Na kartce z kalendarza znalazłam przepis. Lepszych kokosanek nigdy nie jadłam
Chociaż pierwszym skojarzeniem z kokosankami są ciastka z ubitych z cukrem białek i wiórków kokosowych, to moje serce skradł nieco inny przepis. Mocno kokosowe kostki lub kulki pokryte czekoladą to deser, obok którego nie przejdzie obojętnie żaden miłośnik słodkości.
18.04.2024 12:40
Kiedy w internecie zobaczyłam kartkę z kalendarza, na której przedstawiono przepis na kokosanki w czekoladzie, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Kokos i czekolada to połączenie po prostu idealne. Pierwszym skojarzeniem były dla mnie kultowe "kulki mocy", które swego czasu promowała Anna Lewandowska. Kokosanki jednak to zupełnie inna, w mojej ocenie jeszcze smaczniejsza bajka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kokosanki w czekoladzie bez pieczenia
Kokosanki w czekoladzie przygotujesz bez użycia piekarnika. Świetnie sprawdzą się jako mała, słodka przekąska do szkoły czy pracy lub smaczny podwieczorek. W smaku przypominają nieco kultowy batonik Bounty, ale według mnie są jeszcze smaczniejsze.
Przepis jest naprawdę prosty. Pamiętaj jednak, aby mleczko kokosowe dobrze schłodzić w lodówce - dzięki temu powstanie śmietanka.
Składniki:
Masa kokosowa:
- 200 g śmietanki kokosowej (kremowa część z mleka kokosowego z puszki),
- 2 łyżki ksylitolu lub 3 łyżki miodu
- 50 g oleju kokosowego,
- 70 g drobnych wiórków kokosowych,
Polewa czekoladowa:
- ok. 280g czekolady gorzkiej,
- 20g oleju kokosowego,
- wiórki kokosowe do obtoczenia.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Umieść puszkę z mlekiem kokosowym w lodówce na noc.
- Następnego dnia otwórz schłodzoną puszkę, uważając, aby nie potrząsnąć nią. Ostrożnie wyjmij łyżką stałą część (twardą, białą) śmietanki kokosowej z puszki. Odmierz 200 g śmietanki kokosowej.
- W garnku umieść śmietankę kokosową, olej kokosowy i substancję słodzącą. Podgrzewaj na niskiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników.
- Do roztopionych składników dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż masę kokosową na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj rękami prostokąt o grubości około 2 cm, ściskając i przyklepując masę, aby uzyskać zwartą formę.
- Wstaw masę do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stwardniała. Po stwardnieniu pokrój masę na batoniki o pożądanym kształcie i rozmiarze.
- Czekoladę rozpuść wraz z olejem kokosowym i zanurz w niej przygotowane batoniki.
- Następnie obtocz całość w wiórkach kokosowych i odstaw do zastygnięcia.
Batoniki możesz formować w kostkę, prostokąty lub kulki - wybierz swój uluiony kształt.Jeśli masa jest zbyt miękka, aby ją uformować, dodaj więcej wiórków kokosowych. Smacznego!