W tym panieruję kotlety z kurczaka. Zwykła bułka tarta jest już niemodna
Kotlety w panierce to jedno z dań, które od razu przychodzi na myśl, gdy mowa o domowym obiedzie. Przez lata filety lądowały w mące, jajku i bułce tartej. To jednak przeszłość i na kulinarną scenę wkroczyły zamienniki.
Dziś kotlety z kurczaka stoją na równi ze schabowymi. Delikatne filety są delikatniejsze w smaku i nie wymagają moczenia w mleku czy maślance. W moim domu stawiam jednak na inną panierkę niż tradycyjna. Eksperymentuję z dodatkami, odkrywając tradycyjne kotlety na nowo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut
Postaw na mąkę kukurydzianą
Na filety w panierce zawsze znajdą się chętni. Nawet wtedy, gdy bułkę tartą zamykam w szafce. Do panierowania świetnie sprawdza się bowiem mąka kukurydziana. Dzięki niej kotlety zyskują nie tylko wyjątkową chrupkość, ale i piękny, złocisty kolor. Nie zawiera ona glutenu, który podczas smażenia może wchłaniać wodę i tłuszcz, tworząc swego rodzaju elastyczną siatkę. Dzięki temu panierka z mąki kukurydzianej jest bardziej zwarta, krucha i nieco sztywna. Nie odpada od mięsa, jedynie otula je przyjemną chrupkością.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 2 jajka,
- mąka kukurydziana,
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek oraz oregano do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mięso podziel na mniejsze kawałki i rozbij. Oprósz je solą i pieprzem.
- Do miski wbij jajka i dopraw je wybranymi przyprawami.
- W drugiej misce umieść mąkę kukurydzianą.
- Kawałki filetów zanurzaj po kolei w jajku, a następnie w mące kukurydzianej.
- Na patelni rozgrzej olej i wykładaj panierowane kotlety.
- Smaż, aż będą rumiane z każdej strony.
Panierka z płatków kukurydzianych
Kiedy zabraknie mi mąki kukurydzianej, sięgam po płatki śniadaniowe. Najlepiej, by były bez cukru, ale gdy raz użyłam tych z dodatkiem miodu i orzeszków, efekt był zaskakująco smaczny. Wystarczy je dobrze pokruszyć i przesypać do miski. Filet zanurzam w jajku rozkłóconym z przyprawami, a następnie wkładam do płatków. Dobrze dociskam i dokładnie obtaczam, aby dobrze otuliły mięso. Smażę je później na średniej mocy palnika, aby ich nie przypalić.
Kotlety w panierce z płatków możesz przygotować także w airfryerze. Zawsze spryskuję je oliwa i wstawiam na około 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza. W połowie przewracam je na drugą stronę. Czas pieczenia zależy od tego, jak duże i jak cienkie będą kawałki mięsa. Najlepiej odkroić kawałek i sprawdzić, czy są już gotowe.