Wybierz zamiast naleśników. Krokiety z kurczakiem będą chrupały aż miło

Kiedy myślimy o krokietach, pierwszym skojarzeniem są naleśniki z kapustą i grzybami. W tym przepisie jest jednak inaczej, bo bazą stały się placki pszennej tortilli.

Krokiety z tortilliKrokiety z tortilli
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Krokiety z tortilli to przepis na pyszny obiad bez większego wysiłku. Nie musisz stać nad patelnią i smażyć sterty naleśników. Pod chrupiącą panierką z płatków kukurydzianych skrywa się prosty farsz z kurczaka, papryki, cebuli oraz sera. Zachwyt domowników murowany!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety z tortilli - ekspresowe i idealne dla osób, które nie lubią smażyć naleśników

Krokiety z tortilli z kurczakiem

Te krokiety to mieszanka europejskiej kuchni z meksykańskimi akcentami. Pojawią się one nie tylko pod postacią tortilli, ale również farszu, który przypomina kultowe fajitas. Dzieje się tutaj sporo, ale smaki wspaniale się przenikają, tworząc wyjątkową kompozycję. Krokiety z tortilli to danie, które zachwyci nie tylko miłośników kuchni tex-mex.

Tradycyjna panierka z bułki tartej niespecjalnie sprawdzi się w przypadku pszennych placków. O wiele lepszym rozwiązaniem jest ta z płatków owsianych. Po usmażeniu chrupią aż miło.

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka czosnku,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 cebula,
  • 1 zielona papryczka chili,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 200 g serka śmietankowego,
  • 120 g startego sera cheddar.

Reszta składników:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych,
  • 4 tortille.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Filet z kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj oliwę oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Usmaż na patelni.

Kurczak w przyprawach
Kurczak w przyprawach © Pyszności

Krok 2. Na patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz plastry papryczki chilli. Gdy cebula się zeszkli, dorzuć pokrojoną czerwoną i żółtą paprykę, dopraw solą oraz pieprzem i podsmaż. Po usmażeniu przełóż do dużej miski.

Usmażone warzywa
Usmażone warzywa © Pyszności

Krok 3. Do warzyw dodaj podsmażonego kurczaka, serek śmietankowy oraz starty cheddar i wymieszaj.

Farsz do krokietów
Farsz do krokietów © Pyszności

Krok 4. Na blacie rozłóż tortillę i wypełnij ją przygotowanym farszem. Zawiń ciasno, zawijając boki do środka, jak przy krokietach. W jednej misce umieść jajka wymieszane z mąką, w drugiej pokruszone płatki kukurydziane i panieruj krokiety. Smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż się zarumienią.

Smażenie krokietów z tortilli
Smażenie krokietów z tortilli © Pyszności

Krok 5. Gotowe krokiety serwuj na ciepło, posypując je opcjonalnie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Krokiety z tortilli w panierce
Krokiety z tortilli w panierce © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat