Kremowy makron z dynią i szpinakiem
28.10.2021 09:53, aktual.: 17.02.2022 11:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kremowy makron z dynią i szpinakiem to nasz sprawdzony pomysł na pyszny jesienny obiad. Wystarczy naprawdę niewiele, aby go przygotować w mgnieniu oka!
Pomysłów na szybkie, proste i ciekawe dania nigdy za wiele. Dlatego dziś przychodzimy z kolejną ciekawą propozycją, obok której nie da przejść się obojętnie. Razem z nami wykorzystasz dziś potencjał jesiennych skarbów w 100% A wszystko to za sprawą dynii, która stała się bazą naszego kremowego sosu. Jak się okazuje, idealnym towarzystwem dla pomarańczowego warzywa jest zielony szpinak. Razem tworzą obłędny duet, który na pewno skradnie Twoje serce, o czym przekonasz się już za moment.
Zanim przejdziemy jednak do szczegółów przepisu, do naszej dzisiejszej receptury będziesz potrzebowała puree z dyni. Jeśli nie wiesz jak je przygotować, mamy krótki instruktaż, który z pewnością okaże się pomocy. I na koniec jeszcze jedna, ważna informacja. Sos do tego przepisu przygotowaliśmy przy pomocy blendera ręcznego On the go marki Philips. No to zabieramy się do pracy!
Zobacz także
Składniki
- 200 g puree z dyni
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- 300 ml śmietanki 18%
- 100 ml bulionu warzywnego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 100 g świeżego szpinaku
- 1/3 szklanki parmezanu
- 400 g makaronu
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
- 1/2 natki świeżej pietruszki
Puree z dyni
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania puree z dyni. W naszym wstępie znajdziesz link do artykułu, w którym krok po kroku pokazujemy, jak je przygotować.
Gotowe puree z dyni połącz z dwoma ząbkami czosnku oraz przecierem pomidorowym.
Aby uzyskać idealnie gładką mieszankę, do tego zadania użyliśmy blendera ręcznego. Dzięki temu urządzeniu, bazę naszego sosu przygotowaliśmy w mgnieniu oka.
Sos
Na palniku średniej wielkości ustaw duży garnek. Ma to ogromne znaczenie, ponieważ cały przepis przygotujemy w jednym urządzeniu, dlatego musi mieć on odpowiednią wielkość.
Do garnka przelej oliwę z oliwek. Następnie dodaj świeże liście bazylii i przemieszaj zawartość przy pomocy kuchennej rózgi. Jako kolejne składniki dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę dyniową oraz śmietankę.
Do garnka możesz dodać również bulion warzywny, ale nie jest to konieczne. Na koniec dopraw mieszankę przy pomocy soli oraz pieprzu. Ponownie dokładnie wymieszaj całość. Na koniec dodaj tarty parmezan, aby zagęścić domowej roboty sos.
Łączenie składników
Sos mamy już gotowy. Teraz wystarczy dodać ostatnie składniki i gotowe! W tym celu dodaj do garnka najpierw świeży szpinak oraz ugotowany wcześniej makaron.
Dokładnie wymieszaj zawartość garnka, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Danie smakuje najlepiej na ciepło, dlatego nie zwlekaj z jego podaniem.
Gotowe danie udekoruj dodatkowo świeżym parmezanem i posiekaną pietruszką. Świetnie będą pasować tu również posiekane orzechy włoskie. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia podczas długich, jesiennych wieczorów. Po prostu palce lizać!
Na koniec, tradycyjnie zapraszamy Cię do naszej szerokiej bazy z przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych pomysłów, dzięki którym będziesz mogła przygotować ciekawe posiłki. Ślinka cieknie od samego patrzenia!