyskasz gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
- Na patelni mocno rozgrzej olej. Każdy kawałek karpia zanurzaj w cieście naleśnikowym tak, aby był dokładnie i grubiej pokryty masą z każdej strony.
- Smaż rybę na średnim ogniu przez około 5–7 minut z każdej strony, aż ciasto stanie się puszyste i nabierze głębokiego, złotego koloru. Pamiętaj, by nie smażyć zbyt wielu kawałków naraz, temperatura oleju gwałtownie spadnie, a ciasto zacznie pić tłuszcz, zamiast się błyskawicznie ścinać.
- Gotowe kawałki przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Karp w cieście naleśnikowym świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole. Smacznego!