PrzepisCiastkaKultowy przysmak zrobisz za grosze. W PRL każdy się nimi zajadał

Kultowy przysmak zrobisz za grosze. W PRL każdy się nimi zajadał

Sezamki - Pyszności
Sezamki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
15.05.2024 09:41

Dziś sklepowe półki uginają się pod wyborem ciast, ciasteczek, wafelków i batoników, jednak osoby wychowane w PRL doskonale pamiętają, jak w sklepach świeciły głównie pustki. Wybór był mocno ograniczony, a do chrupiących sezamków wzdychał niejeden.

Chrupiące, słodkie i po prostu przepyszne - takim sezamkom nie sposób się oprzeć. Kluczem do sukcesu jest cierpliwość podczas karmelizowania cukru - idealny karmel powinien być jednolity i złocisty, a nie przypalony. Dodatek masła nadaje sezamkom pięknego blasku i sprawia, że są jeszcze bardziej kuszące. Ten przepis to prawdziwy skarb, który przypomni smak ukochanych ciasteczek sprzed lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe sezamki - jak zrobić?

Domowe sezamki to nie tylko smaczna przekąska, ale również zdrowa alternatywa dla gotowych słodyczy. Zawierają one dużo białka i błonnika z sezamu, a także witaminy i minerały. Warto jednak pamiętać, że wciąż mają w sobie sporo kalorii, więc umiar, jak ze wszystkimi słodyczami, jest zdecydowanie wskazany.

Sezamki - Pyszności
Sezamki - Pyszności© Canva

Chociaż sezamki można kupić niemal w każdym sklepie, to te przygotowane samodzielnie w domu mają w sobie to coś, co sprawia, że są jeszcze smaczniejsze. Przepis jest w mojej rodzinie od wielu lat - specjalistką w domowych sezamkach jest moja babcia Ania. W przygotowaniu sezamków ważna jest szybkość. Po dodaniu sezamu masę trzeba szybko wymieszać, przelać i rozwałkować, aby karmel nie zdążył zastygnąć.

Składniki:

  • 250 g sezamu,
  • 220 g cukru,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżka wody,
  • 20 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej sezam, aż się zarumieni. Zrób to na suchej patelni, mieszając ziarna, aby nic się nie przypaliło.
  2. Do garnka wsyp cukier i cukier waniliowy, dodaj wodę i gotuj na małym ogniu, aż karmel nabierze pięknego, złocistego koloru. Nie spuszczaj z oka, aby nie przypalić.
  3. Na koniec dodaj masło i energicznie mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
  4. Do karmelu dodaj podsmażony sezam i dokładnie wymieszaj. Zrób to szybko, aby karmel nie zastygł.
  5. Gotową masę wyłóż na papier do pieczenia. Przykryj ją drugim arkuszem papieru i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
  6. Usuń górny papier i pokrój sezamową masę na dowolnej wielkości prostokąty lub kwadraty.

Sezamki są już gotowe do jedzenia. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także