W naleśniki zawijam obłędny farsz. Rodzina zajada na obiad podwójną porcję

Naleśniki to jedno z tych dań, które można przygotować na tysiąc sposobów. Jednak w moim domu prawdziwym hitem są naleśniki z kurczakiem i pieczarkami. Pożywny farsz, delikatne ciasto i aromatyczny sos sprawiają, że rodzina zawsze prosi o dokładkę. Jak zrobić idealne naleśniki z tym wyjątkowym nadzieniem? Oto przepis, który zawsze się sprawdza.

Naleśniki z kurczakiem i pieczarkamiNaleśniki z kurczakiem i pieczarkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sekret idealnych naleśników tkwi w dobrze dobranych składnikach i odpowiedniej technice smażenia. Ciasto musi być elastyczne, ale jednocześnie lekkie i cienkie. Z kolei farsz powinien być soczysty i dobrze doprawiony. Połączenie kurczaka, pieczarek i kremowego sosu to klasyka, która nigdy nie zawodzi. Takie naleśniki świetnie sprawdzają się na rodzinny obiad, ale równie dobrze można je przygotować wcześniej i podgrzać następnego dnia. Dzięki temu są idealnym rozwiązaniem dla zapracowanych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy naleśniki bez mąki mogą się udać? My już wiemy

Przepis na naleśniki z kurczakiem i pieczarkami

Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami to danie, które zawsze cieszy się dużą popularnością. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt zachwyca smakiem. Idealnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny lub ciepła kolacja.

Składniki:

Na naleśniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Na farsz:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • papryka słodka,
  • opcjonalnie: starty ser do posypania.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszam, odstawiam na 15 minut, a następnie smażę cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.
  2. Cebulę drobno siekam, szklę na maśle, dodaję pokrojone w plasterki pieczarki i smażę do odparowania wody.
  3. Następnie wrzucam pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiam solą, pieprzem i papryką, a na końcu mieszam ze śmietaną.
  4. Na każdy naleśnik nakładam porcję farszu, zawijam w rulon lub kopertę.
  5. Czasem podsmażam na patelni lub zapiekam w piekarniku z odrobiną startego sera.

Jak podawać naleśniki z kurczakiem i pieczarkami?

Te naleśniki świetnie komponują się z delikatnym sosem czosnkowym, śmietanowym lub serowym. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, możesz dodać do nich pikantny sos pomidorowy lub posypać świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki czy koperek. W wersji bardziej sycącej można ułożyć naleśniki w naczyniu żaroodpornym, posypać startym serem i zapiec przez kilka minut w piekarniku. To doskonały sposób, by nadać im nowy wymiar smaku i sprawić, że będą jeszcze bardziej apetyczne.

To danie to świetny sposób na wykorzystanie składników, które często mamy w lodówce. Kurczak jest źródłem białka, pieczarki dodają głębi smaku, a śmietana sprawia, że farsz jest aksamitny i kremowy. Dodatkowo naleśniki można dowolnie modyfikować – dodać do nich więcej warzyw, użyć innego mięsa lub urozmaicić smak ulubionymi przyprawami. To uniwersalne danie, które zawsze smakuje wyśmienicie.

Wybrane dla Ciebie

Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie