Kiedy podaję takie naleśniki, nikt nie pyta już o deser. Smakują jak pyszne batoniki
Jeśli jesteś fanem kultowych batoników kokosowych, te naleśniki a’la Bounty to coś dla ciebie! Delikatne, czekoladowe ciasto, aksamitny kokosowy krem i polewa czekoladowa – to połączenie, które rozpieszcza podniebienie. Ten przepis idealnie sprawdzi się na deser, podwieczorek czy wyjątkową okazję, kiedy masz ochotę na coś słodkiego, ale domowego.
Nie musisz sięgać po gotowe słodycze, aby cieszyć się smakiem kokosowo-czekoladowego raju. Domowe naleśniki w wersji Bounty to deser, który wygląda i smakuje jak najlepsze cukiernicze dzieło, ale jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, chwila cierpliwości i gotowe! Możesz je podać na deser, podwieczorek, a nawet jako słodkie śniadanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki a'la Raffaello. Przepis na kokosowy deser, który smakuje wybornie
Przepis na naleśniki a'la bounty
Te naleśniki to idealne połączenie kokosa i czekolady, które smakuje jak ulubiony batonik, ale w domowej wersji. Są kremowe, delikatne, pełne intensywnych smaków i sprawiają, że nikt nie pyta już o inny deser.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 200 g mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju (do ciasta),
- masło klarowane do smażenia.
Krem kokosowy:
- 250 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 100 ml śmietanki kremówki 30 proc. (ubitej).
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 50 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 1 łyżeczka masła.
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta naleśnikowego: w misce wymieszać mąkę, kakao, cukier waniliowy i sól, dodać jajka, mleko oraz wodę gazowaną, miksować do uzyskania gładkiej konsystencji, dodać roztopione masło, odstawić na 15 minut.
- Smażenie naleśników: na rozgrzanej patelni posmarowanej masłem klarowanym smażyć cienkie naleśniki, przewracać na drugą stronę, gdy ciasto zacznie się ściągać i delikatnie rumienić, odkładać na talerz i przykryć ściereczką.
- Przygotowanie kremu kokosowego: mascarpone ubić z cukrem pudrem, dodać wiórki kokosowe, delikatnie wmieszać ubitą śmietankę, schłodzić w lodówce przez 10 minut.
- Nadziewanie naleśników: na każdy naleśnik nakładać porcję kremu kokosowego, zwijać w rulon, opcjonalnie schłodzić przez 15 minut w lodówce, by krem się zestalił.
- Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance z masłem, mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, polać naleśniki ciepłą polewą.
- Podanie: naleśniki posypać cukrem pudrem, udekorować listkami mięty i podawać od razu.
Jak urozmaicić naleśniki Bounty?
Jeśli chcesz dodać im jeszcze więcej smaku, możesz do kremu kokosowego dorzucić posiekane migdały, które nadadzą delikatnego chrupania. Inną opcją jest dodanie do kremu odrobiny likieru kokosowego, który podbije smak deseru. A jeśli wolisz coś lżejszego, zamiast mascarpone możesz użyć gęstego jogurtu greckiego, który sprawi, że nadzienie będzie bardziej orzeźwiające.
Fit wersja naleśników a’la Bounty
Jeśli chcesz przygotować lżejszą wersję tego deseru, możesz użyć mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej, zastąpić cukier erytrytolem, a mascarpone zamienić na gęsty jogurt grecki. W polewie można wykorzystać ciemną czekoladę 85 proc. kakao. Taki wariant nadal będzie niezwykle smaczny, a jednocześnie nieco mniej kaloryczny.