Kultowy przysmak zrobisz za grosze. W PRL każdy się nimi zajadał

Dziś sklepowe półki uginają się pod wyborem ciast, ciasteczek, wafelków i batoników, jednak osoby wychowane w PRL doskonale pamiętają, jak w sklepach świeciły głównie pustki. Wybór był mocno ograniczony, a do chrupiących sezamków wzdychał niejeden.

Sezamki - PysznościSezamki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chrupiące, słodkie i po prostu przepyszne - takim sezamkom nie sposób się oprzeć. Kluczem do sukcesu jest cierpliwość podczas karmelizowania cukru - idealny karmel powinien być jednolity i złocisty, a nie przypalony. Dodatek masła nadaje sezamkom pięknego blasku i sprawia, że są jeszcze bardziej kuszące. Ten przepis to prawdziwy skarb, który przypomni smak ukochanych ciasteczek sprzed lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowo-kokosowe kostki wracają do łask. Poznaj przepis na kultowy deser

Domowe sezamki - jak zrobić?

Domowe sezamki to nie tylko smaczna przekąska, ale również zdrowa alternatywa dla gotowych słodyczy. Zawierają one dużo białka i błonnika z sezamu, a także witaminy i minerały. Warto jednak pamiętać, że wciąż mają w sobie sporo kalorii, więc umiar, jak ze wszystkimi słodyczami, jest zdecydowanie wskazany.

Sezamki - Pyszności
Sezamki - Pyszności © Canva

Chociaż sezamki można kupić niemal w każdym sklepie, to te przygotowane samodzielnie w domu mają w sobie to coś, co sprawia, że są jeszcze smaczniejsze. Przepis jest w mojej rodzinie od wielu lat - specjalistką w domowych sezamkach jest moja babcia Ania. W przygotowaniu sezamków ważna jest szybkość. Po dodaniu sezamu masę trzeba szybko wymieszać, przelać i rozwałkować, aby karmel nie zdążył zastygnąć.

Składniki:

  • 250 g sezamu,
  • 220 g cukru,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżka wody,
  • 20 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej sezam, aż się zarumieni. Zrób to na suchej patelni, mieszając ziarna, aby nic się nie przypaliło.
  2. Do garnka wsyp cukier i cukier waniliowy, dodaj wodę i gotuj na małym ogniu, aż karmel nabierze pięknego, złocistego koloru. Nie spuszczaj z oka, aby nie przypalić.
  3. Na koniec dodaj masło i energicznie mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
  4. Do karmelu dodaj podsmażony sezam i dokładnie wymieszaj. Zrób to szybko, aby karmel nie zastygł.
  5. Gotową masę wyłóż na papier do pieczenia. Przykryj ją drugim arkuszem papieru i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
  6. Usuń górny papier i pokrój sezamową masę na dowolnej wielkości prostokąty lub kwadraty.

Sezamki są już gotowe do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej