Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Nie wszystkie słodycze znajdują się u dietetyków na czarnej liście. Eksperci dają przyzwolenie na takie, które pomimo dużej zawartości cukru, są pełne innych wartościowych substancji. Sięgaj po nie, ale z umiarem.
Sezamki to małe słodkie "co nieco", które w PRL-u chętnie przygotowywały nasze babcie, a dzisiaj już nieco odchodzi do lamusa. Okazuje się, że zupełnie niesłusznie. W tych klejących się batonikach mieści się mnóstwo składników odżywczych, które wpierają zdrowie kości i pracę układu krwionośnego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak w sezamie
Dlaczego dietetycy polecają sezamki?
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, sezamki to jeden z lepszych wyborów. Taki jeden płaski batonik nie tylko zwiększy poziom energii, potrzebnej do działania tu i teraz, ale także pozytywnie wpłynie na ogólne funkcjonowanie organizmu. Sezam, będący głównym składnikiem słodyczy, to prawdziwa kopalnia zdrowia – zawiera wapń, magnez, cynk i żelazo, które wspierają układ kostny i odpornościowy.
Dodatkowo sezamki są źródłem błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Błonnik odpowiada za lepsze trawienie, reguluje pracę jelit i zapewnia uczucie sytości. Z kolei tłuszcze omega-3 pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu, co jest korzystne dla zdrowia serca.
Te niepozorne słodkości są również bogate w przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia. To dlatego dietetycy dają na nie przyzwolenie, ale pod warunkiem, że spożywamy je w rozsądnych ilościach.
Wysoka kaloryczność sezamków
Choć sezamki są zdrową alternatywą dla innych słodyczy, nie można zapominać o tym, że zawierają sporą ilość cukru i multum kalorii. W 100 g sezamków znajduje się od 400 do 500 kcal i ok. 30–38 g cukru, co sprawia, że powinny być spożywane z umiarem. Na szczęście jeden sezamek waży jedynie od 9 do 27 g, więc jeśli nie zjadasz naraz kilku paczek, możesz spać spokojnie.
Dietetycy zalecają traktowanie ich jako okazjonalną przekąskę, zwłaszcza dla osób zmagających się z nadwagą czy problemami z cholesterolem. Na sezamki powinny też uważać osoby chorujące na nadciśnienie, ponieważ są one bogate w sód.