Oto najsłynniejsza przekąska Ani Lewandowskiej. Jej kulki mocy są pyszne, dietetyczne i niesłychanie zdrowe

Słyszałaś kiedyś wyrażenie: kulki mocy Ani Lewandowskiej? Ta przekąska według przepisu najsłynniejszej polskiej ekspertki od zdrowego odżywiania urosła już do rangi środowiskowej legendy. Podobno są nie tylko pożywne, ale również pyszne. Jesteś ciekawa, jak robi je Ania? Wpadł nam w ręce przepis.

ObrazekKulki mocy Ani Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva oraz kadr z materiału na kanale YouTube: Anna Lewandowska
SKOMENTUJ

Anna Lewandowska jest autorką ogromnej liczby przepisów na zdrowe dania. Jeśli jednak chodzi o jej oryginalne przekąski, prawdopodobnie żadna nie doczekała się takiej sławy, jak kulki mocy. Ania stworzyła już kilka wersji tego posiłku: z tahini, czyli pasty z nasion sezamu, z wiórkami kokosowymi, czy z niezwykle przydatnymi przy zrzucaniu kilogramów nasionami goji. Nas jednak wyjątkowo urzekła opcja z daktylami.

Obrazek
Kulki mocy Ani Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva

Czemu to akurat daktyle wybrała do tego przepisu Ania? Pewnie dlatego, że są jednym z najlepszych źródeł potasu występujących w naturze. Ponadto zawierają dużą ilość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Mimo pozornie wysokiej kaloryczności, daktyle są świetnym wsparciem w odchudzaniu. Dzieje się tak z dwóch przyczyn. Po pierwsze ilości błonnika, który doskonale reguluje pracę jelit, a po drugie z niskiego indeksu glikemicznego, który nie dość, że dodaje energii, to zapewnia uczucie sytości.

Jeśli więc jesteś osobą ceniącą sobie zdrowy tryb życia i świadomość żywieniową - ten przepis będzie dla ciebie idealny. Oto receptura na słynne kulki mocy Ani Lewandowskiej.

Kulki mocy Ani Lewandowskiej

Składniki:

  • 3/4 garści daktyli suszonych niesiarkowanych
  • 3/4 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
  • 3/4 łyżki mąki kokosowej odtłuszczonej
  • 5 sztuk orzechów nerkowca

Sposób przygotowania:

Suszone daktyle zalej wrzątkiem. Zostaw je do namoczenia na około 20 minut.

Płatki owsiane wsyp do kielicha blendera. Nastaw wysoką moc obrotów i zmiel płatki na mąkę. Następnie odsącz daktyle, dodaj je do kielicha i zblenduj razem z przygotowaną mąką.

Obrazek
Przygotowanie kulek mocy w blenderze - Pyszności; foto: Canva

Do stworzonej masy dodaj teraz mąkę kokosową i posiekane orzechy nerkowca. Następnie wymieszaj wszystkie składniki, uformuj z nich kulki i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie kulki mocy Ani Lewandowskiej są już gotowe. Smacznego!

Przekąska Ani Lewandowskiej będzie też idealna na imprezę. A jeśli szukasz innych podobnych inspiracji, zobacz ten filmik z przepisem na sałatkę ,,Czerwony Kapturek", z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze