Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty

Wigilijny karp nie musi od razu kojarzyć się z ciężką panierką z bułki tartej i smażeniem na głębokim tłuszczu. Ten przepis całkowicie odczaruje tradycyjną rybę i sprawi, że nawet najwięksi sceptycy chętnie sięgną po dokładkę.

Tak przygotowany karp zachwyci smakiemTak przygotowany karp zachwyci smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Karp na wigilijnym stole to w wielu domach tradycja, od której coraz więcej osób decyduje się odejść. Niektórzy narzekają na specyficzny smak, inni z kolei wolą usmażyć dorsza lub mintaja. Jeśli jednak przygotujesz pyszną marynatę z musztardą oraz miodem i upieczesz dzwonka w piekarniku, na nowo rozkochasz się w tej rybie.

Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę

Pieczony karp w marynacie miodowo-musztardowej

Pieczenie to świetny sposób na to, by przygotować karpia w lżejszej wersji. Pozwala to uniknąć zapachu spalenizny w całym domu i pozwala skupić się na wydobyciu delikatności ryby. Połączenie miodu i musztardy francuskiej z charakterystycznymi, całymi ziarnami gorczycy tworzy na powierzchni dzwonków lśniącą, aromatyczną glazurę. Taka kompozycja idealnie balansuje między słodyczą a ostrością, a jednocześnie nie przytłacza smaku ryby.

Dzięki zawartości kwasu w musztardzie i soku z cytryny mięso kruszeje i staje się niezwykle soczyste, tracąc przy tym swój mulisty posmak, który tak często zniechęca do karpia. Miód z kolei pięknie się karmelizuje, dodając słodyczy i lekkiej chrupkości.

Składniki:

  • 1 kg dzwonków z karpia,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 3 łyżki musztardy francuskiej,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce umieść miód, musztardę francuską, sok z limonki oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj, by powstała gładka emulsja.
  2. Rybę oprósz solą i pieprzem, a następnie dokładnie wysmaruj przygotowaną marynatą. Odstaw do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  3. Po tym czasie ułóż dzwonki w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20-30 minut. Uważaj jednak, by nie trzymać go zbyt długo, ryba powinna pozostać wilgotna w środku, a jedynie złocista i chrupiąca z wierzchu.
  5. Na ostatnie 5 minut włącz funkcję grilla, aby przyrumienić karpia.

Tak przygotowany karp najlepiej smakuje podany zaraz po wyjęciu z piekarnika, udekorowany świeżymi ziołami. To świetny przepis, który pozwoli odświeżyć nieco klasyczne menu wigilijne. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇