Wybierz zamiast naleśników. Krokiety z kurczakiem będą chrupały aż miło
Kiedy myślimy o krokietach, pierwszym skojarzeniem są naleśniki z kapustą i grzybami. W tym przepisie jest jednak inaczej, bo bazą stały się placki pszennej tortilli.
Krokiety z tortilli to przepis na pyszny obiad bez większego wysiłku. Nie musisz stać nad patelnią i smażyć sterty naleśników. Pod chrupiącą panierką z płatków kukurydzianych skrywa się prosty farsz z kurczaka, papryki, cebuli oraz sera. Zachwyt domowników murowany!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krokiety z tortilli - ekspresowe i idealne dla osób, które nie lubią smażyć naleśników
Krokiety z tortilli z kurczakiem
Te krokiety to mieszanka europejskiej kuchni z meksykańskimi akcentami. Pojawią się one nie tylko pod postacią tortilli, ale również farszu, który przypomina kultowe fajitas. Dzieje się tutaj sporo, ale smaki wspaniale się przenikają, tworząc wyjątkową kompozycję. Krokiety z tortilli to danie, które zachwyci nie tylko miłośników kuchni tex-mex.
Tradycyjna panierka z bułki tartej niespecjalnie sprawdzi się w przypadku pszennych placków. O wiele lepszym rozwiązaniem jest ta z płatków owsianych. Po usmażeniu chrupią aż miło.
Składniki:
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka czosnku,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 cebula,
- 1 zielona papryczka chili,
- 1 żółta papryka,
- 1 czerwona papryka,
- 200 g serka śmietankowego,
- 120 g startego sera cheddar.
Reszta składników:
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych,
- 4 tortille.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Filet z kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj oliwę oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Usmaż na patelni.
Krok 2. Na patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz plastry papryczki chilli. Gdy cebula się zeszkli, dorzuć pokrojoną czerwoną i żółtą paprykę, dopraw solą oraz pieprzem i podsmaż. Po usmażeniu przełóż do dużej miski.
Krok 3. Do warzyw dodaj podsmażonego kurczaka, serek śmietankowy oraz starty cheddar i wymieszaj.
Krok 4. Na blacie rozłóż tortillę i wypełnij ją przygotowanym farszem. Zawiń ciasno, zawijając boki do środka, jak przy krokietach. W jednej misce umieść jajka wymieszane z mąką, w drugiej pokruszone płatki kukurydziane i panieruj krokiety. Smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż się zarumienią.
Krok 5. Gotowe krokiety serwuj na ciepło, posypując je opcjonalnie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!