Do żurku zamiast jaj i kiełbasy podaję takie naleśniki. Wszyscy biorą dokładkę

Święta Wielkanocne upływają pod znakiem żurku i białej kiełbasy. W moim domu tej klasycznej, świątecznej zupie towarzyszy jeszcze jeden dodatek. Ze stołu znika od razu po tym, jak postawię talerz.

Wielkanocne krokietyWielkanocne krokiety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż krokiety kojarzą się przede wszystkim z Bożym Narodzeniem, to i w czasie Wielkanocy znakomicie odnajdą się na stole. Wystarczy nadziać je odpowiednim farszem, by stały się dodatkiem idealnym do żurku. To pyszna odmiana od klasyki, którą pokochają zarówno dorośli, jak i ci nieco mniejsi goście przy stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Balladyna z malinami. Połączenie tych warstw zasługuje na medal

Wielkanocne krokiety

Kiedy w naleśniki zawiniemy wytrawny farsz z jajkiem i kiełbasą, dodatkowo wzbogacony o ser, odrobinę chrzanu i słodką kukurydzę, wyczarujemy idealną przekąskę do żurku. Wielkanocne krokiety można podawać również jako jedno z dań na świątecznym stole. To miła odskocznia od tradycyjnych przepisów, która wprowadzi odrobinę świeżości do jadłospisu.

Krokiety z cukinią i mozzarellą - Pyszności
Krokiety z cukinią i mozzarellą - Pyszności © Adobe Stock

Przygotowanie takich krokietów to bułka z masłem. Wystarczy wymieszać składniki na farsz i nadziać nim placki. Naleśnikowe roladki można obtoczyć w bułce tartej lub w panko i usmażyć, ale równie dobrze smakują bez panierki. Przygotowuję je nieco wcześniej i podgrzewam w piekarniku. Dzięki temu na stole pojawiają się zawsze idealnie gorące i gotowe do jedzenia.

Składniki:

Naleśniki

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju.

Farsz

  • 300 g dobrej jakości białej kiełbasy,
  • 4-5 ugotowanych na twardo jaj,
  • 300 g startego żółtego sera,
  • 3/4 puszki kukurydzy.
  • 1 cebula,
  • szczypiorek,
  • pół czerwonej papryki,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1-2 łyżeczki chrzanu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Panierka

  • 3 jajka,
  • 1-2 szklanki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki umieść w misce i zmiksować na gładką masę.
  2. Partie ciasta wylewaj na patelnię i smaż.
  3. Białą kiełbasę obierz ze skórki, pokrój i podsmaż na odrobinie oleju.
  4. Przełóż do miski i przestudź.
  5. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na patelni. Dodaj do kiełbasy.
  6. Do podsmażonych składników dorzuć kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprukę, drobno posiekany szczypiorek oraz pokrojone drobno jajka.
  7. Dorzuć starty ser żółty i dokładnie wymieszaj.
  8. W miseczce połącz majonez, jogurt oraz chrzan. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj do masy. Sosu nie powinno być zbyt dużo. Ilość chrzanu dopasuj do preferencji.
  9. Na naleśniki wykładaj porcje farszu i zawijaj krokiety.
  10. Obtaczaj w rozkłóconych jajkach i smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią.

Gotowe krokiety serwuj na ciepło jako samodzielne danie lub podaj w formie dodatku do żurku. Możesz również pominąć panierowanie i podać całość w formie wytrawnych naleśników. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni