PrzepisProste przepisyNa widok tych naleśników rodzina bije brawo. Najlepszy jest meksykański farsz

Na widok tych naleśników rodzina bije brawo. Najlepszy jest meksykański farsz

Z czym kojarzy się kuchnia meksykańska? Na pewno z tym, że do dań stosuje się sporo przypraw. Dzięki temu mają one niezwykły aromat. Tak jest też w przypadku tego farszu do naleśników. Moja rodzina się nim zachwyca.

Naleśniki meksykańskie
Naleśniki meksykańskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer

Naleśniki to danie, które cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Najczęściej serwowane jest w wersji na słodko z dodatkiem dżemu czy twarożku. Jednak kiedy wypełni się je meksykańskim farszem, mogą stać się sycącym posiłkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni

Jak przygotować naleśniki w meksykańskim stylu?

Przygotowanie naleśników w stylu meksykańskim jest niezwykle proste. Takie wytrawne danie doskonale sprawdzi się jako obiad, czy kolacja na ciepło. Gdy tylko pojawią się na stole, znikają w mgnieniu oka. Naleśniki przygotowuje się tak jak zwykle, tu nie będzie żadnych zaskoczeń. Jednak wrażenie na wszystkich robi farsz, który łączy wszystko to, co w meksykańskiej kuchni jest najlepsze, czyli dobrze doprawioną wołowinę z chrupiącymi warzywami.

Naleśniki warto zapiec

Takie naleśniki świetnie smakują z sosami. Idealny będzie pomidorowy. Kiedy wszystkie placki będą już nadziane farszem, można je także przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku. Dodatkowo warto zalać sosem i posypać serem. Tak przygotowane będą bardziej sycące.

Naleśniki po meksykańsku

Składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju.

Składniki na farsz:

  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g mielonego mięsa wołowego,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • łyżka oleju,
  • 250 g startego sera.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  2. Odstaw ciasto na 20 minut, a potem smaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
  3. Przygotuj farsz: na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę oraz przeciśnięty czosnek. Podsmażaj, aż składniki się zeszklą.
  4. Dodaj mięso i smaż, aż nabierze brązowego koloru.
  5. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  6. Na usmażonym naleśniku umieść porcję farszu, posyp startym serem i zawiń.
  7. Gotowe naleśniki podsmaż na patelni, aby ser się rozpuścił, lub zapiecz w piekarniku z sosem pomidorowym i serem.

Wybrane dla Ciebie