Na widok tych naleśników rodzina bije brawo. Najlepszy jest meksykański farsz

Z czym kojarzy się kuchnia meksykańska? Na pewno z tym, że do dań stosuje się sporo przypraw. Dzięki temu mają one niezwykły aromat. Tak jest też w przypadku tego farszu do naleśników. Moja rodzina się nim zachwyca.

Naleśniki meksykańskieNaleśniki meksykańskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer

Naleśniki to danie, które cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Najczęściej serwowane jest w wersji na słodko z dodatkiem dżemu czy twarożku. Jednak kiedy wypełni się je meksykańskim farszem, mogą stać się sycącym posiłkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki dubajskie pokochają miłośnicy pistacji. Smakują obłędnie

Jak przygotować naleśniki w meksykańskim stylu?

Przygotowanie naleśników w stylu meksykańskim jest niezwykle proste. Takie wytrawne danie doskonale sprawdzi się jako obiad, czy kolacja na ciepło. Gdy tylko pojawią się na stole, znikają w mgnieniu oka. Naleśniki przygotowuje się tak jak zwykle, tu nie będzie żadnych zaskoczeń. Jednak wrażenie na wszystkich robi farsz, który łączy wszystko to, co w meksykańskiej kuchni jest najlepsze, czyli dobrze doprawioną wołowinę z chrupiącymi warzywami.

Naleśniki warto zapiec

Takie naleśniki świetnie smakują z sosami. Idealny będzie pomidorowy. Kiedy wszystkie placki będą już nadziane farszem, można je także przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku. Dodatkowo warto zalać sosem i posypać serem. Tak przygotowane będą bardziej sycące.

Naleśniki po meksykańsku

Składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju.

Składniki na farsz:

  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g mielonego mięsa wołowego,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • łyżka oleju,
  • 250 g startego sera.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  2. Odstaw ciasto na 20 minut, a potem smaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
  3. Przygotuj farsz: na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę oraz przeciśnięty czosnek. Podsmażaj, aż składniki się zeszklą.
  4. Dodaj mięso i smaż, aż nabierze brązowego koloru.
  5. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  6. Na usmażonym naleśniku umieść porcję farszu, posyp startym serem i zawiń.
  7. Gotowe naleśniki podsmaż na patelni, aby ser się rozpuścił, lub zapiecz w piekarniku z sosem pomidorowym i serem.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥