Kiedy nastawić zakwas na żurek? Nie każdy zna odpowiedź na to pytanie

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznego żurku. Podstawą jest dobrej jakości zakwas, najlepiej ten domowy. Jego przygotowanie należy zaplanować odpowiednio wcześnie.

Zakwas na żurekZakwas na żurek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zakwas na żurek i barszcz biały kupić można w niemal każdym w sklepie, w szczególności przed Wielkanocą. Przygotowanie własnej bazy do żurku zajmuje jedynie kilka minut, więc warto pokusić się o domową wersję. Zaimponujesz nawet wybrednej teściowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Soczysty i chrupiący kotlet dubajski z pistacjowymi frytkami

Domowy zakwas na żurek

Żurek wielkanocny to zupa, bez której trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Kwaśny, aromatyczny, z białą kiełbasą, jajkiem i ziemniakami – rozgrzewa i syci, idealnie wpisując się w atmosferę Wielkanocy. Podstawą żurku jest dobry zakwas, najlepiej domowy z mąki żytniej razowej i wody. Wystarczy zamieszać składniki i poddać je fermentacji. To właśnie temu procesowi zawdzięczamy wyrazisty, kwaśny smak. Bakterie mlekowe, obecne w mące, przetwarzają cukry na kwas mlekowy. Dodatek czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu wzbogaca aromat zakwasu.

Jak zrobić zakwas na żurek
Jak zrobić zakwas na żurek © Pixabay

Po pierwsze mąka. W przypadku zakwasu na barszcz biały wykorzystuje się mąkę pszenną, podczas gdy do żurku powinno się postawić na mąkę żytnią razową, gryczaną lub owsianą. Kluczowy jest typ mąki – im wyższy, tym lepszy efekt fermentacji, a najczęściej polecana jest mąka żytnia typu 2000.

Woda, której używamy do przygotowania zakwasu, na żurek powinna być letnia, przegotowana, aby zapewnić odpowiednie warunki dla rozwoju bakterii mlekowych. Słoik lub kamionkowy garnek, w którym przygotowujemy zakwas, powinien być czysty i wyparzony. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko, że zakwas spleśnieje. Kluczowe jest również codzienne mieszanie drewnianą łyżką. Dzięki temu zakwas równomiernie fermentuje. Po 5 dniach uzyska charakterystyczny, kwaśny zapach. Wystarczy przelać go do czystej butelki i włożyć do lodówki. W ten sposób można przechowywać go nawet przez 14 dni.

Przepis na zakwas do żurku

Kilka składników, trochę cierpliwości i na wielkanocnym stole możemy postawić wazę z żurkiem na domowym zakwasie. Zrobi to wrażenie na gościach, a pracy jest naprawdę niewiele.

Składniki:

  • 250 g mąki żytniej typ 720 lub 2000,
  • 1 l letniej przegotowanej wody,
  • szczypta soli,
  • 4 ziarenka pieprzu,
  • 4 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Ząbki czosnku obierz i rozgnieć, a następnie przełóż do dużego słoika.
  2. Dodaj pieprz, sól, letnią wodę i mąkę.
  3. Wymieszaj całość drewnianą łyżką.
  4. Słoik przykryj zakrętką, ale nie zakręcaj jej mocno. Odstaw na kilka dni, codziennie mieszając.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości