PrzepisNaleśnikiDo żurku zamiast jaj i kiełbasy podaję takie naleśniki. Wszyscy biorą dokładkę

Do żurku zamiast jaj i kiełbasy podaję takie naleśniki. Wszyscy biorą dokładkę

Święta Wielkanocne upływają pod znakiem żurku i białej kiełbasy. W moim domu tej klasycznej, świątecznej zupie towarzyszy jeszcze jeden dodatek. Ze stołu znika od razu po tym, jak postawię talerz.

Wielkanocne krokiety
Wielkanocne krokiety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż krokiety kojarzą się przede wszystkim z Bożym Narodzeniem, to i w czasie Wielkanocy znakomicie odnajdą się na stole. Wystarczy nadziać je odpowiednim farszem, by stały się dodatkiem idealnym do żurku. To pyszna odmiana od klasyki, którą pokochają zarówno dorośli, jak i ci nieco mniejsi goście przy stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc

Wielkanocne krokiety

Kiedy w naleśniki zawiniemy wytrawny farsz z jajkiem i kiełbasą, dodatkowo wzbogacony o ser, odrobinę chrzanu i słodką kukurydzę, wyczarujemy idealną przekąskę do żurku. Wielkanocne krokiety można podawać również jako jedno z dań na świątecznym stole. To miła odskocznia od tradycyjnych przepisów, która wprowadzi odrobinę świeżości do jadłospisu.

Krokiety z cukinią i mozzarellą - Pyszności
Krokiety z cukinią i mozzarellą - Pyszności© Adobe Stock

Przygotowanie takich krokietów to bułka z masłem. Wystarczy wymieszać składniki na farsz i nadziać nim placki. Naleśnikowe roladki można obtoczyć w bułce tartej lub w panko i usmażyć, ale równie dobrze smakują bez panierki. Przygotowuję je nieco wcześniej i podgrzewam w piekarniku. Dzięki temu na stole pojawiają się zawsze idealnie gorące i gotowe do jedzenia.

Składniki:

Naleśniki

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju.

Farsz

  • 300 g dobrej jakości białej kiełbasy,
  • 4-5 ugotowanych na twardo jaj,
  • 300 g startego żółtego sera,
  • 3/4 puszki kukurydzy.
  • 1 cebula,
  • szczypiorek,
  • pół czerwonej papryki,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1-2 łyżeczki chrzanu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Panierka

  • 3 jajka,
  • 1-2 szklanki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki umieść w misce i zmiksować na gładką masę.
  2. Partie ciasta wylewaj na patelnię i smaż.
  3. Białą kiełbasę obierz ze skórki, pokrój i podsmaż na odrobinie oleju.
  4. Przełóż do miski i przestudź.
  5. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na patelni. Dodaj do kiełbasy.
  6. Do podsmażonych składników dorzuć kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprukę, drobno posiekany szczypiorek oraz pokrojone drobno jajka.
  7. Dorzuć starty ser żółty i dokładnie wymieszaj.
  8. W miseczce połącz majonez, jogurt oraz chrzan. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj do masy. Sosu nie powinno być zbyt dużo. Ilość chrzanu dopasuj do preferencji.
  9. Na naleśniki wykładaj porcje farszu i zawijaj krokiety.
  10. Obtaczaj w rozkłóconych jajkach i smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią.

Gotowe krokiety serwuj na ciepło jako samodzielne danie lub podaj w formie dodatku do żurku. Możesz również pominąć panierowanie i podać całość w formie wytrawnych naleśników. Smacznego!

przepiswielkanockrokiety

Wybrane dla Ciebie