W tym panieruję kotlety z kurczaka. Zwykła bułka tarta jest już niemodna

Kotlety w panierce to jedno z dań, które od razu przychodzi na myśl, gdy mowa o domowym obiedzie. Przez lata filety lądowały w mące, jajku i bułce tartej. To jednak przeszłość i na kulinarną scenę wkroczyły zamienniki.

Pomysł na panierkę do kurczakaPomysł na panierkę do kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Dziś kotlety z kurczaka stoją na równi ze schabowymi. Delikatne filety są delikatniejsze w smaku i nie wymagają moczenia w mleku czy maślance. W moim domu stawiam jednak na inną panierkę niż tradycyjna. Eksperymentuję z dodatkami, odkrywając tradycyjne kotlety na nowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Postaw na mąkę kukurydzianą

Na filety w panierce zawsze znajdą się chętni. Nawet wtedy, gdy bułkę tartą zamykam w szafce. Do panierowania świetnie sprawdza się bowiem mąka kukurydziana. Dzięki niej kotlety zyskują nie tylko wyjątkową chrupkość, ale i piękny, złocisty kolor. Nie zawiera ona glutenu, który podczas smażenia może wchłaniać wodę i tłuszcz, tworząc swego rodzaju elastyczną siatkę. Dzięki temu panierka z mąki kukurydzianej jest bardziej zwarta, krucha i nieco sztywna. Nie odpada od mięsa, jedynie otula je przyjemną chrupkością.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • mąka kukurydziana,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek oraz oregano do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso podziel na mniejsze kawałki i rozbij. Oprósz je solą i pieprzem.
  2. Do miski wbij jajka i dopraw je wybranymi przyprawami.
  3. W drugiej misce umieść mąkę kukurydzianą.
  4. Kawałki filetów zanurzaj po kolei w jajku, a następnie w mące kukurydzianej.
  5. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj panierowane kotlety.
  6. Smaż, aż będą rumiane z każdej strony.

Panierka z płatków kukurydzianych

Kiedy zabraknie mi mąki kukurydzianej, sięgam po płatki śniadaniowe. Najlepiej, by były bez cukru, ale gdy raz użyłam tych z dodatkiem miodu i orzeszków, efekt był zaskakująco smaczny. Wystarczy je dobrze pokruszyć i przesypać do miski. Filet zanurzam w jajku rozkłóconym z przyprawami, a następnie wkładam do płatków. Dobrze dociskam i dokładnie obtaczam, aby dobrze otuliły mięso. Smażę je później na średniej mocy palnika, aby ich nie przypalić.

Kurczak w płatkach kukurydzianych
Kurczak w płatkach kukurydzianych © Adobe Stock

Kotlety w panierce z płatków możesz przygotować także w airfryerze. Zawsze spryskuję je oliwa i wstawiam na około 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza. W połowie przewracam je na drugą stronę. Czas pieczenia zależy od tego, jak duże i jak cienkie będą kawałki mięsa. Najlepiej odkroić kawałek i sprawdzić, czy są już gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa