Mega fajitas w tortilli

Mega fajitas w tortilli to nasz sprawdzony przepis na genialny obiad dla całej rodziny. Wystarczy raz go skosztować, aby zakochać się w nim na całe życie. O czym sama przekonasz się już za moment.

Obrazek
Pyszności

Zanim jednak przejdziemy do przepisu, warto wyjaśnić czym tak naprawdę jest fajitas. To kolorowe i smaczne danie pochodzi z kuchni meksykańskiej i jest to mieszanka pieczonego mięsa z pszenną lub kukurydzianą tortillą. Do tego miksu dodawane są również kolorowe warzywa oraz ser. Całość tworzy idealną kombinację smakową, której po prostu nie sposób odmówić.

Dzisiejsze danie świetnie sprawdzi się zarówno jako pomysł na pyszny obiad, jak i ciekawą kolację. Fajitas w takim wydaniu możesz zaserwować również jako genialną przekąskę na ciepło podczas spotkania w gronie przyjaciół. Jak sama więc widzisz, jest to przepis, który z pewnością musi trafić do Twoich kulinarnych perełek.

Składniki

Przyprawa fajitas

  1. 3 łyżki słodkiej papryki
  2. 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  3. 2 łyżki suszonej cebuli
  4. 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  5. 1 łyżka suszonego czosnku
  6. 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  7. 1 łyżka soli
  8. 1 łyżeczka pieprzu

Składniki na fajitas

  1. 2 filety z kurczaka
  2. 2 czerwone papryki
  3. 2 żółte papryki
  4. 2 zielone papryki
  5. 1 czerwona cebula
  6. 1/3 szklanki oleju roślinnego

Dodatki

  1. 10 tortilli pszennych
  2. 200 g tartej mozzarelli
  3. 100 g nachosów

Domowy sos

  1. 3/4 szklanki majonezu
  2. 3/4 szklanki śmietany 18%
  3. 2 drobno posiekane ogórki kiszone
  4. 2 łyżki miodu
  5. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  6. 1 łyżeczka soli

Przygotowanie przyprawy fajitas i składników

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania przyprawy fajitas.

W tym celu w małej miseczce połącz ze sobą: słodką paprykę, mąkę ziemniaczaną, kumin rzymski, suszoną cebulę, pieprz cayenne, suszony czosnek oraz sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie przyprawy przy pomocy łyżki. I gotowe!

mega fajitas w tortilli

Powstałą mieszankę odstaw na bok. Po czym zajmij się przygotowaniem pozostałych składników. Najpierw umyj i osusz kurczaka przy pomocy ręcznika papierowego, po czym podziel go na mniejsze kawałki. W cienkie słupki potnij również żółtą, czerwoną i zieloną paprykę. Zaś czerwoną cebulę potnij w drobne piórka.

Połączenie składników.

Na środku blatu kuchennego umieść formę do pieczenia.

Następie dodaj do naczynia wcześniej przygotowanego kurczaka, kolorowe papryki, olej roślinny, czerwoną cebulę oraz domowej roboty przyprawę fajitas.

mega fajitas w tortilli

Wszystkie składniki połącz przy pomocy dwóch drewnianych łyżek. Następnie wstaw mieszankę do nagrzanego piekarnika na godzinę. Piekarnik ma mieć temperaturę 180 stopni Celsjusza. Do tego zadania wybierz program "góra-dół".

Sos

Kiedy składniki na obiad będą piekły się w piekarniku, przygotuj domowy sos na bazie ogórka kiszonego.

W średniej wielkości misce połącz: majonez, śmietanę, drobno posiekane ogórki kiszone, miód, słodką paprykę oraz sól.

mega fajitas w tortilli

Dokładnie wymieszaj zawartość miseczki przy pomocy rózgi kuchennej.

Złożenie tortilli i podanie

W kolejnej formie do pieczenia rozlej olej roślinny, po czym rozprowadź produkt przy pomocy pędzelka kuchennego.

Następnie umieść w formie 8 placków tortilli w taki sposób, aby spora część każdego elementu wystawała poza naczynie. Na dnie rozsyp startą na tarce mozzarellę, następnie dodaj część mieszanki z piekarnika, nachosy, kolejny miks z kurczakiem i warzywami oraz żółty ser.

mega fajitas w tortilli

Teraz zwiń do środka wystające części tortilli. Na wierzchu umieść formę do pieczenia, aby podczas pieczenia tortille tworzyły zwartą całość. Tak przygotowane danie wstaw ponownie do nagrzanego piekarnia, tym razem na 20 minut. Zapiekankę piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

I to wszystko! Całą zapiekankę podziel na mniejsze kawałki i serwuj swoim bliskim od razu, ponieważ smakuje najlepiej na ciepło.

mega fajitas w tortilli

Jeśli szukasz więcej pomysłów na oryginalny i pyszny obiad, zapraszamy do naszej szerokiej bazy z przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych inspiracji, które z pewnością staną się hitem w Twoim domu. Po prostu palce lizać!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej