Kiedy nastawić zakwas na żurek? Nie każdy zna odpowiedź na to pytanie
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznego żurku. Podstawą jest dobrej jakości zakwas, najlepiej ten domowy. Jego przygotowanie należy zaplanować odpowiednio wcześnie.
Zakwas na żurek i barszcz biały kupić można w niemal każdym w sklepie, w szczególności przed Wielkanocą. Przygotowanie własnej bazy do żurku zajmuje jedynie kilka minut, więc warto pokusić się o domową wersję. Zaimponujesz nawet wybrednej teściowej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Soczysty i chrupiący kotlet dubajski z pistacjowymi frytkami
Domowy zakwas na żurek
Żurek wielkanocny to zupa, bez której trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Kwaśny, aromatyczny, z białą kiełbasą, jajkiem i ziemniakami – rozgrzewa i syci, idealnie wpisując się w atmosferę Wielkanocy. Podstawą żurku jest dobry zakwas, najlepiej domowy z mąki żytniej razowej i wody. Wystarczy zamieszać składniki i poddać je fermentacji. To właśnie temu procesowi zawdzięczamy wyrazisty, kwaśny smak. Bakterie mlekowe, obecne w mące, przetwarzają cukry na kwas mlekowy. Dodatek czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu wzbogaca aromat zakwasu.
Po pierwsze mąka. W przypadku zakwasu na barszcz biały wykorzystuje się mąkę pszenną, podczas gdy do żurku powinno się postawić na mąkę żytnią razową, gryczaną lub owsianą. Kluczowy jest typ mąki – im wyższy, tym lepszy efekt fermentacji, a najczęściej polecana jest mąka żytnia typu 2000.
Woda, której używamy do przygotowania zakwasu, na żurek powinna być letnia, przegotowana, aby zapewnić odpowiednie warunki dla rozwoju bakterii mlekowych. Słoik lub kamionkowy garnek, w którym przygotowujemy zakwas, powinien być czysty i wyparzony. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko, że zakwas spleśnieje. Kluczowe jest również codzienne mieszanie drewnianą łyżką. Dzięki temu zakwas równomiernie fermentuje. Po 5 dniach uzyska charakterystyczny, kwaśny zapach. Wystarczy przelać go do czystej butelki i włożyć do lodówki. W ten sposób można przechowywać go nawet przez 14 dni.
Przepis na zakwas do żurku
Kilka składników, trochę cierpliwości i na wielkanocnym stole możemy postawić wazę z żurkiem na domowym zakwasie. Zrobi to wrażenie na gościach, a pracy jest naprawdę niewiele.
Składniki:
- 250 g mąki żytniej typ 720 lub 2000,
- 1 l letniej przegotowanej wody,
- szczypta soli,
- 4 ziarenka pieprzu,
- 4 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Ząbki czosnku obierz i rozgnieć, a następnie przełóż do dużego słoika.
- Dodaj pieprz, sól, letnią wodę i mąkę.
- Wymieszaj całość drewnianą łyżką.
- Słoik przykryj zakrętką, ale nie zakręcaj jej mocno. Odstaw na kilka dni, codziennie mieszając.