Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?

Nie wszystkie słodycze znajdują się u dietetyków na czarnej liście. Eksperci dają przyzwolenie na takie, które pomimo dużej zawartości cukru, są pełne innych wartościowych substancji. Sięgaj po nie, ale z umiarem.

Czy kultowe w PRL-u sezamki wrócą do łask?Czy kultowe w PRL-u sezamki wrócą do łask?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sezamki to małe słodkie "co nieco", które w PRL-u chętnie przygotowywały nasze babcie, a dzisiaj już nieco odchodzi do lamusa. Okazuje się, że zupełnie niesłusznie. W tych klejących się batonikach mieści się mnóstwo składników odżywczych, które wpierają zdrowie kości i pracę układu krwionośnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sezamie

Dlaczego dietetycy polecają sezamki?

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, sezamki to jeden z lepszych wyborów. Taki jeden płaski batonik nie tylko zwiększy poziom energii, potrzebnej do działania tu i teraz, ale także pozytywnie wpłynie na ogólne funkcjonowanie organizmu. Sezam, będący głównym składnikiem słodyczy, to prawdziwa kopalnia zdrowia – zawiera wapń, magnez, cynk i żelazo, które wspierają układ kostny i odpornościowy.

Dodatkowo sezamki są źródłem błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Błonnik odpowiada za lepsze trawienie, reguluje pracę jelit i zapewnia uczucie sytości. Z kolei tłuszcze omega-3 pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu, co jest korzystne dla zdrowia serca.

Te niepozorne słodkości są również bogate w przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia. To dlatego dietetycy dają na nie przyzwolenie, ale pod warunkiem, że spożywamy je w rozsądnych ilościach.

Wysoka kaloryczność sezamków

Choć sezamki są zdrową alternatywą dla innych słodyczy, nie można zapominać o tym, że zawierają sporą ilość cukru i multum kalorii. W 100 g sezamków znajduje się od 400 do 500 kcal i ok. 30–38 g cukru, co sprawia, że powinny być spożywane z umiarem. Na szczęście jeden sezamek waży jedynie od 9 do 27 g, więc jeśli nie zjadasz naraz kilku paczek, możesz spać spokojnie.

Dietetycy zalecają traktowanie ich jako okazjonalną przekąskę, zwłaszcza dla osób zmagających się z nadwagą czy problemami z cholesterolem. Na sezamki powinny też uważać osoby chorujące na nadciśnienie, ponieważ są one bogate w sód.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji