Na widok tych naleśników rodzina bije brawo. Najlepszy jest meksykański farsz
Z czym kojarzy się kuchnia meksykańska? Na pewno z tym, że do dań stosuje się sporo przypraw. Dzięki temu mają one niezwykły aromat. Tak jest też w przypadku tego farszu do naleśników. Moja rodzina się nim zachwyca.
Naleśniki to danie, które cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Najczęściej serwowane jest w wersji na słodko z dodatkiem dżemu czy twarożku. Jednak kiedy wypełni się je meksykańskim farszem, mogą stać się sycącym posiłkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni
Jak przygotować naleśniki w meksykańskim stylu?
Przygotowanie naleśników w stylu meksykańskim jest niezwykle proste. Takie wytrawne danie doskonale sprawdzi się jako obiad, czy kolacja na ciepło. Gdy tylko pojawią się na stole, znikają w mgnieniu oka. Naleśniki przygotowuje się tak jak zwykle, tu nie będzie żadnych zaskoczeń. Jednak wrażenie na wszystkich robi farsz, który łączy wszystko to, co w meksykańskiej kuchni jest najlepsze, czyli dobrze doprawioną wołowinę z chrupiącymi warzywami.
Naleśniki warto zapiec
Takie naleśniki świetnie smakują z sosami. Idealny będzie pomidorowy. Kiedy wszystkie placki będą już nadziane farszem, można je także przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku. Dodatkowo warto zalać sosem i posypać serem. Tak przygotowane będą bardziej sycące.
Naleśniki po meksykańsku
Składniki na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mleka,
- 1,5 szklanki wody gazowanej,
- szczypta soli,
- łyżka oleju.
Składniki na farsz:
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g mielonego mięsa wołowego,
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- łyżka oleju,
- 250 g startego sera.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
- Odstaw ciasto na 20 minut, a potem smaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
- Przygotuj farsz: na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę oraz przeciśnięty czosnek. Podsmażaj, aż składniki się zeszklą.
- Dodaj mięso i smaż, aż nabierze brązowego koloru.
- Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Na usmażonym naleśniku umieść porcję farszu, posyp startym serem i zawiń.
- Gotowe naleśniki podsmaż na patelni, aby ser się rozpuścił, lub zapiecz w piekarniku z sosem pomidorowym i serem.