PrzepisSłodkościNa kartce z kalendarza znalazłam przepis. Lepszych kokosanek nigdy nie jadłam

Na kartce z kalendarza znalazłam przepis. Lepszych kokosanek nigdy nie jadłam

Chociaż pierwszym skojarzeniem z kokosankami są ciastka z ubitych z cukrem białek i wiórków kokosowych, to moje serce skradł nieco inny przepis. Mocno kokosowe kostki lub kulki pokryte czekoladą to deser, obok którego nie przejdzie obojętnie żaden miłośnik słodkości.

Kokosanki w czekoladzie - Pyszności
Kokosanki w czekoladzie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | CreativeCompulsions

18.04.2024 12:40

Kiedy w internecie zobaczyłam kartkę z kalendarza, na której przedstawiono przepis na kokosanki w czekoladzie, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Kokos i czekolada to połączenie po prostu idealne. Pierwszym skojarzeniem były dla mnie kultowe "kulki mocy", które swego czasu promowała Anna Lewandowska. Kokosanki jednak to zupełnie inna, w mojej ocenie jeszcze smaczniejsza bajka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosanki w czekoladzie bez pieczenia

Kokosanki w czekoladzie przygotujesz bez użycia piekarnika. Świetnie sprawdzą się jako mała, słodka przekąska do szkoły czy pracy lub smaczny podwieczorek. W smaku przypominają nieco kultowy batonik Bounty, ale według mnie są jeszcze smaczniejsze.

Kokosanki w czekoladzie - Pyszności
Kokosanki w czekoladzie - Pyszności© Canva | Grazziela Bursuc

Przepis jest naprawdę prosty. Pamiętaj jednak, aby mleczko kokosowe dobrze schłodzić w lodówce - dzięki temu powstanie śmietanka.

Składniki:

Masa kokosowa: 

  • 200 g śmietanki kokosowej (kremowa część z mleka kokosowego z puszki), 
  • 2 łyżki ksylitolu lub 3 łyżki miodu 
  • 50 g oleju kokosowego, 
  • 70 g drobnych wiórków kokosowych, 

Polewa czekoladowa: 

  • ok. 280g czekolady gorzkiej, 
  • 20g oleju kokosowego,
  • wiórki kokosowe do obtoczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Umieść puszkę z mlekiem kokosowym w lodówce na noc.
  2. Następnego dnia otwórz schłodzoną puszkę, uważając, aby nie potrząsnąć nią. Ostrożnie wyjmij łyżką stałą część (twardą, białą) śmietanki kokosowej z puszki. Odmierz 200 g śmietanki kokosowej.
  3. W garnku umieść śmietankę kokosową, olej kokosowy i substancję słodzącą. Podgrzewaj na niskiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników.
  4. Do roztopionych składników dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
  5. Wyłóż masę kokosową na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj rękami prostokąt o grubości około 2 cm, ściskając i przyklepując masę, aby uzyskać zwartą formę.
  6. Wstaw masę do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stwardniała. Po stwardnieniu pokrój masę na batoniki o pożądanym kształcie i rozmiarze.
  7. Czekoladę rozpuść wraz z olejem kokosowym i zanurz w niej przygotowane batoniki.
  8. Następnie obtocz całość w wiórkach kokosowych i odstaw do zastygnięcia.

Batoniki możesz formować w kostkę, prostokąty lub kulki - wybierz swój uluiony kształt.Jeśli masa jest zbyt miękka, aby ją uformować, dodaj więcej wiórków kokosowych. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie