Do żurku zamiast jaj i kiełbasy podaję takie naleśniki. Wszyscy biorą dokładkę

Święta Wielkanocne upływają pod znakiem żurku i białej kiełbasy. W moim domu tej klasycznej, świątecznej zupie towarzyszy jeszcze jeden dodatek. Ze stołu znika od razu po tym, jak postawię talerz.

Wielkanocne krokietyWielkanocne krokiety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż krokiety kojarzą się przede wszystkim z Bożym Narodzeniem, to i w czasie Wielkanocy znakomicie odnajdą się na stole. Wystarczy nadziać je odpowiednim farszem, by stały się dodatkiem idealnym do żurku. To pyszna odmiana od klasyki, którą pokochają zarówno dorośli, jak i ci nieco mniejsi goście przy stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Balladyna z malinami. Połączenie tych warstw zasługuje na medal

Wielkanocne krokiety

Kiedy w naleśniki zawiniemy wytrawny farsz z jajkiem i kiełbasą, dodatkowo wzbogacony o ser, odrobinę chrzanu i słodką kukurydzę, wyczarujemy idealną przekąskę do żurku. Wielkanocne krokiety można podawać również jako jedno z dań na świątecznym stole. To miła odskocznia od tradycyjnych przepisów, która wprowadzi odrobinę świeżości do jadłospisu.

Krokiety z cukinią i mozzarellą - Pyszności
Krokiety z cukinią i mozzarellą - Pyszności © Adobe Stock

Przygotowanie takich krokietów to bułka z masłem. Wystarczy wymieszać składniki na farsz i nadziać nim placki. Naleśnikowe roladki można obtoczyć w bułce tartej lub w panko i usmażyć, ale równie dobrze smakują bez panierki. Przygotowuję je nieco wcześniej i podgrzewam w piekarniku. Dzięki temu na stole pojawiają się zawsze idealnie gorące i gotowe do jedzenia.

Składniki:

Naleśniki

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju.

Farsz

  • 300 g dobrej jakości białej kiełbasy,
  • 4-5 ugotowanych na twardo jaj,
  • 300 g startego żółtego sera,
  • 3/4 puszki kukurydzy.
  • 1 cebula,
  • szczypiorek,
  • pół czerwonej papryki,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1-2 łyżeczki chrzanu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Panierka

  • 3 jajka,
  • 1-2 szklanki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki umieść w misce i zmiksować na gładką masę.
  2. Partie ciasta wylewaj na patelnię i smaż.
  3. Białą kiełbasę obierz ze skórki, pokrój i podsmaż na odrobinie oleju.
  4. Przełóż do miski i przestudź.
  5. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na patelni. Dodaj do kiełbasy.
  6. Do podsmażonych składników dorzuć kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprukę, drobno posiekany szczypiorek oraz pokrojone drobno jajka.
  7. Dorzuć starty ser żółty i dokładnie wymieszaj.
  8. W miseczce połącz majonez, jogurt oraz chrzan. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj do masy. Sosu nie powinno być zbyt dużo. Ilość chrzanu dopasuj do preferencji.
  9. Na naleśniki wykładaj porcje farszu i zawijaj krokiety.
  10. Obtaczaj w rozkłóconych jajkach i smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią.

Gotowe krokiety serwuj na ciepło jako samodzielne danie lub podaj w formie dodatku do żurku. Możesz również pominąć panierowanie i podać całość w formie wytrawnych naleśników. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości