Do żurku zamiast jaj i kiełbasy podaję takie naleśniki. Wszyscy biorą dokładkę
Święta Wielkanocne upływają pod znakiem żurku i białej kiełbasy. W moim domu tej klasycznej, świątecznej zupie towarzyszy jeszcze jeden dodatek. Ze stołu znika od razu po tym, jak postawię talerz.
Chociaż krokiety kojarzą się przede wszystkim z Bożym Narodzeniem, to i w czasie Wielkanocy znakomicie odnajdą się na stole. Wystarczy nadziać je odpowiednim farszem, by stały się dodatkiem idealnym do żurku. To pyszna odmiana od klasyki, którą pokochają zarówno dorośli, jak i ci nieco mniejsi goście przy stole.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc
Wielkanocne krokiety
Kiedy w naleśniki zawiniemy wytrawny farsz z jajkiem i kiełbasą, dodatkowo wzbogacony o ser, odrobinę chrzanu i słodką kukurydzę, wyczarujemy idealną przekąskę do żurku. Wielkanocne krokiety można podawać również jako jedno z dań na świątecznym stole. To miła odskocznia od tradycyjnych przepisów, która wprowadzi odrobinę świeżości do jadłospisu.
Przygotowanie takich krokietów to bułka z masłem. Wystarczy wymieszać składniki na farsz i nadziać nim placki. Naleśnikowe roladki można obtoczyć w bułce tartej lub w panko i usmażyć, ale równie dobrze smakują bez panierki. Przygotowuję je nieco wcześniej i podgrzewam w piekarniku. Dzięki temu na stole pojawiają się zawsze idealnie gorące i gotowe do jedzenia.
Składniki:
Naleśniki
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oleju.
Farsz
- 300 g dobrej jakości białej kiełbasy,
- 4-5 ugotowanych na twardo jaj,
- 300 g startego żółtego sera,
- 3/4 puszki kukurydzy.
- 1 cebula,
- szczypiorek,
- pół czerwonej papryki,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- 1-2 łyżeczki chrzanu,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Panierka
- 3 jajka,
- 1-2 szklanki bułki tartej.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na naleśniki umieść w misce i zmiksować na gładką masę.
- Partie ciasta wylewaj na patelnię i smaż.
- Białą kiełbasę obierz ze skórki, pokrój i podsmaż na odrobinie oleju.
- Przełóż do miski i przestudź.
- Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na patelni. Dodaj do kiełbasy.
- Do podsmażonych składników dorzuć kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprukę, drobno posiekany szczypiorek oraz pokrojone drobno jajka.
- Dorzuć starty ser żółty i dokładnie wymieszaj.
- W miseczce połącz majonez, jogurt oraz chrzan. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj do masy. Sosu nie powinno być zbyt dużo. Ilość chrzanu dopasuj do preferencji.
- Na naleśniki wykładaj porcje farszu i zawijaj krokiety.
- Obtaczaj w rozkłóconych jajkach i smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią.
Gotowe krokiety serwuj na ciepło jako samodzielne danie lub podaj w formie dodatku do żurku. Możesz również pominąć panierowanie i podać całość w formie wytrawnych naleśników. Smacznego!