To najlepsza mąka do naleśników. Są mięciutkie i delikatne, ale się nie rwą

Masz ochotę na coś do jedzenia. Coś w stylu "zrobić, ale się nie narobić"? Wybór pada na naleśniki. Mąka, jajka, mleko - co może pójść nie tak? Niestety wszystko, bo jak źle dobierzesz składniki, to naleśniki będą przypominać placek pokutny. Odpowiednia mąka jest wręcz kluczowa.

NaleśnikiNaleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elenglush
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Francuskie cerepes, polskie naleśniki, włoskie crespelle - co łączy te wszystkie przysmaki? To, że do ich przygotowania potrzebujemy jajek, mleka lub wody i przede wszystkim mąki. Ten ostatni składnik jest wręcz kluczowy, bo bez niego naleśniki po prostu nie wyjdą. Pozostaje pytanie: która mąka jest najlepsza? Zapraszam na małe kulinarne śledztwo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Mąka pszenna to klasyk, ale nie każda się nada

Idziesz do sklepu i chcesz kupić zwykłą mąkę pszenną. Twoim oczom okazuje się ogromna półka z 2137 rodzajami tejże mąki. Co robić? Która będzie najlepsza do naleśników? Jeśli chcesz zrobić idealne placki, wybierz typ 500 lub 550. Jak weźmiesz taką z napisem "do ciasta kruchego lub drożdżowego", to możesz mieć duży problem. Naleśnik wcale nie będzie wtedy miękki i delikatny.

Najważniejsza zasada jest taka: wybieraj mąki drobne. Podane wyżej numery mają cię na to naprowadzić. Ciekawą alternatywą jest krupczatka (tak, to ta nadająca się do panierki), ale gdy ją wybierzesz, to pamiętaj, by do ciasta dolać trochę tłuszczu i wodę gazowaną. I pamiętaj! Jajka ubij przed dodaniem mąki. Naleśnik będzie chrupiący, lekko puszysty, i co najważniejsze – nie złamie się po złożeniu.

Czy naleśnik z mąki żytniej wyjdzie?

Wyjdzie, ale nie zdziw się, jeśli będzie miał konsystencję sucharka. Mąka żytnia jest ciężka i trudno z niej uzyskać delikatne i cienkie placki. Dlatego jeśli myślisz o fit naleśnikach, ale nie chcesz, by były grube, łamały się przy każdym dotknięciu i smakowały jak pumpernikiel, zmieszaj mąkę żytnią z pszenną. Może być w proporcji 1:1 lub 3:2 (wtedy podstawą jest mąka pszenna). Takie naleśniki może i będą zdrowsze (mąka żytnia ma w sobie dużo błonnika), ale za to bardziej kaloryczne.

A co z tymi bez glutenu? Na szczęście wymyślono mąki bez tego składnika i to całkiem smaczne. Gdy chcesz zrobić naleśniki, bierz gotowe mieszanki bez glutenu, mąkę kukurydzianą lub ryżową. Pamiętaj, że mąka kukurydziana solo to średni pomysł - placki będą się łamać jak silna wola czekoladoholika, gdy zobaczy nową dubajską na przecenie. Dodaj do niej skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą.

Jak zrobić cienkie i delikatne naleśniki?

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cukru lub cukru pudru (jak chcesz słodkie, to możesz wrzucić więcej),
  • kilka kropel oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, sól i cukier.
  2. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko natłuść ją olejem (możesz użyć papieru kuchennego, żeby za dużo nie wlać).
  4. Wylewaj ciasto na patelnię, przechylając ją, żeby ciasto równomiernie się rozlało.
  5. Smaż przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i cienkie.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami (dżemem, owocami, cukrem pudrem).

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy