Pieczony naleśnik bez mąki to mój śniadaniowy hit. Najadam się, a spodnie i tak stają się luźne

Czy wyobrażasz sobie śniadanie, które jest nie tylko pyszne i sycące, ale także sprzyja twojej figurze? Dla mnie takim odkryciem jest pieczony naleśnik bez dodatku mąki. To prawdziwa rewolucja w moim codziennym menu! Zapomnij o tradycyjnych, smażonych naleśnikach, które kojarzą się z ciężkością i wyrzutami sumienia.

Pieczony naleśnik bez mąki to mój śniadaniowy hitPieczony naleśnik bez mąki to mój śniadaniowy hit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jeśli wydaje ci się, że naleśniki zawsze muszą być smażone i pełne pszennej mąki, mam dla ciebie kulinarną rewolucję! Pieczony naleśnik bez mąki to doskonała propozycja na śniadanie, które nie tylko syci, ale także wspiera zdrowy styl życia. Jest prosty w przygotowaniu, a jego lekkość sprawia, że można się nim delektować bez wyrzutów sumienia. To także idealna opcja dla osób dbających o linię czy stosujących dietę niskę węglowodanową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dwa desery w jednym? Po takim cieście goście będą chcieli cię ozłocić

Pieczony naleśnik bez mąki – zdrowa alternatywa dla klasycznych przepisów

Zamiast tradycyjnej mąki pszennej, w tym przepisie wykorzystujemy mielone migdały, które dostarczają zdrowych tłuszczów i błonnika. Brak rafinowanego cukru sprawia, że danie nie powoduje nagłych skoków poziomu glukozy we krwi. Ten pieczony naleśnik to znakomita propozycja nie tylko na śniadanie, ale również jako szybka przekąska do pracy czy szkoły.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 100 g mielonych migdałów blanszowanych,
  • 2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 40 g roztopionego masła,
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii,
  • 100 ml mleka lub napoju roślinnego bez cukru (migdałowego, kokosowego),
  • opcjonalnie owoce jagodowe, kawałki gorzkiej czekolady do dekoracji.

Jak przygotować pieczony naleśnik bez mąki?

  1. Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Gotowe ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Dodaję ulubione dodatki, np. świeże borówki lub kawałki gorzkiej czekolady.
  4. Wkładam formę do piekarnika nagrzanego do 160°C.
  5. Piekę przez ok. 40-45 minut, aż wierzch się zarumieni, a brzegi zaczną lekko odstawać od formy.
  6. Po upieczeniu pozostawiam naleśnik do wystygnięcia, a następnie kroję na porcje.
  7. Jeśli chcę, przechowuję kawałki w lodówce przez kilka dni lub zamrażam na później.

Pieczony naleśnik bez mąki to idealna opcja dla osób, które chcą jeść smacznie, ale bez zbędnych kalorii. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟