To najlepsza mąka do naleśników. Są mięciutkie i delikatne, ale się nie rwą
Masz ochotę na coś do jedzenia. Coś w stylu "zrobić, ale się nie narobić"? Wybór pada na naleśniki. Mąka, jajka, mleko - co może pójść nie tak? Niestety wszystko, bo jak źle dobierzesz składniki, to naleśniki będą przypominać placek pokutny. Odpowiednia mąka jest wręcz kluczowa.
Francuskie cerepes, polskie naleśniki, włoskie crespelle - co łączy te wszystkie przysmaki? To, że do ich przygotowania potrzebujemy jajek, mleka lub wody i przede wszystkim mąki. Ten ostatni składnik jest wręcz kluczowy, bo bez niego naleśniki po prostu nie wyjdą. Pozostaje pytanie: która mąka jest najlepsza? Zapraszam na małe kulinarne śledztwo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Mąka pszenna to klasyk, ale nie każda się nada
Idziesz do sklepu i chcesz kupić zwykłą mąkę pszenną. Twoim oczom okazuje się ogromna półka z 2137 rodzajami tejże mąki. Co robić? Która będzie najlepsza do naleśników? Jeśli chcesz zrobić idealne placki, wybierz typ 500 lub 550. Jak weźmiesz taką z napisem "do ciasta kruchego lub drożdżowego", to możesz mieć duży problem. Naleśnik wcale nie będzie wtedy miękki i delikatny.
Najważniejsza zasada jest taka: wybieraj mąki drobne. Podane wyżej numery mają cię na to naprowadzić. Ciekawą alternatywą jest krupczatka (tak, to ta nadająca się do panierki), ale gdy ją wybierzesz, to pamiętaj, by do ciasta dolać trochę tłuszczu i wodę gazowaną. I pamiętaj! Jajka ubij przed dodaniem mąki. Naleśnik będzie chrupiący, lekko puszysty, i co najważniejsze – nie złamie się po złożeniu.
Czy naleśnik z mąki żytniej wyjdzie?
Wyjdzie, ale nie zdziw się, jeśli będzie miał konsystencję sucharka. Mąka żytnia jest ciężka i trudno z niej uzyskać delikatne i cienkie placki. Dlatego jeśli myślisz o fit naleśnikach, ale nie chcesz, by były grube, łamały się przy każdym dotknięciu i smakowały jak pumpernikiel, zmieszaj mąkę żytnią z pszenną. Może być w proporcji 1:1 lub 3:2 (wtedy podstawą jest mąka pszenna). Takie naleśniki może i będą zdrowsze (mąka żytnia ma w sobie dużo błonnika), ale za to bardziej kaloryczne.
A co z tymi bez glutenu? Na szczęście wymyślono mąki bez tego składnika i to całkiem smaczne. Gdy chcesz zrobić naleśniki, bierz gotowe mieszanki bez glutenu, mąkę kukurydzianą lub ryżową. Pamiętaj, że mąka kukurydziana solo to średni pomysł - placki będą się łamać jak silna wola czekoladoholika, gdy zobaczy nową dubajską na przecenie. Dodaj do niej skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą.
Jak zrobić cienkie i delikatne naleśniki?
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- 1,5 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli,
- łyżeczka cukru lub cukru pudru (jak chcesz słodkie, to możesz wrzucić więcej),
- kilka kropel oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, sól i cukier.
- Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko natłuść ją olejem (możesz użyć papieru kuchennego, żeby za dużo nie wlać).
- Wylewaj ciasto na patelnię, przechylając ją, żeby ciasto równomiernie się rozlało.
- Smaż przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i cienkie.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami (dżemem, owocami, cukrem pudrem).